Sök
Sony VPL-HW10

Sony VPL-HW10

Imponerande svärta till högt pris

2009-02-03

Sony VPL-HW10 är en tystgående sxrd-projektor med full hd-upplösning som får beröm för enkelt användande och många funktioner. Bildkvaliteten anses genomgående vara mycket hög och det är främst den djupa svärtan som imponerar.
Testkälla Betyg Kommentar
Home cinema choice 4/5 "Doesn´t disappoint"
What video 5/5 "Excellent picture quality"
Cnet 3,5/5 "Red and green are somewhat inaccurate"
Trusted reviews 9/10 "An affordable budget SXRD"
Projector central 4/5 "A terrific picture"

Vad tycker testarna?

Samtliga testare menar att Sony VPL-HW10 är en mycket bra projektor avseende såväl innehåll som prestation. Det blir idel goda omdömen för funktionaliteten, placeringsflexibiliteten samt den höga bildprestationen. Svärtan imponerar mest, men även skärpa, detalj- och färgåtergivning samt rörelsehantering uppskattas genomgående. Dessutom upplevs projektorn som mycket tyst.

Home cinema choice

"Doesn´t disappoint"

Sony VPL-HW10 har enligt Home cinema choice en mycket bra bildkvalitet där det blir beröm för färger och skarpa detaljer. Projektorn kommer mycket nära det utlovade kontrastvärdet och den lyckas mycket bra med att få fram alla detaljer och skuggningar i mörka scener. Vidare anses enheten vara mycket tystlåten, ha bra byggkvalitet och bjuda på god flexibilitet med sina anslutningar. Något negativt är dock att projektorn är i största laget samt att lampans ljusstyrka kunde varit ytterligare något högre.

Källa: Home cinema choice (GB) januari 2009

What video

"Excellent picture quality"

What video menar att detta är en mycket enkel projektor att komma igång med och använda. Zoomen på 1,6x anses bidra till flexibilitet när det gäller rumsstorleken och med både horisontell och vertikal lens shift så underlättas placeringen ytterligare. När det kommer till bildprestationen menar testaren att projektorns svärta är imponerande och ger bra, naturligt djup till mörka scener. Den dynamiska irisen uppges reagera utmärkt på bildmaterialet vilket gör att flimmer och andra artefakter som riskerar att uppstå, inte framträder. Vidare anses skärpan och detaljåtergivningen vara mycket god utan störande brus. Färgerna återges också mycket naturtroget. Testaren skriver slutligen att projektorn hanterar rörelser mycket fint och att bilden har bra flyt. Detta är på alla vis en utmärkt projektor men den kunde gärna ha varit några tusenlappar billigare, avrundar What video.

Källa: What video (GB) nr 342

Cnet

"Red and green are somewhat inaccurate"

Amerikanska Cnet menar att produkten har en god design, väldisponerad fjärrkontroll, god anslutbarhet och många nyttiga funktioner. Bildkvaliteten uppges överlag vara mycket bra med djup svärta och korrekta färger, men testaren menar samtidigt att viss färgåtergivning kunde varit bättre. Projektorns rörelsehantering är mycket bra och detaljåtergivningen får gott omdöme. Detta är en produkt som gör blu-rayformatet rättvisa med sin återgivning men material filmat i 1080i kan ge upphov till lite artefakter. Dessutom är ljusstyrkan inte tillräckligt hög för att projicera riktigt stora bilder men sett till prisnivån är det dock ändå en superb projektor, menar Cnet.

Källa: www.cnet.com (US)

Trusted reviews

"An affordable budget SXRD"

Även Trusted reviews menar att detta är en fint utformad projektor som bjuder på god anslutbarhet. Även här uppskattas zoomen på 1,6x och möjligheten till horisontell och vertikal lens shift. Testaren konstaterar att menyerna både är snygga och enkla att hantera med många funktioner och möjligheter till bildjustering. Den höga upplösningen gör att varenda liten detalj i blu-rayfilmer framträder och projektorn lyckas presentera bilden utan varken kornigheter eller brus som stör intrycket. Skärpa och detaljåtergivning bibehålls dessutom vid rörelser vilket är ett stort plus. Färgerna återges mycket naturtroget och med fina graderinger som anses hjälpa till med att ge ett tredimensionellt intryck. Den absolut starkaste bildparametern anses vara svärtan där projektorn sätter hela omfånget från skarpa vita toppar ner till imponerande svarta toner. Projektorn är också mycket tystgående och hörs knappt. När den väl hörs är den väldigt lådmäld och ljudet kan nästan kännas rogivande.

Källa: www.trustedreviews.com (GB)

Projector central

"A terrific picture"

Även Projector central uppskattar produkten för sin 1,6x zoom och lens shift i två axlar som ger flexibilitet i placeringen. Att den dessutom är mycket tyst är behagligt för öronen och hemmabiolugnet. Projektorns fördelar anses vara den höga kontrasten och ljusstyrka, den automatiska irisen, svärta och skärpa som alla tillsammans uppges bidra till en mycket bra bild. Det som talar mot enheten uppges vara att den har något högre nivå bildbrus än lcd-produkter i samma prisklass (även om bruset hålls på en mycket låg nivå). Vidare menar testaren att det faktum att zoom, fokus och lens shift måste justeras manuellt är en nackdel. Slutligen efterfrågas en funktion för "frame interpolation", en teknik där projektorn lägger till extra bildrutor för att få upp bildfrekvensen och reducera jidder. Men VPL-HW10 anses sammanfattningsvis vara ett mycket bra alternativ för den som vill avnjuta storskaliga 1080p-projektioner i hemmet med mycket bra resultat.

Källa: www.projectorcentral.com (US)

Cirkapris: 25000 kronor

Produktfakta:

Namn: Sony VPL-HW10
Typ: Sxrd
Upplösning: 1920x1080 pixlar
Kontrast: 30000:1 (dynamisk)
Ljusstyrka: 1000 lumens
Ljudnivå: 22 decibel
Anslutningar (exempel): 2xhdmi, video, s-video, komponent
Övrigt: 1,6xzoom
Mått: 407,4x179,2x463,9 mm
Vikt: 11 kg

Tillverkare: Sony