Sök
Yamaha CDR-HD1000

Yamaha CDR-HD1000

Burn baby, burn

2002-02-14

Läs in dina CD-skivor till hårddisken och skapa egna kollektioner genom denna externa brännare. Mycket bra ljud och enkelt gränssnitt tycker testarna, som ger höga betyg.
Testkälla Betyg Kommentar
T3 4/5 "High quality audio playback"
Home Theater 91/100 "The next generation"
What Hifi 5/5 "Capable of superb sound"
Sound & Vision "Extremely impressive recorder"

Vad tycker testarna?

Alla uppskattar möjligheten att samla musiken på en hårddisk och att dessutom bränna egna samlingsskivor. Samtliga är också överens om att ljudet är mycket bra. Yamaha CDR-HD1000är enkel att använda, men en testare klagar över att man ibland måste trycka hela knappserier för att komma åt vissa funktioner. Två av testarna påpekar att priset är aningen högt.

T3

"High quality audio playback"

T3 skriver att Yamaha CDR-HD1000 är lite dyr för att vara en CD-brännare, men anser att priset rättfärdigas av funktionaliteten. Användargränssnittet är enkelt och T3 anser att Yamaha CDR-HD1000 kommer att utgöra ett värdefullt tillägg till de flesta ljudanläggningar i hemmet. Den passar utan problem in bland de andra enheterna. Ljudkvaliteten är mycket bra, klart bättre än vad man får från den genomsnittliga PC-brännaren. Har man inte redan köpt en CD-brännare till datorn är Yamaha CDR-HD1000 ett intressant alternativt, om man inte hindras av priset.

Källa: T3 januari 2002
Home Theater januari 2002
What Hifi januari 2002
Till Sound & Vision Magazines hemsida

Home Theater

"The next generation"

Home Theater uppskattar möjligheten att lagra musik på en hårddisk men påpekar att det rör sig om okomprimerad musik, utrymmet lär ta slut fortare än Mp3-användarna är vana vid. Tack vare hårddisken är Yamaha CDR-HD1000 dock betydligt mer effektiv än en CD-växlare med en 30-skivors släde skulle vara, men testaren önskar att användningen hade varit lite mer intuitiv. Ibland måste man använda en hel sekvens av knapptryckningar om man vill komma åt vissa funktioner och det är inte alltid man har manualen i närheten. Home Theater saknar också ett tangentbord i bläddrandet bland skivor. Men sammanfattningsvis uppskattas möjligheten att lagra musik på en hårddisk, de många kopplingarna på baksidan, samt att det går att bränna ner innehållet på en CD. Som jämförelse testas I-Mix IM 120, i många avseenden likvärdig med undantag för att den istället lagrar musiken i Mp3 och inte kan bränna skivor. I-Mix får betyget 88 mot Yamaha CDR-HD1000 som får betyget 91 av 100.

What Hifi

"Capable of superb sound"

What Hifi anser att det är enkelt att använda Yamaha CDR-HD1000 och att dess ljud är väldigt bra. Basen är kraftfull, rik och välkontrollerad. Men det är också en hel del detaljrikedom i mellanregistret och diskanten. Ljudet från hårddisken är lika bra som det från en skiva som spelas upp, ett bevis på att Yamahas teknik för att kopiera CD:ns spår till hårddisken fungerar bra. Hårddisken låter visserligen lite den också, men det är nästan omärkbart. Bränner man en CD-skiva och sen spelar upp den är kvaliteten i stort sett densamma som originalet. Yamahas konkurrenter har fått något att bita i, avslutar What Hifi.

Sound & Vision

"Extremely impressive recorder"

Sound & Vision poängterar att Yamaha CDR-HD1000 är innovativ på sitt sätt med en CD-R/RW brännare kopplad till en egen hårddisk, men menar också att man kunde köpa en bra dator med inbyggd CD-brännare för samma pris. Den sistnämnda skulle dessutom kunna bjuda på en hel del fler funktioner utöver dessa omnämnda. Men Yamaha CDR-HD1000 är enklare att använda och speciellt displayen på framsidan uppskattas eftersom den hela tiden håller användaren informerad om vad som händer. En imponerande spelare, men håll i minnet att du måste använda en CD-skiva avsedd för musik och inte för data.

Cirkapris: 10000 kronor

Produktfakta: Yamaha CDR-HD1000 är en brännare med inbyggd hårddisk där du kan lagra upp till 30 vanliga CD-skivor på enhetens hårddisk, kombinera de olika spåren som du vill och sedan bränna dem till CD-R/RW. Hårddisken är 20 Gb stor och all musik lagras okomprimerat, det rör sig alltså inte om Mp3-filer utan om ”äkta” och okomprimerade ljudspår. En CD lagras på hårddisken med rotationshastigheten 10x och att bränna ner innehåll från hårddisken till en CD görs i en hastighet av 8x. Vid lagring på hårddisken får man tillgång till både digitala och analoga inspelningsnivåer. Inbyggt finns en 24-bitars A/D respektive D/A omvandlare. CD-text stöds. Funktionen ”Auto synchro sampling rate conversion” ändrar musiken till 44 kHz på hårddisken. På baksidan hittas en RCA analog ingång, en optisk digital ingång samt en koaxial digital ingång. Måtten är 435x116x415 mm och vikten är 8,3 kg.

Modell: Yamaha CDR-HD1000