Sök
Panasonic PT-AE900

Panasonic PT-AE900

Förfinad lcd-teknik

2005-12-21

Panasonic PT-AE900 är en lcd-projektor där bilden verkligen finslipats och enligt testarna är bilden i klass med den hos dlp-produkter.
Testkälla Betyg Kommentar
Bigscreen 5/5 “Bilden känns väldigt biografaktig”
Projector Central 4,5/5 “Shines in color accuracy”
Cine4Home - “Eine solide Bildqualität”
Asbyon 86/100 “Keine Wünsche offen”

Vad tycker testarna?

Testarna är alla glada åt att se hur väl PT-AE900 hanterar kontrasten i bilden och kommentarer om att dlp-produkter måste se upp kommer upp ett flertal gånger från flera håll. Man anser att Panasonic lyckats bemästra lcd-tekniken och då denna teknik är billigare än dlp så hoppas man att detta medför prispress på dlp. Produkten anses projicera en bild som även uppvisar en väldigt bra färgmättnad och en av testarna skriver att det är det närmsta en biograf man kan komma hemmet. Flera positiva intryck kommer åter hos de olika testarna, däribland den tysta fläkten, flexibiliteten i placering, total bildkontroll via menyinställningar m.m. En testare ogillar lens-shift funktionen och en annan anmärker på fjärrkontrollen, övriga två är idel positiva.

Bigscreen

“Bilden känns väldigt biografaktig”

Det blir mycket beröm för Panasonic PT-AE900 hos Bigscreen, som avslutar sitt testande med att utnämna produkten till ny budgetreferens. Självklart så är en utomordentligt bra bildkvalitet en stor bidragare till utnämningen. Projektorn är väldigt tyst och erbjuder ett brett kalibreringsomfång trots att det egentligen inte behövs. Utformningen hos projektorn upplevs som retroaktiv men exakt varför, det är svårt att sätta fingret på. Det enda testaren klagar på är en något tråkig meny. Bildkvaliteten anses inte vara något mindre än fantastisk och så nära man bara kan komma biografen. Testaren skriver att gråskala och färger är felfria, att den optiska skärpan är på topp och att kontrast samt dynamik är makalösa. PT-AE900 är en mycket kompetent budgetprodukt som inte har några som helst problem att tävla med toppklassen, summerar Bigscreen.

Källa: Bigscreen, november 2005

Projector Central

“Shines in color accuracy”

Projector Central skriver att det verkligen märks att Panasonic spenderat en hel del av sin tid på att förbättra sina projektorer. Resultatet som kan upplevas i PT-AE900 bär vittne om en fantastisk bildåtergivning där färgerna kommer fram precis så naturligt som bara går. Med en ökning i både kontrast och mättnad så är produkten också ett mycket bra alternativ till de projektorer som baseras på de nya dlp-chippen. Tidigare skillnader som kunde ses mellan de två teknikerna anses nu vara neutraliserade. Testaren skriver att den som haft funderingar på att införskaffa en dlp-projektor först bör testa på PT-AE900 då det kan innebära att man sparar en hel del pengar. Man ger samma råd till den som tänkt köpa en plasma tv och skriver att man med produkten får en mycket bättre bild till ett lägre pris.

Källa: Till Projector central

Cine4Home

“Eine solide Bildqualität”

Enligt Cine4home så har PT-AE900 en solid bildprestation som verkligen är ovanlig för prisklassen. Man skriver att den lilla projektorn har en bild vars färgåtergivning närmast påminner om den man upplever i biografsalongen. Med den höga kontrasten som produceras så anses inte bilden lida av störningar, något som normalt ses i mörkare scener. Produktens inneboende chip för overscan och de-interlacing gör ett mycket bra jobb, varför man kan komma undan med en billig dvd-spelare och överlåta bildbehandlingen till projektorn. Testaren upplever inte heller någon pixelation av bilden. Att PT-AE900 dessutom erbjuder en hel uppsjö av inställningsmöjligheter lämnar lite rum för missnöje med bilden, skriver Cine4home. Det enda negativa med projektorn anses vara Lens-shift funktionen, då den har alldeles för lite spelrum och ger uppkomst till konvergensförskjutningar. Även här skriver testaren att dlp-projektorer riskerar att hamna i skymundan då produkten lyckas projicera en bild i samma klass men med en mer tolererbar prissättning.

Källa: Till Cine4home (DE)

Asbyon

“Keine Wünsche offen”

Asbyon gillar att produkten tillåter en enkel placering med sin Lens-shift och sitt stora omfång vad det gäller projektionsavstånd. Man tycker också att projektorn är enkel att sköta med sin zoomring och joystick, för menyerna vars upplägg är väldigt logiskt med enkla inställningar är långt och mer avancerade längre ner i strukturen. Det gör det lättare för den som är lite grönare och kanske inte vill gå in på det mer avancerade. Oavsett vilken signal man matar projektorn med så lyckas den med att producera en kontrast som normalt bara ses hos dyrare dlp produkter. När det gäller övriga parametrar så anser man dock att signaltypen spelar något större roll. PT-AE900 presterar riktigt bra över hela sortimentet men först när man använder sig av hdmi så anses projektorns fulla potential komma fram. Med sin bildprestation, många funktioner och tysta fläktar så sätter PT-AE900 nya mått för budgetklassen, summerar Asbyon.

Källa: Till Asbyon

Cirkapris: 18500 kronor

Produktfakta: Panasonic PT-AE900 är en lcd-projektor i 16:9 formatet med en upplösning på 1280x720 pixlar, kontrastförhållande om 5500:1 och ljusstyrka på 1100 ansi lumen. Det går att projicera en bild mellan 40 och 200 tum, från 1,2 till 6,2 meter. Stöder alla tv-standarder, är hdtv-kompatibel och har funktion för de-interlacing. Lens-shift både horisontellt och vertikalt samt digital keystone 30 grader horisontell. Anslutningar omfattar hdmi, dvi, usb, RS232C, scart, komposit, komponent, s-video och vga. Lampan har en angiven brinntid på 5000 timmar och fläktljudet anges vara 26 dB. PT-AE900 har dimensionerna 335(b)x95(h)x270(d) mm och väger 3,6 kg.

Modell: Panasonic PT-AE900