Sök
Panasonic PT-AE200U

Panasonic PT-AE200U

Prisvärd hemmaprojektor

2003-10-03

Panasonic PT-AE200U är en mycket prisvärd och kompakt projektor med skaplig bild.
Testkälla Betyg Kommentar
Cnet 6,6/10 "Zu den schönsten Beamern am Markt"
Audio 4/5 "Zu den schönsten Beamern am Markt"
Home Cinema Choice 4,5/5 "Poetry in motion"
Essential Home Cinema 3/5 "Outstanding video connectivity"

Vad tycker testarna?

Panasonic PT-AE200U är en nätt liten projektor med en hel del potential. Främst är det priset som testarna attraheras av och de som ställer priset i förhållande till prestanda är rätt nöjda med modellen, även om man upptäcker en del brister i bildkvaliteten. De fel man påtalar är en del kornighet, hönsnätseffekt på större dukar och låg svärta. Färgerna är man dock nöjda med. Alla projektorer borde ha en Scart/RGB kontakt som PT-AE200U har. Vinner några jämförande tester och koras bl.a. till bästa köp.

Cnet

"Zu den schönsten Beamern am Markt"

Cnet tycker att PT-AE200U är en kompakt och smidig projektor som är lätt att flytta runt. Fjärrkontrollen är mycket behändig. Fastän den är liten och nätt så är den funktionell och har belysta knappar. En hel del bra finesser finns. Det är en höjdare att kunna se JPEG och MPEG-4 bilder från en digital kamera direkt på duken. Det finns enbart en komponentvideo ingång, vilket kan förorsaka problem om man vill ansluta en DVD och en HDTV samtidigt. Gråskalan går att finjustera till en acceptabel bild men man bör helst ansluta en DVD som har progressive scan, annars blir detaljerna i bilden inte helt skarpa. Upplösningen är rätt låg och i tester ser man från och till tydliga hönsnät på bilden. Färgkvaliteten är en klar fördel. PT-AE200U visar en bild med ljusa färger och mycket bra färgmättnad. Även om priset är skapligt, så kan den kvalitetsmässigt inte jämföras med den något proffsigare modellen PT-AE300.

Källa: Till Cnets hemsida
Audio nr 6, 2003
Home Cinema Choice, augusti 2003
Essential Home Cinema nr 24, 2003

Audio

"Zu den schönsten Beamern am Markt"

Audio testar tre projektorer och förutom PT-AE200U granskar man Liesegang DV-245 och Infocus X-1. Alla ligger i en lägre prisklass som passar en bred publik. PT-AE200U är snyggt formgiven och är en fröjd för ögat med ett bra bildformat. Gråskalejusteringen är helt acceptabel och det blir en behaglig bild att titta på. I övrigt anser man att bilden är närapå perfekt. Bra kontrastvärden och en förträfflig färgpalett ger en realistisk bild. Men visst skönjer man en viss näteffekt på större dukar Ytterligare en fördel är också att projektorn är utrustad med en Scart kontakt av RGB-typ. Allt som allt gjorde PT-AE200U ett bra intryck och fick tillsammans med Infocus högst poäng i testet.

Home Cinema Choice

"Poetry in motion"

Home Cinema Choice jämför PT-AE200U med Sony VPL-HS2 och konstaterar genast att PT-AE200U får det tufft att konkurrera med föregångaren, storebror PT-AE300, som man anser är en fantastisk projektor. Det är förvisso en smaksak, men särskilt imponerad av designen på PT-AE200U är man inte. Baktill sitter dock en Scart/RGB kontakt, en finess som fler projektorer borde erbjuda. Tråkigt nog måste den här modellen placeras rakt framför duken. Det finns ingen horisontell keystone-korrigering och heller ingen finjustering när det gäller färgerna. Men den har en så pass bra bild att man egentligen inte behöver en mängd justeringsfinesser. Projektorn klarar sig bra ändå, och även om bilden inte är lika skarp som hos rivalen Sony, blir PT-AE200U bästa köp eftersom man anser att detta är en prisvärd projektor med bra prestanda.

Essential Home Cinema

"Outstanding video connectivity"

Essential Home Cinema radar upp fem olika märkesprojektorer. Förutom PT-AE200U undersöker man NEC VT-460, Plus U4131SF, Mitsubishi XL2U och Toshiba TDP-MT100. Panasonic PT-AE200U är en stilig projektor och smakfullt designad. Man framhåller finessen med en Scart/RGB kontakt. Ljusstyrka på 700 ANSI lumen bådar inte gått, men bilden blir faktiskt rätt bra. Färgerna är mättade och klara, man tycker att bilden känns realistisk. Vid närmare granskning uppfattas dock en del brister som rätt oskarpa detaljer och en hel del kornighet. PT-AE200U har lite svårt med svärtan. Slutligen menar man att modellen på grund av sitt pris säkerligen kommer att tilltala de som inte är alltför kräsna. Bäst i testet blir Toshiba TDP-MT100.

Cirkapris: 14000 kronor

Produktfakta: Panasonic PT-AE200U är en för hemmabio LCD-projektor som har en upplösning på 858x484 pixlar. Klarar bildformaten widescreen 16:9 och 4:3. Projektorn har en inbyggt SD-kortläsare (för att kunna visa digitala fotografier) och ger en kontrast på upp till 700:1. Ljusstyrkan uppmäts till 700 ANSI lumen. PT-AE200U är kompatibel med PAL, PAL-M, PAL-N, PAL 60, SECAM, NTSC samt M-NTSC. Anslutningar som finns är AV1 SCART, S-video, komponent- samt video och audioingång. Den klarar av avstånd på mellan 1,2 till 7,4 m till projektionsduken. Fläktljudet är 34 dB i normalläge och 28 dB i sparläge. Bland finesserna på projektorn finns vertikal Keystone-korrigering, stillbild, bild i bild, digital zoom, meny i sju språk och infraröd fjärrkontroll. Panasonic PT-AE200U kan även takmonteras och monteringssats medföljer. Vikten är 2,9 Kg och den mäter 280(B)x85(H)x279(D) mm.

Modell: Panasonic PT-AE200U