Sök
InFocus Screenplay 7210

InFocus Screenplay 7210

För riktiga finsmakare

2005-11-24

Detta är en DLP-projektor från InFocus som stöder HD-upplösning. Projektorn använder sig av DarkChip3 vilket bidrar till bättre svärta och högre kontrast skriver testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
Home Cinema 5/5 "Dark forces at work"
What Hifi 5/5 "High-end performance"
Hardware Analysis - "Fluid and natural image"
Cnet 8/10 "Excellent value"
DVD & Hjemmekino 16/20 "Perfekt kalibrert"

Vad tycker testarna?

Testarna gillar bildkvaliteten som man får med DarkChip3. Svärtan blir bättre och kontrasten blir högre. Projektorn har gott om anslutningar men några testare anmärker på att måste köpa till en adapter för att kunna använda DVI-D eller HDMI. Videoprocessorns funktioner gör överlag ett bra jobb och projektorn är dessutom riktigt bra kalibrerad redan från start.

Home Cinema

"Dark forces at work"

InFocus ScreenPlay 7210 backHome Cinema anser att InFocus återigen höjer standarden för projektorer. 7210 är en förbättrad version av 7205 och använder sig nu av ett chip kallat DC3. Detta bidrar till högre kontrast och överlag bättre bildkvalitet enligt testaren. Bäst resultat får man då man använder en digital anslutning. För att använda DVI-D eller HDMI krävs dock en adapter mellan DVD-spelaren och DVI/M1-kontakten. Adaptern får man i nuläget får köpa till. Har man inte en DVD-spelare som stöder HDMI kan det vara bra att veta att projektorn har inbyggda funktioner för deinterlace och skalning. Dessa funktioner fungerar dessutom bra även om man använder analoga anslutningar.

Källa: Home Cinema, juni 2005

What Hifi

"High-end performance"

What HiFi skriver att en kraftfull videoprocessor och skalningsmöjligheter gör ScreenPlay 7210 väl anpassad för video och tv i standardupplösning. Men det är först när man använder HD-material som projektorn verkligen imponerar. HD-upplösning är på frammarsch och inte minst när det gäller TV- och dataspel. Redan idag finns det titlar som stöder högre upplösningar och det kommer att bli allt vanligare enligt testaren. Projektorn är från början kalibrerad med D65 vilket gör att färgtemperaturen blir varm och naturlig då man ser på film. Är man väldigt kritisk kan man se en del spår efter rörelser, men på avstånd är detta i väldigt svårt att upptäcka. Anslutningsmöjligheterna är goda och på det hela är det en projektor som förtjänar högsta betyg anser testaren.

Källa: What HiFi, juli 2005

Hardware Analysis

"Fluid and natural image"

InFocus ScreenPlay 7210 topHardware Analysis spenderade ungefär två veckor med att testa projektorn. Testaren jämförde projektorn med en äldre modell från samma tillverkade kallad ScreenPlay 5700. Jämfört med 5700 är bilden hos 7210 mer naturlig vilket leder till mindre ansträngning för ögonen. Högre luminans och upplösning bidrar också till att man kan projicera en större bild utan att förlora i kvalitet. När det gäller upplösning kan dock testaren inte kommentera eftersom de endast har använt DVD som källa. Det som är negativt är att projektorn fortfarande ger lite brus precis som föregångaren. Testaren hade också velat se standardiserade DVI och HDMI-anslutningar istället för M1-anslutningen. Jämfört med 5700 kostar denna modell ungefär dubbelt så mycket vilket kan vara motiverat om man vill använda sig av HD-film eller vill ha möjlighet att projicera på en stor yta. Vill man bara spela DVD-filmer och inte projicera på en duk större än två meter kan man lika gärna ha kvar sin gamla projektor tycker testaren.

Källa: Till Hardware analysis hemsida

Cnet

"Excellent value"

Cnet skriver att ScreenPlay 7210 är en av de första projektorerna de testat som använder DarkChip3. Största fördelen men DC3 är att "svarta" områden blir mörkare vilket i sin tur leder till bättre kontrast och överlag bättre bildkvalitet. Videoprocessorn fungerar bra och funktionen 2:3 pull-down gör ett utmärkt jobb vid hantering av video. Linsen är en stor förbättring jämfört med tidigare modeller och färgavkodningen är riktigt bra förutom ett marginellt fel i det gröna spektrumet. En del lågnivåbrus (dithering) går att upptäcka, men det är något man får räkna med när det gäller DLP-projektorer skriver testaren. När man använder högupplöst video blir både detaljerna och färgerna riktigt bra. Fjärrkontrollen är relativt liten och väl anpassad, men menysystemet är onödigt krångligt tycker testaren.

Källa: Till Cnets hemsida

DVD & Hjemmekino

"Perfekt kalibrert"

DVD & Hjemmekino gillar att kontrasten är bra men anser också att den totala ljusnivån är för hög om man sitter i ett mörkt rum. Testaren rekommenderar därför att man använder sig av ett ND2x filter för att få ner det totala ljuset till hälften. Testaren gillar fabrikskalibreringen och skriver att projektorn är perfekt kalibrerad med testets referensspelare redan från början. Eftersom kalibreringen är så pass bra är skillnaden mellan komponent och DVI-anslutning inte speciellt stor. Ljudnivån är acceptabel men det finns gott om projektorer som är bättre. Bildkvaliteten är utmärkt och färgerna är bra även i de gröna och gula spektrumen. HD-material blir väldigt bra och här märker man hur stor skillnad det är på olika upplösningar. Det är nästan så att man kan jämföra HD-bilden med en CRT, även om kontrasten fortfarande inte är lika bra. Att projektorn har möjlighet att visa filmer i 48 bilder per sekund är också ett plus i kanten.

Källa: DVD & Hjemmekino, nr 4 2004

Cirkapris: 55000 kronor

Produktfakta: ScreenPlay 7210 är en DLP-projektor från InFocus med en maximal upplösning på 1280x720 pixlar. Luminas på 1100 Ansi och kontrastförhållande är 2800:1. Chipset är tillverkat av Texas Instrument och modellen heter T1 DarkChip3 (DC3). Minsta avstånd från duken är 1,5 meter och största avstånd är 7 meter vilket ger en maximal bild på 132 tum. Lampans brinntid ligger på ca 3000 timmar. Måtten är 351(b)x325(h)x110(d) mm och projektorn väger 4,3 kg. De ingångar som finns är två komponent, två s-video, en komposit, en HD15 samt RGB/DVI-D/HDMI via adapter.

Modell: InFocus ScreenPlay 7210