Sök
Denon AVR-1910

Denon AVR-1910

Allt och kanske lite till

2009-09-28

Denon AVR-1910 må vara en budget receiver men stöder trots det dolby plIIz samt övriga förekommande ljudformat och kommer med omfattande videofärdigheter. Den har dessutom utmärkt klangkvalitet i surround såväl som i stereo och är enligt testarna en utmärkt all-round enhet.
Testkälla Betyg Kommentar
What hifi 5/5 "Hugely entertaining sound"
Big picture big sound 3,5/4 "A lot of bang for the buck"
Audiovision 79/100 "Keine Schwächen"
Video 64/100 "Ein echter Preishammer"

Vad tycker testarna?

Att Denon skrapat bort en tusenlapp från priset på AVR-1910 gentemot AVR-1909 som den ersätter samtidigt som nya funktioner lagts till smakar enligt testarna mycket bra. Bland nyheterna märks utökade videofärdigheter som nu också möjliggör uppskalning av video från hdmi-ingångarna. Dessutom gör enheten ett lika bra jobb med video som en modernare dvd-spelare. På ljudsidan är den största nyheten stöd för dolby plIIz och den ena av de två testarna som undersöker funktionen menar att den verkligen får till lite extra höjd i ljudet. Den andra testaren menar att det är som att få ett extra dsp-program och håller sig helst ifrån hela förfarandet. Men oavsett åsikterna kring dolby pro logic IIz så instämmer alla testare i att detta är en välutrustad receiver med ljudegenskaper som definitivt kan betecknas som utmärkta. Och detta oavsett om det är stereoljud, dvd-filmspår eller hd-ljud som återges vilket gör att den rekommenderas som all-round receiver av alla testare.

What hifi

"Hugely entertaining sound"

Det här är enligt What hifi en mycket trevlig bekantskap. Inte bara producerar den ett totalt sömlöst surroundljud utan luckor, den bär dessutom med sig tillräckligt mycket kraft för att ge liv åt de största actionsekvenserna med en kraftfull och precis bas. Men den uppges också vara en riktig mästare på lågmälda scener där dess engagemang och rytmik verkligen lyser igenom. Prestationen är lika bra med ljud i två kanaler och detta är helt enkelt en skrämmande bra all-round receiver skriver testaren. Att den dessutom kommer med en uppsjö av anslutningar, stöd för alla tillgängliga format, automatisk rumskorrektion och omfattande videofärdigheter gör detta till ett riktigt kalas. Det enda som ens kommer i närheten av negativ kritik är att det går att få till en bättre ljudbild genom manuell högtalarinställning än med den automatiska.

Källa: What hifi (GB) september 2009

Big picture big sound

"A lot of bang for the buck"

Trots sitt relativt låga pris är produkten enligt Big picture big sound en fullfjädrad 7.1-receiver tack vare brett formatstöd, god anslutbarhet och riktigt trevliga videoegenskaper. Det enda som testaren stör sig på är hur manualen är skriven och kan konfundera den som inte är van vid att hantera den här sortens produkter. Den automatiska högtalarkalibreringen gör ett bra jobb men ställer in fronthögtalarna lite för högt. En snabb manuell justering senare så är dock allt tillfredsställande och receivern levererar ett surroundljud som uppges fylla hela vardagsrummet utav fantastiskt bra ljud. Även musik presenteras med bravur och för båda typerna av uppspelning skriver testaren att det levereras en utmärkt dynamik och att receivern får fram de finaste av detaljer. När det gäller uppkonvertering av video till 1080p är produkten i klass med en av dagens bättre dvd-spelare, skriver Big picture big sound.

Källa: www.bigpicturebigsound.com (US)

Audiovision

"Keine Schwächen"

Audiovision menar att Denon som så ofta levererar en automatisk högtalarkalibrering som kommer mycket nära det perfekta och är glada över att se att även DynamicEQ som möjliggör individuell justering av högtalarna finns med ombord. När det gäller bildskärmsmenyn delas det inte ut något skönhetspris, men de är funktionella och lätta att förstå. Även fjärrkontrollen är lättbetjäntlig men att vissa knappar är gömda under en lucka ogillas. Ljudkvaliteten lämnar lite att önska. Receivern visar att den är mer än kapabel att ge ordentligt med liv åt explosioner samtidigt som den är saklig, kontrollerad, finupplöst och trogen detaljerna. Det uppges också vara en mycket kapabel uppspelare av musik i stereo. Det enda som anmärks på under användning är en något hög värmeutveckling, annars uppvisas inga som helst svagheter. Audiovision tittar på ytterligare tre receivrar i prisklassen och placerar Denon AVR-1910 på första plats tillsammans med Onkyo TX-SR607. De andra två var Pioneer VSX-919AH och Yamaha RX-V765.

Källa: Audiovision (DE) nr 9 2009

Video

"Ein echter Preishammer"

Video gillar att AVR-1910 är dryga tusenlappen billigare än sin föregångare AVR-1909 samt att den dessutom kommer med uppgraderade videofärdigheter, en extra hdmi-ingång och stöd för dolby plIIz. Dessutom uppges betjäningen förenklats men osd-menyerna är samma gamla trista som förr. Ljudmässigt får enheten till ett kraftigt djup bas som dessutom är rapp, och en utmärkt fokusering med musik i stereo. Filmspår visar också på hur väl produkten hanterar basen som verkar precist och ger stabilitet till den tredimensionella upplevelsen. Samtidigt är upplösningen mycket bra och hela lyssnarförfarandet beskrivs som livligt uppfriskande. Prestationen i kombination med prislappen är inget annat än ett lyckat recept, avrundar Video som varmt välkomnar produkten ut på marknaden.

Källa: Video (DE) nr 9 2009

Cirkapris: 6000 kronor

Produktfakta:

Denon AVR-1910
Effekt: 7x125 watt (6 ohm)
Formatstöd, urval: dolby truehd, dolby digital plus, dolby plIIz, dolby digital ex, dts-hd master audio, dts-hd, dts-es, hdcd
Anslutningar, urval: 4xhdmi (1 ut), 2xkomponent (1 ut), 2xoptisk (1 ut), 2xkoaxial, s-video, 5x komposit
D/a-omvandlare: 24bit/192kHz
Övrigt: Videouppskalning till 1080p från alla bildkällor, automatisk högtalarkalibrering
Energiförbrukning: 0,3 watt (standby)
Mått: 434x171x377 mm
Vikt: 10,7 kg

Tillverkare: Denon