Sök
Denon AVR-2805

Denon AVR-2805

Fin detaljåtergivning

2004-12-03

Ett smart kalibreringssystem gör det lätt som en plätt att komma igång med AVR-2805, vilket är bra för den ovane hemmabioanvändaren. Receivern avkodar alla aktuella format och har hög ljudkvalitet. Ljudet är detaljerat och klarar actionscener.
Testkälla Betyg Kommentar
Home Cinema 88/100 ”Easy to set up and use”
DVD & Hjemmekino 91/100 ”Plug and play”
Cnet 8/10 ”Like a virtual time machine”
What Hifi 5/5 ”Combination of Power and Poise”

Vad tycker testarna?

Testarna är relativt eniga i sina omdömen om AVR-2805. Det är en förträfflig produkt som är aningen bättre än allt annat i sin nivå, särskilt med hänsyn till priset. Ljudkvaliteten är bra på medelhög volym, särskilt för film, men även för musik. Särskilt uppskattad är möjligheten till automatisk kalibrering. Receivern avkodar alla format och har alla önskvärda anslutningar så inte heller här finns något värt att kritisera. Testarna ger AVR-2805 höga betyg.

Home Cinema

”Easy to set up and use”

Home Cinema har inga svårigheter att få igång receivern. Det automatiska systemet som ska underlätta igångsättningen för användaren, är smart men känns lite klumpig. AVR-2805 har all nödvändig utrustning, möjligen saknar testaren Dolby Headphones och extra högtalare. Den hanterar alla önskvärda ljudformat och har en rad justeringsmöjligheter. Ljudkvaliteten är ren och har ordentligt med tryck för stora actionscener. Musikåtergivningen är levande men lite mer djup och värme hade inte skadat. Jämförd med andra produkter i den här nivån får AVR-2805 ändå godkänt. Inställningarna är bra från allra första början. Home Cinema testar även Harman Kardon AVR 430, Pioneer VSX-2014 och Yamaha DSP-AX750-E. Yamaha utses till testvinnare. Denon passar den som vill ha en stor och kraftfull receiver med enkelt set up. Men inte för den som vill spela musik lika ofta.

Källa: Home Cinema, sept 2004
DVD & Hjemmekino, nr 6 2004
Till Cnets hemsida
What Hifi, oktober 2004

DVD & Hjemmekino

”Plug and play”

Denon_avr2805_back

DVD & Hjemmekino överraskas knappast av formen. Den rejäla displayen är en fördel och alla inställningar görs enkelt utan att TV:n behöver sättas på. Fjärrkontrollen är också rejäl, till och med klumpig men kan programmeras för att styra alla komponenter i hemmabioanläggningen. Testaren förvånas över hur bra AVR-2805 låter på moderata nivåer men visar sin brist när volymen dras upp, speciellt vid ”hårdare” musik. Förstärkaren gör ett mycket bra jobb i hemmabion. Ljudbilden har fin upplösning och är detaljerad. Testaren tror att den uppgivna effekten på 100 W per kanal är optimistisk. Man tror att AVR-2805 kommer att uppfattas som lite tam, men den kan byggas ut med effektförstärkare vid eventuellt ökat behov. Rumskorrigeringssystemet gör livet lättare för dem som saknar erfarenhet av att kalibrera hemmabioanläggningar.

Cnet

”Like a virtual time machine”

Cnet hävdar att AVR-2805 är den mest prisvärda receiver man testat med justerbar läppsynk. Den är lättare att installera än de flesta receivers. Anslutningsmöjligheterna är mycket bra. Det enda som saknas är möjligheten att byta mellan DVI och HDMI men då kostar det också betydligt mer. Som filmanläggning ger Denon ett mycket levande ljud. Även musikåtergivningen blir fin men ibland lite burkig. Den höga upplösningen är inte alltid en fördel. Testaren upplever AVR-2805 som en kvalitetsprodukt som kan konkurrera ut det mesta i sin klass. 2805 jämfördes också med storebror 3805 och den senare hade otvivelaktigt mer tryck vid hög volym.

What Hifi

”Combination of Power and Poise”

What Hifi uppskattar den automatiska ljudkalibreringen som tidigare varit reserverad för dyrare modeller. Med kalibreringsfunktionen är det hur enkelt som helst att komma igång. Med tanke på att den endast är marginellt dyrare än sin föregångare ger den verkligen valuta för pengarna. Dvd-skivor hanteras utmärkt av receivern. Action utgör inga svårigheter, både surround och explosioner låter väl. Dessutom imponerar AVR-2805 också musikaliskt och som stereo får den godkänt för produkter av det här slaget. En mycket bra receiver för pengarna som har god balans mellan kraft och detaljåtergivning.

Cirkapris: 9000 kronor

Produktfakta: Avkodar alla aktuella ljudformat, 96Hz signaler och har ett smart system för rumskorrektion, som antingen helt automatiskt eller manuellt anpassar ljudet från högtalarna till rummet. Avkodar DTS, DVD-Video/DTS-ES Discrete 6.1 och Matrix 6.1, DTS NEO:6/ Dolby digital EX/ Dolby ProLogic IIx. Alla utgångar är på 100 W. Den har en sjukanalig förstärkare med identisk förstärkardesign: 7x100 W i 8 ohm (kont. effekt, två kanaler i drift, 20-20,000 Hz, 0,05% förvrängning). Alla typer av videokällor går att koppla till produkten. Vid konvertering av S-videosignaler till komponentvideo räcker det med ett set komponentkablar till projektorn eller till en plattskärm. Det finns tre uppsättningar av ingångar för komponent video och en för monitorutgång. AVR-2805 har en DSP-processor som hjälper till att komma igång på en gång och rumsutjämnande funktion för att uppnå idealiskt ljud. Med följer en mikrofon som automatiskt analyserar och justerar högtalarnas inställningar. Fjärrkontroll följer också med. Mått: 434x171x429 mm. Vikt: 13,5 kg.

Modell: Denon AVR-2805