Sök
Planar PD8150

Planar PD8150

Projektor med många färdigheter

2008-10-20

En full-hd projektor som får massvis med beröm av testarna för sin bildkvalitet och omfattande inställningsmöjligheter.
Testkälla Betyg Kommentar
Video 88/100 "Weckt Appetit auf Kino"
Home cinema choice 4/5 "Colour fidelity is admirable"
What hifi 4/5 "Excellent colour reproduction"
Widescreen review - "An outstanding dynamic iris"
Home theater - "Excellent performance"

Vad tycker testarna?

Planar PD8150 är inte den smidigaste projektorn placeringsmässigt men alla testare menar att den går långt utöver det normala när det kommer till inställningsmöjligheter då den tillåter användaren att justera nästintill alla parametrar i bilden. Projektorn är dock bra inställd redan från fabriken. Färgåtergivningen får toppbetyg och kontrasten likaså. Någon anser dock att kontrasten kunde ha varit snäppet bättre för att få fram ytterligare lite mer detalj i de mörkaste delarna av bilden. Det blir också beröm för bilddjup och enhetens inbyggda videobehandling. Anslutningsmöjligheterna uppges dessutom vara mycket goda och byggkvaliteten hög.

Video

"Weckt Appetit auf Kino"

Enligt tyska Video så har denna projektor en mycket bra trimmad kontrast då det inte syns något annat än svart i de mörkaste områdena. Och detta uppges gälla med alla scener och motiv som projiceras. Tillsammans med hög upplösning leder detta dessutom till att detaljer återges mycket fint. Färgåtergivningen får ett mycket gott omdöme av testaren. Inställningen är utmärkt redan från fabrik men kan bli ännu lite bättre efter kalibrering. Brushanteringen uppges vara mycket bra och enhetens inbyggda linjedubblare gör ett lysande jobb med analoga källor. Detta är en projektor som med sina fina bildegenskaper ger en biolik upplevelse. Att den dessutom är enkel att sköta tack vare logiska menyer, har en bra design och god byggkvalitet är bara plus i kanten.

Källa: Video (DE) nr 10 2008

Home cinema choice

"Colour fidelity is admirable"

Då Planar PD8150 saknar keystone korrektion och då zoom och fokus inte kan justeras från fjärrkontrollen så menar Home cinema choice att projektorn är något begränsad när det gäller installationen. Men när den väl är uppsatt så lämnar den ingen besviken. Bilden som projiceras med hd-material uppges nämligen innehålla ett realistiskt djup, utmärkt svärta och en beundransvärd färgpalett. Dessutom så är detaljrikedomen mycket hög och brus eller artefakter förekommer inte. Används standardupplösta bildkällor så blir resultatet också av mycket god kvalitet tack vare den inbyggda bildbehandlingen. Trots att det är en dlp-projektor så menar testaren att regnbågseffekten är försumbar. Det som däremot är påtagligt är att det är en något ljudlig projektor.

Källa: Home cinema choice (GB) augusti 7 2008

What hifi

"Excellent colour reproduction"

What hifi skriver att Planar PD8150 är en snyggt utformad enhet med goda anslutningsmöjligheter som förutom de vanliga inställningarna har ovanligt många extrainställningar i menyn, allt ämnat åt att få bästa bild. Det som först uppmärksammas under användandet är den rika färgpaletten som konsekvent levererar naturliga hudtoner. Detaljrikedomen är ständigt hög och brus förkommer enbart i små mängder. Svärtan är mycket bra men kunde ha varit något bättre, speciellt i de allra mörkaste delarna där de bästa modellerna i prisklassen gör ett bättre jobb. På det stora hela är detta dock en mer än kapabel projektor som gör ett bra jobb.

Källa: What hifi (GB) juli 2008

Widescreen review

"An outstanding dynamic iris"

Widescreen review berömmer produkten för att vara välbyggd och snygg samt för de omfattande inställningarna som finns att tillgå i menyn. Fjärrkontrollen är dessutom mycket bra trots att det är sparsamt med antalet knappar. Projektorn uppges bjuda på många visningslägen och att den har minimal kromatisk abberation samt att overscan inte förekommer är saker som testaren uppskattar. Den inbyggda linjedubblaren uppges göra ett mycket bra jobb med såväl sändningar i 480i som med 1080i. När testaren ger sig på att bedöma bildkvaliteten så blir det mycket beröm för den dynamiska irisen. Den uppges vara orsaken till att bilden blir med utmärkt kontrast och svärtan i mörka scener samtidigt med ljusa scener återges med hög färgintensitet. Färgmatchningen uppges vara mycket nära standarden för både hd som sd och något jidder förekommer inte under uppspelning.

Källa: Widescreen review (US) september 2008

Home theater

"Excellent performance"

Home theater magazine gillar att Planar PD8150 erbjuder långt mer än normalt vad gäller inställningsmöjligheter i sina menyer. Projektorn behöver dock inga omfattande omställningar utan levererar en mycket bra bild redan från fabrik. Enheten levererar en knivskarp bild med hög kontrast vilket gör detaljrikedomen utmärkt i både ljusa som mörka scener. Färgerna är skarpa och levande samtidigt som bilddjupet blir mycket bra. Dessutom så berömmer testaren den inbyggda linjedubblaren och uppskalning. Oavsett vilken källa som används så ger enheten ett mycket bra slutresultat.

Källa: www.hometheatermag.com (US)

Cirkapris: 60000 kronor

Produktfakta: Planar PD8150 är en dlp-projektor med bildförhållandet 16:9 och full hd-upplösning. Den har kontrast på 15000:1 och ljusstyrkan 1000 cd/m2. Anslutningar omfattar dubbla hdmi, dubbla komponentvideo, vga, kompositvideo och s-video. Dessutom finns rs-232 för firmwareuppgraderingar. Väger 10 kg och har måtten 523x450x194 mm.

Tillverkare: Planar