Sök
Denon AVR-2309

Denon AVR-2309

Bäst lämpad för hd

2008-12-01

Denon AVR-2309 är en 7.1-hemmabioreceiver i budgetklassen som får beröm för god anslutbarhet och enkelt användande. Lämpar sig bäst för hd-ljudspår och musik på cd-skiva.
Testkälla Betyg Kommentar
Audiovision 89/100 "Überzeugende Messwerte"
Audio 4/5 "Toller Heimkino-Receiver"
Home cinema choice 4/5 "Very much an all-rounder"

Vad tycker testarna?

För priset så menar testarna att Denon AVR-2309 är en mycket bra produkt som gör ett mycket bra jobb med hd-ljudspår och musik. De testare som granskar filmspår mer ingående menar att övriga ljudformat inte håller samma klass. Funktioner och anslutningar anses unisont vara mycket bra och receivern är enkel att använda trots att den har uteslutande textbaserad osd-meny. Videouppskalning till 1080p uppskattas men resultatet blir inte det bästa med analoga källor.

Audiovision

"Überzeugende Messwerte"

Avsaknaden av snygg grafik i menyer gör att Denon AVR-2309 kan kännas något gammalmodig även om de är funktionella. Men funktionerna är allt annat än gammalmodiga med avkodning av hd-ljudformat och videokällor. Dock så resulterar uppskalning av analoga källor ofta i en skärpeförlust. Den automatiska rumskorrektionen fungerar däremot bättre tack vare att det går att justera placeringen i efterhand exakt på centimetern. Koaxialt ansluten ger AVR-2309 ett livligt intryck med kraft i effekterna, dock på lite bekostnad av precisionen. Med hdmi blir återgivningen av dolby digital och dts aggressivare och höga toner upplevs som något sträva. Med hd-ljudformat så lyckas receivern däremot övertyga och målar upp en rymlig, mycket dynamisk och naturlig ljudbild. Musik blir transparant, fin och väldetaljerad så länge som Pure Direct läget är aktiverat. Testaren noterar dock att produkten blir väldigt varm när den används vilket kräver att den placeras med gott om utrymmer runtomkring. Audiovision tittar samtidigt på Onkyo TX-SR706 men menar att Denon AVR-2309 har de bästa ljudegenskaperna.

Källa: Audiovision (DE) nr 12 2008

Audio

"Toller Heimkino-Receiver"

Denon AVR-2309 blir testvinnare när Audio tar sig an fyra olika receivrar i prisklassen. Produkten uppges vara mycket enkel att använda trots att den är fullproppad med funktioner och inställningsmöjligheter även om den bara har en textbaserad osd-meny. Testaren uppskattar att det går att ställa in volymen separat för varje ingångskälla och att det finns ett pure direct läge för analoga musikkällor. Musikåtergivningen uppges bjuda på en kraftig bas, vackra grundtoner och en bred ljudbild. Resultatet med hd-spår blir inget annat än delikat och underhållande, medan dvd återges harmoniskt med mjuka stämmor. Audio lyssnar inte på filmspår. Övriga testdeltagare var Yamaha RX-V863, Sony STR-DA2400ES och Pioneer VSX-1018.

Källa: Audio (DE) nr 10 2008

Home cinema choice

"Very much an all-rounder"

Funktionen Audyssey Dynamic Volume som anpassar volymen till en enhetlig nivå i realtid uppskattas av Home cinema choice som menar att den är utmärkt att aktivera vid tv-tittande då ljudnivån ofta höjs i samband med reklampauser. Övriga funktioner som testaren är glad att återfinna är videouppskalningen till 1080p, stöd för hd-format samt de fyra hdmi-ingångarna. Ljudbilden som målas upp med hd-filmspår är bred, innehåller de minsta detaljerna samtidigt som det råder en fin balans mellan att få fram stämmor samtidigt som specialeffekter. Det går att få ut en hel del kraft utan att förlora snabbheten eller skärpan i ljudet, skriver testaren. Cd-skivor återges lika bra oavsett om det rör sig om hårdrock eller mjuk, lugn pop och är i klass med en bättre stereoförstärkare.

Källa: Home cinema choice (GB) december 2008

Cirkapris: 8000 kronor

Produktfakta: Denon AVR-2309 är en thx ultra2-certifierad 7.1-receiver med effekten 7x100 watt vid 8 ohm. Den hanterar både dolby truhd och dts-hd master audio såväl som exempelvis pro logic IIx, dd plus och dts 96/24. Bland anslutningarna återfinns fyra hdmi in (en ut), tre optiska och två koaxialingångar, fem kompositvideo (en ut) och tre komponentingångar (en ut). Funktioner omfattar bland annat videouppskalning till 1080p över hdmi, audyssey dynamic volume och högtalarkalibrering och pre-amp-utgångar för multiroom. Väger 12,3 kg och har måtten 434x171x414 mm.

Tillverkare: Denon