Sök
Mitsubishi HC6800

Mitsubishi HC6800

Räds inte ljuset

2010-03-05

Mitsubishi HC6800 är en full-hd-projektor som med sin enorma ljusstyrka fungerar utmärkt även om rummet är upplyst. Testarna plussar för hög skärpa och mycket fin färgåtergivning.
Testkälla Betyg Kommentar
Audiovision 80/100 "Durchschnittlicher Im-Bild-Kontrast"
Ljud & bild - "Passar överallt"
M3 8/10 "Genomgående hög klass"
Area dvd - "Für Kinos in hell gestalteten Räumen"

Vad tycker testarna?

Detta är en produkt som främst rekommenderas för den som vill titta på den stora duken i en upplyst omgivning. För det är just i det scenariot som den enorma ljusstyrkan kommer väl till pass. Bilden blir dessutom riktigt bra tack vare utmärkt skärpa och rörelsehantering och en färgåtergivning som är mycket bra. Svärta och kontrastomfånget blir inte lika bra som hos de bästa i klassen, men ingen annan kan heller krama ur sig lika mycket ljus som HC6800. Projektorn uppges vara mycket bekväm att hantera tack vare att de rörliga optiska delarna är motoriserade. Ett stort zoomomfång, bra kastavstånd och generös vertikal lensshift gör också att den är mycket flexibel i sin placering.

Audiovision

"Durchschnittlicher Im-Bild-Kontrast"

M_2010När Audiovision kör igång Mitsubishi HC6800 slås testaren direkt av hur ljusstark projektorn är samtidigt som den lyckas få till riktigt bra färger. När kontrast och svärta mäts upp blir det dock inte riktigt lika bra värden som hos (den dyrare) föregångaren HC7000. Projektorn uppges göra ett mycket bra jobb med standardsignaler som skalas upp till en flimmerfri fullbild. Testaren berömmer också detaljåtergivningen i bilden som är så pass bra att brusreduceringen kan dras ned till noll med bibehållet resultat. Testaren skriver också att även om ljusstyrkan är hög och mörka områden tenderar att se något bleka ut så påverkas aldrig de ordentliga färgerna eller konturerna. De fina bildegenskaperna märks också av med blu-ray där projektorn jobbar felfritt och levererar helpräktiga bilder. Det enda som inte är helt perfekt är även här kontrasten och svärtan som är något låga vilket gör att bilddjupet inte blir så bra som det kunde ha varit.

Källa: Audiovision (DE) nr 10 2009

Ljud & bild

"Passar överallt"

Ljud & bild kan inte heller de undgå att jämföra produkten med HC7000 och skriver att även om de två projektorerna i princip ser identiska ut så har ljusstyrkan fördubblats hos HC6800. Detta medför att ljudnivån blivit något högre och svärtan något sämre. Men tack vare den snabba bländaren som sitter i så går det ändå att få till djup svärta, så i praktiken är det inte ett lika stort problem som på pappret. Gråskalor och gamma är riktigt bra från början och färgerna upplevs som behagliga även om de är något överdrivna. Testaren hade gärna sett utökade färgjusteringsmöjligheter men det funkar ändå bra som det är. I övrigt menar testaren att projektorns videoprocessor är mycket kapabel och att bilden blir rofylld och distinkt. Detta är en mycket kapabel projektor som tack vare sin ljusstyrka kan ställas varsomhelst men som kunde haft bättre inställningsmöjligheter, summerar Ljud & bild.

Källa: Ljud & bild (SE) nr 12 2009

M3

"Genomgående hög klass"

M_44HC6800 påminner om Infocus med sina rundade kanter och anslutningarna som döljs av en utskjutande bakdel. Den upplevs också som bekväm i sitt användande då zoom, fokus och linsförflyttning är motoriserade och kan skötas direkt från fjärrkontrollen. M3 menar också att den är flexibel vad gäller placering då kastlängden är bra samtidigt som zoomomfånget är stort och den vertikala lensshiften är generöst tilltagen. Det som inte imponerar lika mycket ur användarsynpunkt är osd-menyerna. De känns gamla och tråkiga och innehåller en hel del förkortningar som inte är självklara. Dessutom saknas svensk meny på testexemplaret. Projektorn uppges få till bra skärpa och ett bra djup även om den inte är bäst i klassen. Detsamma uppges gälla svärtan som finns där men detaljerna i de mörkaste scenerna kommer inte riktigt fram på grund av att det saknas lite i kontrasten. Men färgåtergivningen uppges vara utav toppklass, bäst i testfältet, överlag blir bilden ändå riktigt bra. Dessutom uppskattas att produkten är riktigt tyst även när ljusstyrkan är satt till max. Det blir andraplats för produkten när M3 tittar på ytterligare fyra projektorer. Benq W6000 blir korad till vinnare och deltog gjorde också Optoma HD200X, Sharp XVZ15000 och Benq W1000.

Källa: www.m3.idg.se (SE)

Area dvd

"Für Kinos in hell gestalteten Räumen"

Är man besatt av att få till total svärta med extremt djup och perfekt detaljåtergivning så är detta inte projektorn att välja. Men den som är ute efter en produkt som fungerar i välupplysta utrymmen utan att göra avkall på bildkvalitet bör ta HC6800 i beaktande. För där kommer den enorma ljusstyrkan väl till pass samtidigt som den naturliga färgåtergivningen och den utmärkta skärpan ger bilden dess fina egenskaper. Dessutom är projektorn generöst bestyckad för att bländare, iris och andra delar lätt kan justeras för bästa bildresultat. Testaren skriver också att bekvämlighet är mycket hög och att precision med vilken inställningar kan göras är hög tack vare motoriseringen av de rörliga delarna.

Källa: www.areadvd.de (DE)

Cirkapris: 23000 kronor

Produktfakta: Typ: Lcd
Upplösning: 1920x1080 pixlar
Kontrast: 30000:1
Ljusstyrka: 1500 ANSI-lumen
Ljudnivå: 20 decibel vid sparläge
Anslutningar (exempel): 2xhdmi, komponent, vga, komposit, s-video
Elförbrukning: 250 watt (standby 7 watt)
Övrigt: Motoriserad zoom, fokus och lens-shift, stöd för 1080/24p, dynamisk iris, lens-shit h+-5%, v+-75%
Mått: 427x159x440 mm
Vikt: 7,5 kg