Sök
Toshiba ET1

Toshiba ET1

Prisvärd hemmaprojektor

2004-01-19

Toshiba ET1 är en rund och behändig hemmaprojektor i den billigare prisklassen. Den får hyfsat bra kritik för sina bildegenskaper.
Testkälla Betyg Kommentar
Video 70/100 "Extrascharfe Bilder"
What Video 4/5 "Unusual looks and low price"
T3 3/5 "Will do nicely and is cheap as chips"
36/45 "Mycket projektor för pengarna"

Vad tycker testarna?

Toshiba ET1 är en bra budgetprojektor som får kritik i testerna. Den vinner inte i jämförelsetester trots att priset ligger på en bra nivå. Testarna tycker om den runda designen som ger projektorn en "rymd-look", därav namnet ET. I alla utom en test är man också rätt nöjd med bildegenskaperna, även om den inte helt ligger i nivå med de bästa projektorerna i prisklassen. Svartnivån är ypperlig och färger och skärpa faktiskt rätt bra för en budgetprojektor. En del anslutningar finns också, men bristerna är att den saknar zoom och att ett rutnät uppträder på bilden, om man inte håller sig inom det maximala projektionsavståndet som föreslås av tillverkaren. I ingen av testerna klagar man på fläktljud. Som hemmaprojektor passar den fint och takmontering är möjligt.

Video

"Extrascharfe Bilder"

Video testar sex hemmaprojektorer i den lägre prisklassen och ET1 granskas tillsammans med märken som Epson, Hitachi, NEC, Infocus och Liesegang. Man tycker om den runda formen och anser att detta är en liten och kompakt projektor som passar bra som hemmaprojektor och kompletterar TV:n utmärkt. ET1 har den bästa svartnivån av projektorerna i testet och även den bästa skärpan. Färgerna är utmärkta och pixelljud existerar nästan inte. Bristerna ligger i ljusstyrkan och detaljrikedomen som inte kan mäta sig helt med de bästa i testet. ET1 har heller ingen zoomfunktion men i gengäld har den en bra vidvinkel och en scart-anslutning. Testsegrare blir Infocus Screenplay SP 4800 och till bästa köp koras Hitachi Illumina PJ-TX 10.

Källa: Video nr 11, 2003
What Video, januari 2004
T3, Xmas 2003
HemmaBio nr 12, 2003

What Video

"Unusual looks and low price"

What Video tycker om den prisvärda och unikt designade ET1 och anser att den har många bra anslutningar, vilket gör den relativt flexibel och kompatibel med det mesta. Man saknar dock DVI-anslutning, men medger att projektorn som helhet ändå ligger bra prismässigt. ET1 är mycket lätt att installera och projektionsavståndet är utmärkt för hemmaanvändare. Bilden har nästan perfekta färger som är otroligt rika med en bra svartnivå. Exempelvis är hudtonerna väldigt realistiska och kontrasten mycket bra. Det blir fin skärpa och upplösning i bilderna och detaljrikedomen finns där. Trots detta finner man den så vanliga hönsnätseffekten till viss del även i den här projektorn. Överlag blir det ändå bra kritik för ET1. Ser man till priset och inte är för kräsen finns det inget att klaga på.

T3

"Will do nicely and is cheap as chips"

T3 menar att ET1 är en annorlunda och snygg projektor. Det är enkelt att fokusera och vinkla bilden, då den står på en vridbar fot. Modellen har också ett scart-uttag vilket fortfarande är relativt ovanligt för projektorer i den här lägre prisklassen. ET1 har ingen zoom och bilden karaktäriseras av den vanliga hönsnätseffekten. Färgbalansen är lite för varm men svartnivån är fin. Högtalarna är inte perfekta på att återge bastoner, men de är bättre än de flesta inbyggda högtalare på likvärdiga modeller. Det finns helt klart projektorer med bättre bildkvalitet, men priset och designen kommer säkerligen att tilltala många.

$itemSource[$pos].trim()

"Mycket projektor för pengarna"

ET1 är en läckerbit, anser HemmaBio. Designen är kul och den mycket prisvärda projektorn har en given plats i vardagsrummet. Skärpa, kontrast och färger är bra redan i standardinställningarna, men för de mer kräsna finns ändå justeringsmöjligheter. Bilden har en djup svärta som tidvis kan bli rätt mörk. Även denna testare upptäcker ett rutnät i bilden vid längre projektionsavstånd. Bilden är annars flimmerfri och utan större problem. Fjärrkontrollen är praktisk och har belysta knappar som gör det enkelt att se kommandon i TV-mörkret. ET1 är bra utrustad med en del vettiga anslutningar. Linsen går inte att justera. Då får man flytta projektorn i stället vilket inte är optimalt. ET1 är en bra projektor som ligger väl i nivå med övriga budgetprojektorer tycker testaren.

Cirkapris: 17900 kronor

Produktfakta: Toshiba ET1 är en 0,54 tums LCD-projektor avsedd för hemmabio, lämpad för DVD, video och spel. Projektorn har ett inbyggt Faroudja DCDi videokort och återger 16:9 widescreen med en upplösning på 858x480 dpi. Återger även 4:3 format Kontrasten är 600:1. Den är kompatibel med NTSC, PAL och SECAM. Modellen har anslutningar för komposit, S-video, komponent, VCA, stereo samt Scart-ingång (RGB). ET1 har två inbyggda högtalare på vardera 5 Watt. Lampan är på 130 W och livslängden anges till 3000 timmar. Fläktljudet ligger på 28 db. Modellen kan ställas på bord eller takmonteras och projektorn har en projektionsdistans på 0,75-2,5 m. ET1 packas med fjärrkontroll, kablage samt manual och den väger 3,4 kg och mäter 320(B)x131(H)x320(D) mm.

Modell: Toshiba ET1