Sök
Sony VPL-HS3

Sony VPL-HS3

Nästan för enkel

2004-02-01

En lättanvänd projektor i 16:9 formatet som går att ställa nästan vart som helst i rummet tack vare Sideshot funktionen.
Testkälla Betyg Kommentar
What Video 3/5 ”Spoiled by chicken wire grid”
Hemmabio 67/100 ”Den bild du får är den du får behålla”
Audio 80/100 ”Verblüffend hohen Niveau”

Vad tycker testarna?

Prestationsmässigt är detta en medioker projektor. Bildkvaliteten är okej och ljusstyrkan hög, men bilden lider av övermättade färger och problem med detaljer i mörkare områden. Designmässigt är det däremot en snygg projektor. Enkelheten uppskattas också, men det kan också ses som en brist. Avancerade inställningsmöjligheter saknas vilket gör den begränsad.

What Video

”Spoiled by chicken wire grid”

What Video skriver att Sony VPL-HS3 är en snygg, lättanvänd projektor med goda anslutningsmöjligheter som tyvärr inte imponerar bildmässigt. Enligt testaren är inställningsmöjligheter för färg och gamma begränsade vilket ger dåliga hudtoner. Att öka kontrasten gick inte vidare bra då färgerna bara blev sämre. Men den största invändningen mot projektorn är att vid två-tre meters avstånd kommer ett rutmönster á la hönsnät fram. Vid sex meters avstånd och uppåt är mönstret dock inte lika tydligt. Trots tyst fläkt, hög ljusstyrka, utmärkt geometri och bra hantering av rörelser överväger ändå nackdelarna. Det är alltså svårt att rekommendera HS3 när det finns många bättre produkter på marknaden menar What Video.

Källa: What Video, december 2003
Hemmabio, nr 11, 2003
Audio, januari 2004

Hemmabio

”Den bild du får är den du får behålla”

Hemmabio testar sex hemmabioprojektorer från olika tillverkare. VPL-HS3 är snygg och lätt att använda. Att den är lättanvänd beror på att avancerade bildinställningar saknas och då får man nöja sig med den bild som ges. Den projicerade bilden beskrivs som odetaljerad och färgerna är övermättade. Problem med mörkare nyanser märks också. På anslutningssidan är testaren inte så förtjust i multikontakten eftersom den innebär en extra kostnad för den som vill använda progressive scan. Avsaknad av scart är en annan miss. En funktion som fungerade bättre var Sideshot där bilden projiceras rektangulärt även om projektor inte står i rät vinkel. Hemmabio anser att om man vill ha en lättskött projektor så kan man ta sig en titt på VPL-HS3, som totalt hamnar på fjärde plats. Som vinnare koras Epson EMP-TW200.

Audio

”Verblüffend hohen Niveau”

Även tyska Audio har tittat på flera hemmabioprojektorer, nämligen Sanyo PLV-Z2, Hitachi PJ-TX10 och Sony VPL-HS3. Av de tre klarar sig Sony och Hitachi lika bra prestandamässigt, medan Sanyo är snäppet bättre och kammar hem förstapriset. Hitachi kommer på andra plats tack vare ett, jämfört med Sony, förnämligare pris. Testaren lyfter fram att VPL-HS3 är ljusstarkast, att den har HDMI anslutning samt att den upplevs som tyst och inte behöver placeras rakt framför projektorn. Skärpa och återgivning av färger är också riktigt bra.

Cirkapris: 16000 kronor

Produktfakta: Sony VPL-HS3 är en hemmabioprojektor (LCD) i 16:9 format med maximal upplösning på 858x484 pixlar. Ljusstyrkan ligger på 1200 ANSI Lumen och kontrasten på 800:1. Sideshot 2 funktion, digital keystone som korrigerar bilden horisontellt och vertikalt. Ljudnivån anges till 28 dB. Anslutningar är HDMI, komposit, S-video och progressiv komponentingång. Lampan har en effekt på 150 W och en angiven livslängd på 3000 timmar. Kan takmonteras. Sony VPL-HS3 väger 4,5 kg och har måtten 304x168x321mm. Fjärrkontroll medföljer

Modell: Sony VPL-HS3