Sök
Toshiba ET20

Toshiba ET20

Bra, men inte så prisvärd

2007-03-27

Surroundljud och inbyggd dvd-spelare gör projektorn till ett bra allt-i-ett-paket. Testarna anser dock att priset är i högsta laget.
Testkälla Betyg Kommentar
What hifi 4/5 "Fan is a little noisy"
Bigscreen 2,5/5 "Snygg och praktisk"
Asbyon 4/5 "Das Lüftgeräusch des Beamers ist hörbar, ohne nervend zu sein"
Forbruker 2/5 "Grei bildekvalitet"
Pocket Lint 8/10 "An excellent projector"

Vad tycker testarna?

Testarna är överens om att projektorn är snygg. Bildjusteringsmöjligheterna är inte särskilt stora, vilket gör att man måste flytta runt projektorn för att få en bra bild. Det är dock möjligt att få en riktigt stor bild med ett minimalt projektionsavstånd. Bilden passar inte särskilt bra för textpresentationer, men såväl film som spel hanteras utmärkt. Upplösningen är inte särskilt hög, vilket gör att man inte bör sitta för nära duken då pixelmönster framträder. Några testare skriver att fläkten väsnas en aning för mycket medan en testare menar att fläkten visserligen hörs, men att det inte är störande. Bildkvaliteten bedöms vara god, och såväl färgåtergivning som kontrast håller bra nivåer. Testarna anser dock att priset är en aning högt.

What hifi

"Fan is a little noisy"

What hifi testar förutom Toshiba ET20 även Acer PH730, Hitachi PJ-TX300, Infocus IN76, LG AN110, Panasonic PT-AX100E samt Sanyo PLV-Z5. Testvinnare är Panasonic PT-AX100E medan Toshiba ET20 hamnar på en delad tredjeplats tillsammans med Hitachi, LG och Sanyo. Testaren finner att projektionsavståndet är ganska kort, vilket betyder att projektorn passar bra för mindre rum. Kvaliteten vid dvd-uppspelning är bra, men testaren klagar på den låga upplösningen. Detaljåtergivningen kunde ha varit strået vassare. Projektorn blir också riktigt varm vilket orsakar en del väsen från fläkten.

Källa: What hifi (GB) mars 2007

Bigscreen

"Snygg och praktisk"

Bigscreen anser att prislappen är alldeles för högt satt och att det finns konkurrerande projektorer som erbjuder betydligt mer för pengarna. Designen bedöms dock vara riktigt snygg. Testaren upplever att det är svårt att få bra fokus över hela bilden, annars är såväl färgåtergivning som ljusstyrka riktigt bra. Detsamma gäller för kontrasten. Ett stort plus med projektorn är att den kan producera väldigt stora bilder med minimala projektionsavstånd, vilket gör den lämplig för placering i mindre rum. Ljudkvaliteten är förvånande bra, även om den knappast kan mäta sig med den hos en riktig hemmabioanläggning. Hade projektorn varit billigare hade den varit ett mycket bra köp, men med sin nuvarande höga prislapp är den bara godkänd.

Källa: www.bigscreen.se (SE)

Asbyon

"Das Lüftgeräusch des Beamers ist hörbar, ohne nervend zu sein"

Asbyon finner att projektionsavståndet är riktigt kort. Med ett avstånd på 20 cm får man till en bilddiagonal på hela 65 cm. Det maximala avståndet är 190 cm och då är bilddiagonalen 340 cm. Testaren menar att detta gör projektorn lämplig för placering i mindre rum. Hanteringen är förhållandevis enkel, och detta tack vare det enkla och översiktliga menysystemet. Fjärrkontrollen har en bra design, men det är synd att bakgrundsbelysning av knapparna saknas. Den bästa bildkvaliteten får man när man använder sig av hdmi-anslutningen. Skärpan är då också hög. Den interna dvd-spelaren fungerar bra, men man får en bättre bild om man använder sig av en extern dvd av god kvalitet. Testaren finner att fläkten är hörbar, men att ljudet ändå ligger på en acceptabel nivå.

Källa: www.asbyon.com (DE)

Forbruker

"Grei bildekvalitet"

Forbruker påpekar att det är enkelt att titta på dvd-film. Det enda man behöver göra är att koppla till strömkabeln. Det går dock inte att justera bilden i vare sig höjd- eller sidled. Dessutom är möjligheterna att zooma och justera bildstorlek ytterst begränsad. Detta gör att man fysiskt måste flytta projektorn för att få fram den önskade bilden. En nackdel är också att fläkten är förhållandevis högljudd och mer påminner om en hårfön än någonting annat. Bildkvaliteten är god men intrycket dras ned av den låga upplösningen som lätt gör att bilden blir pixlig. Detta gör att projektionsavståndet inte kan vara för stort. Testaren tycker att priset är alldeles för högt med tanke på att projektorn uppvisar en hel del svagheter.

Källa: www.forbruker.no (NO)

Pocket Lint

"An excellent projector"

Pocket Lint menar att de inbyggda högtalarna är helt okej även om man saknar en del slagkraft i basregistret. Man behöver dock ett riktigt ljudsystem för att de filmer man ser på skall göras rättvisa. Det korta projektionsavståndet gör att projektorn kan placeras mitt i rummet istället för bakom publiken, vilket gör placeringen förhållandevis enkel. Bildkvaliteten är imponerande, och skärpan är slående oavsett om man tittar på film eller spelar spel. Dock passar projektorn inte så bra till presentationer eftersom den maximala dataupplösningen inte är alltför hög och text därför blir svår att läsa. Anslutningsmöjligheterna är godkända, även om testaren saknar dvi.

Källa: www.pocket-lint.co.uk (GB)

Cirkapris: 16500 kronor

Produktfakta: Toshiba ET20 är en dlp-projektor med inbyggd dvd-spelare och surroundljud. Projektorn använder sig av darkchip2. Upplösningen är 854x480 pixlar och formatet 16:9. Ljusflödet är 1100 ansi lumen och kontrasten är 2000:1. Lampan är på 230 watt och har en förväntad livstid på 2000-3000 timmar vid normalt/ekonomiskt läge. Fläktljudet ligger på cirka 30/28 dB vid normalt respektive ekonomiskt läge. Zoomen är manuell och 3X. Bland anslutningarna finns hdmi, komponent samt vga. Dimensionerna är 344(b)x155(h)x322(d) mm och vikten är 4,8 kg.

Tillverkare: Toshiba