Sök
Sharp XV-Z3000

Sharp XV-Z3000

Solid men blek

2006-08-01

Projektorn är snygg och smälter enkelt in i hemmet, men jämfört med konkurrenterna räcker färgåtergivningen inte riktigt till.
Testkälla Kommentar
Sound & vision "Will perform better with a smaller screen"
What video "Occasional colour tone issue"
Home cinema choice (GB) "That price is little too high"
Cine4home "Flexible Aufstellungseigenschaften"

Vad tycker testarna?

Testarna menar att projektorn är solitt byggd och har en snygg design som utan problem smälter in i omgivningen. Installationen är enkel och okomplicerad, bland annat tack vare den flexibla linsen. Dessutom är anslutningsmöjligheterna goda. Testarna menar att bilderna saknar digitalt brus, vilket är bra. Man är dock inte riktigt lika nöjd med färgerna, exempelvis uppvisar gröna fält en viss missfärgning. Testarna menar också att svarta fält får ett något urtvättat utseende.

Sound & vision

"Will perform better with a smaller screen"

Sound & vision tycker att projektorn har en snygg design med rena linjer. När projektorn kommer direkt ur förpackningen har svarta fält en urtvättad känsla, något som kan förbättras genom att bland annat reducera ljusstyrkan. Det är uppenbart att projektorn bäst kommer till sin rätt när bilden inte är större än cirka 70 tum. Färgåtergivningen är ok, bland annat är röda och blåa fält bra. Dock får gröna fält ofta ett gulaktigt utseende. Detaljåtergivningen är bra när man använder sig av dvd eller annat högupplöst material. Tittar man på vanliga tv-signaler kan bilden dock få ett mjukare utseende än hos konkurrenterna.

Källa: Sound & vision (US), maj 2006

What video

"Occasional colour tone issue"

What video menar att anslutningsmöjligheterna är goda och inte lämnar något att önska. Installationen är enkel, bland annat tack vare den flexibla optiken. Bildkvaliteten är bra, men testaren menar att den är ganska medelmåttig för sin prisklass. Bilden uppvisar en imponerande klarhet och bruset lyser med sin frånvaro. Kanterna är skarpa och bilden känns överhuvudtaget både stabil och solid. Svärtan är vid första ögonkastet bra, men efter en stunds tittande framstår de istället som ganska bleka. Det är dessutom svårt att uppnå ett bra förhållande mellan ljusstyrka och kontrast. Färgerna är inte heller helt korrekta, vilket är ett irritationsmoment.

Källa: What video (GB), aug 2006

Home cinema choice (GB)

"That price is little too high"

Home cinema choice anser att projektorn är välbyggd och utstrålar en kvalitativ känsla. Anslutningsmöjligheterna är goda, bland annat uppskattar testaren förekomsten av en hdmi-ingång och pc-anslutning. Bildkvaliteten är god, och bilden är uppseendeväckande ren från brus och andra digitala störningar. Rörelser framstår som mjuka och naturliga, vilket är bra. Nivån av svärta är bra till en början, men framstår snart som urtvättad och otillräcklig. Denna brist är heller inte möjlig att helt justera bort med hjälp av diverse inställningar. Färgåtergivningen är inte heller helt hundraprocentig om man jämför med konkurrensen. Testaren tycker att prissättningen är lite väl hög med tanke på de brister som trots allt uppvisas.

Källa: Home cinema choice, jul 2006

Cine4home

"Flexible Aufstellungseigenschaften"

Cine4home anser att projektorn är välbyggd och att den har ett utseende som enkelt smälter in i omgivningen. Anslutningsmöjligheterna är bra, men testaren hade gärna sett ytterligare en hdmi-ingång. Möjligheterna att justera färgsättningen är godkända och testaren är också nöjd med kontrasten. Dock förekommer en del typiska dlp-artefakter, vilket är synd. Direkt ur förpackningen är färgsättningen knappast perfekt, exempelvis är gröna fält något missfärgade. Detta kan dock rättas till om man lägger en del tid och kraft på att få inställningarna så bra som möjligt.

Källa: Till Cine4home (DE)

Cirkapris: 22000 kronor

Produktfakta: Sharp XV-Z3000 är en dlp-projektor med bildformatet 16:9 och en upplösning på 1280x768 pixlar. Kontrasten är 6500:1 medan ljusstyrkan är 1200 ansi lumen. De videoformat som stöds är 480i/p, 576i/p, 720i/p samt 1080i. Anslutningsmöjligheterna är hdmi-ingång, komponentvideo in, s-video in, kompositvideo in samt pc in och RS-232C. Fläktljudet anges till 30 dB. Dimensionerna är 120(h)x315(b)x294(d) mm och vikten är 4,0 kg.

Tillverkare: Sharp