Sök
Optoma hd81

Optoma hd81

Skarp bild oavsett källa

2007-01-15

Optoma hd81 är en 1080p dlp-projektor med tre hdmi-ingångar och fyra komponentingångar. Testarna slås med häpnad av projektorns bildkvalitet.
Testkälla Betyg Kommentar
Home cinema choice 4,5/5 "A must-see attraction"
Projector central 16,5/20 "Worth every penny"
Hjemmekino "Enorm detaljering"
Sound & vision "An undeniably great deal"

Vad tycker testarna?

Testarna är mycket imponerade av Optoma hd81. Bilden anser man vara av högsta klass, till och med gamla dvd-källor får nytt liv med denna projektor. Det är dock först tillsammans med högupplösta källor som hd81 är i sitt riktiga esse, vissa testare säger sig vara närmast mållösa över bildkvaliteten som produceras. Negativt är att ljudnivån anses vara för hög och att optikens autokorrigering skapar en del problem. Överlag får dock hd81 fina recensioner och anses vara ett mycket bra köp.

Home cinema choice

"A must-see attraction"

Optoma hd81 framHd81 belönas med utmärkelsen "Best Buy Guarantee" från brittiska Home cinema choice. Framför allt är det den fina bildkvaliteten som är anledningen till detta, med sin enorma upplösning bjuder hd81 på en detaljrikedom likt ingen annan. Beröm får även det faktum att det finns tre hdmi-ingångar och XVP-processorns förmåga att förbättra även äldre dvd-filmers bildkvalitet. Ihopkopplad med en blue-ray-spelare visar hd81 riktigt vad den går för med en otrolig bild helt utan skavanker. Den krävande installationen är negativ, det jobbiga menysystemet och linsen som ibland oönskat ändrar sina inställningar. Testaren tror att det inom kort kommer att anlända en mängd konkurrenter till hd81, men i dagsläget är den ett ensamt monster som absolut måste tittas närmare på.

Källa: Home cinema choice (GB) januari 2007

Projector central

"Worth every penny"

HD81 tilldelas utmärkelsen "Highly Rated" av amerikanska Projector central. Bildkvaliteten är av högsta klass, den presterar i alla dess avdelningar. Hd81 är otroligt ljusstark, kontrasten imponerar med skinande vitt och djup svärta, färgerna är perfekt återgivna och bilden i sig mycket skarp. Förmågan att förbättra äldre dvd-filmer är även den uppskattad. Ett problem är dock att hd81 låter rejält, speciellt med full ljusstyrka aktiverad. Som tur är räcker det för de flesta att endast använda den lägre inställningen vilket reducerar oljudet. Överlag är Projector central mycket imponerade av hd81 och anser den som ett mycket bra val, speciellt för den som behöver en ljusstark projektor.

Källa: www.projectorcentral.com (US)

Hjemmekino

"Enorm detaljering"

Optoma hd81 vridenNorska Hjemmekino har testat en sen prototyp av hd81, men är trots detta mycket imponerade av dess prestation. Testaren menar att bildkvaliteten som produceras tillsammans med högupplöst material är utan motstycke i hemmabiosammanhang. Även tillsammans med vanliga dvd-filmer så blir bilden imponerande, vxp-processorn skärper till bilden och detta utan att skapa "smuts" eller annat ovälkommet. Det uppstår dock rejäla problem med linsen som inte anpassar sig som den bör mellan mörka och ljusa partier vilket upplevs som frustrerande. Testaren hoppas att detta är något som kommer att ändras tills den slutliga versionen börjar produceras, detta är som sagt endast en prototyp. Annat som får kritik är avsaknaden av linsskydd, ljudnivån och att den kräver relativt stora höjdavstånd mellan duk och projektor.

Källa: Hjemmekino (NO) nr 9 2006

Sound & vision

"An undeniably great deal"

Hd81 är ett mycket bra köp enligt amerikanska Sound & vision. Det som får beröm är främst bildkvaliteten som anses klar och detaljerad oavsett källa. Bilden tycker man är ljus, samtidigt som den har stark kontrast och rika färger. Priset får även beröm, man menar inte att den är billig men jämfört med konkurrensen är den i alla fall mer prisvärd. Till sist får även den stora mängden inställningsmöjligheter beröm. De automatiska inställningarna imponerar inte. Samtidigt påpekas dock att tillverkaren har lovat att fixa detta med en uppkommande drivrutinsuppdatering.

Källa: Sound & vision (US) november 2006

Cirkapris: 65000 kronor

Produktfakta: Optoma hd81 är en 1080p-projektor som använder darkchip3 dlp. Kontrasten är 10000:1 och hd81 stödjer upplösningarna 480i/p, 576i/p, 720p och 1080i/p. Projektorn har en VXP videoprocessor för bildförbättring och en ljudnivå på 28/32 db beroende på inställningar. Lampan är på 300 watt och producerar 1400 ansi. Hd81 har bland annat tre hdmi- och fyra komponentingångar. Storleken är 411x311x116 mm och vikten 4,5 kg.

Tillverkare: Optoma