Sök
Mitsubishi HC100

Mitsubishi HC100

Endast DVI-D duger

2005-06-23

En DLP-projektor i 16:9 format framtagen för hemmabiobruk. Bjuder på ett enkelt användande och bra fjärrkontroll. Åsikterna om bildegenskaperna går dock isär.
Testkälla Betyg Kommentar
Video 70/100 “Fernbedienung und Menü klappt reibungslos”
Hemmabio 25/50 “Sicken träff och sicken miss”
Projector Central 4/5 “An outstanding performer”

Vad tycker testarna?

Det är två emot och en för när det gäller bildkvaliteten hos Mitsubishi HC100. De som är emot talar om bl.a. problem med färgsynkro-nisering när man ansluter en analog bildkälla och skriver att det enda sättet att få en bra bild är via DVI-gränssnittet. Testaren som är för produkten skriver att det är en bra presterare med många anslutningsmöjligheter som lämpar sig mycket väl för hemmabion. Funktionsmässigt så anser alla att det är en välutrustad och användarvänlig projektor.

Video

“Fernbedienung und Menü klappt reibungslos”

Video skriver att när det gäller funktioner och anslutningar så är Mitsubishi HC100 väldigt komplett. Det är enkelt att komma igång då menyerna och fjärrkontrollen är mycket användarvänliga, vilket passar bra för den som snabbt vill komma igång med hemmabion. Men när det kommer till bildegenskaper så är det inte en lika trevlig produkt. Fem olika produkter testas och Mitsubishi HC100 placerar sig sist när det gäller bildkvalitet. Testaren skriver att projektorn saknar skärpa samt att färgerna flackar vilket är störande. Dessutom så anses inte kontrasten nå upp till de övriga testade produkterna. Tack vare funktioner och utrustning så placeras HC100 totalt sett på andra plats tillsammans med Toshiba TDP-MT 200 och NEC HT 510. Till testvinnare utses Infocus SP4805 och sist placerar sig Sanyo PLV-Z 1X.

Källa: Video, nr 5, 2005
Hemmabio, nr 5, 2005
Till Projector centrals hemsida

Hemmabio

“Sicken träff och sicken miss”

Hemmabio tittar på sex olika produkter och utser Optoma Theme-scene H30A till bästa projektor. Mitsubishis HC100 placerar sig sist. Testaren motiverar med att projektorn inte lyckas uppnå tillräckligt hög bildkvalitet. Exempelvis så uppkommer färgförskjutningar vid signaler via komponentvideo, vid progressiv komponent så försvinner detta men då har man istället problem med skuggor i områden med skarp kontrast. Det krävs att man använder DVI-anslutningen för att man ska få en bra bild. Just svagheten med de analoga anslutningarna gör att man delar ut lågt betyg till HC100.

Projector Central

“An outstanding performer”

Projector Central menar att det är valet av anslutningstyp samt vilket läge man ställer in projektorn på som avgör hur bra bildkvaliteten blir. De olika kombinationerna anses alla ha sina för- och nackdelar och man skriver att det är upp till användaren att avgöra vilken som är bäst. Testaren tycker att HC100 lyckas mycket väl med att återge HDTV-material trots att upplösningen inte håller HDTV-standard. När det kommer till funktionerna så är man mest positiv till att ljusgången är sluten, det förenklar lampbytet då man inte behöver ta hänsyn till luftfiltret. Testaren berömmer också utformningen av fjärrkontrollen och att den har snabbvalsknappar för videokällor. Det är dessutom en väldigt lättanvänd projektor som knappt behöver några justeringar direkt ur boxen för att ge en fullt tillfredsställande bild. En väldigt bra presterare i budgetklassen som lämpar sig mycket väl för den som är ute efter sin första projektor för hemmabion.

Cirkapris: 15000 kronor

Produktfakta: Mitsubishi HC100 är en DLP-projektor i 16:9 format avsedd för hemmabion. Den har upplösningen 854x480 pixlar. Ljusstyrkan uppgår till 1500 ANSI Lumen och kontrastförhållandet är 2000:1. Lampan har en angiven brinntid på 3000 timmar i ekonomiläge. Fläktljudet är 33 dB. Anslutningar som finns är bl.a. DVI-D (HDCP), komponentvideo- samt kompositvideoingång, VGA-in och S-videoingång. Projektorn återger både NTSC och PAL samt hanterar HDTV upp till 1080i. Bland funktionerna märks bl.a. videolinjedubblare, 3:2 pull-down, digital keystone korrektion, OSD, inbyggd monohögtalare på 2W och lösenordslås m.m. Måtten är 310x100x245 mm och vikten 2,9 kg.

Modell: Mitsubishi HC100