Sök
Optoma H30

Optoma H30

Digital-budget

2004-06-07

En DLP-projektor med knivskarp kontrast som levererar en utmärkt bild utan att göra alltför stora hål i plånboken.
Testkälla Betyg Kommentar
HemmaBio 29/45 “Bra bild till lågt pris”
DVD & Hjemmekino 93/100 ”Knallbilder”
Audio 85/100 ”Nur ein Komponenten-Eingang”
Projector Central ”Superb value for the money”

Vad tycker testarna?

Samtliga är mycket nöjda över bildkvaliteten i förhållande till priset hos denna projektor. En testare behövde justera färgbalansen något, men påpekar att bildkvaliteten sedan är bäst i sin klass. Övriga testare håller med. En testare klagar lite över att det behövs scart-adapter och över att bildjusteringar kan behövas. En testare hittar inte något negativt alls att anmärka på.

HemmaBio

“Bra bild till lågt pris”

HemmaBio genomför ett jämförande test av projektorer för hemmabio. Optoma H30 är en prispressare i testarens ögon och som sådan märks att det kompromissas lite för att priset ska kunnas hållas nere. Antalet fasta anslutningar har minimerats och adapter krävs för anslutningar. Detta drar ner betyget något. Men samtidigt är bilden utmärkt och priset lågt. Det kan krävas en del bildjusteringar innan man är nöjd, men sedan är bilden riktigt bra. Använder man en DVD-spelare med progressive scan blir bilden ännu bättre. Optoma H30 är ett tydligt exempel på att en DLP-projektor kan konkurrera med en LCD-projektor i denna prisklass. I testet får NEC HT-1100 betyget 35 av 45, SIM 2 Domino 20 får 34 av 45 och Sony VPL-HS20 32 av 45.

Källa: HemmaBio nr 4 2004
DVD & Hjemmekino nr 3 2004
Till Projector Centrals hemsida
Audio maj 2004

DVD & Hjemmekino

”Knallbilder”

DVD & Hjemmekino har aldrig tidigare upplevt så briljanta och kontrastrika bilder från en projektor i den här prisklassen. Testaren hittar ingenting negativt att anmärka på efter att ha använt Optoma H30 och utnämner den därför till ny referensprojektor inför kommande test. Användargränssnittet för att justera bilden är lättanvänt och att gammakurvan kan justeras ses som en trevlig möjlighet. Bullernivån är också låg. En av de viktigaste egenskaperna i denna prisklass är att kunna använda scartkontakten på DVD-spelaren vilket är fullt möjligt med hjälp av medföljande adapter. En alldeles utmärkt projektor tycker testaren.

Audio

”Nur ein Komponenten-Eingang”

Optoma-H30-02

Projector Central anser att Optoma H30 är den billigaste projektorn med DLP-teknik på marknaden och prisvärdheten är också utmärkt. Färgbalansen behövde justeras en aning på testexemplaret, men sedan blev den underbar. Ljusstyrkan är inte H30:s starka sida vilket visade sig genom att ljuset föll av så mycket som 40% från bildens hörn. Efter kalibrering är bilden den klart bästa i prisklassen. Svärtan är hög, detaljerna i skuggor utmärkta och färgmättnaden fullt tillfredsställande. Ett 4x färghjul hjälper till att eliminera regnbågeffekter. Den som letar efter bästa möjliga bild för lägst summa pengar kan sluta leta tycker testaren.

Projector Central

”Superb value for the money”

Audio genomför ett test av fyra hemmabioprojektorer, däribland Optoma H30. Testaren uppskattar den enorma kontrasten hos Optoma H30 och lovordar bildkvaliteten. Priset faller också i smaken, men det blir ett minus för att det bara finns en komponentingång. Plus i kanten för att projektorn fungerar utmärkt att montera i taket. Optoma H30 delar förstaplatsen med Panasonic PT-AE 500, båda får 85 poäng. Andraplatsen delas mellan Benq PB-6100 och Toshiba TLP-ET1, båda med 80 poäng av 100.

Cirkapris: 17000 kronor

Produktfakta: Optoma H30 är en DLP-projektor med upplösning på 800x600 pixlar. Bidformaten 4:3 och 16:9 stöds, likaså HDTV och progressiv signal. Ljusstyrkan är på 800 ANSI Lumen och kontrasten 2000:1. Lampan har en förväntad hållbarhet i sparläge på 2000-3000 timmar. Fläktbullret är uppmätt till 30-32 dB (sparläge). I form av anslutningar finns komposit, s-video, VGA, komponent och scart-RGB via VGA-adapter. Projektionsavstånd 1,2–12 meter och bildstorleken ligger på 26-315 tum. Keystonejustering (vertikal) på +/- 16 grader. Måtten är 272x87x212 mm och vikten 2 kg. Projektorn kan takmonteras.

Modell: Optoma H30