Sök
Nintendo Wii

Nintendo Wii

Wiiiiii, konsolkriget tar fart

2006-12-08

Nintendos senaste konsol finns äntligen i Sverige. Testarna är imponerade över hur bra den rörelsekänsliga handkontrollen fungerar, men skriver samtidigt att Wii inte riktigt kan tävla med konkurrenterna rent prestandamässigt.
Testkälla Betyg Kommentar
Cnet 8/10 "Hard to resist"
Pc magazine 4/5 "Wildly innovative"
It reviews 4/5 "As good as you'd hoped it would be"
Digitaltrends 8/10 "Less powerful than rivals"
Cubed3 "Simply stunning"

Vad tycker testarna?

Testarna är alla överens om att Wii har en annan inriktning jämför med Xbox360 och Playstation 3. Är du entusiastisk hemmabioägare med krav på äkta hd-upplösning, multimediafunktioner och det allra senaste inom den tekniska utvecklingen bör du kanske framförallt kolla närmre på Xbox360 eller Playstation 3. Är du däremot sugen på att testa ett helt nytt koncept med rörelsekänsliga kontroller och samtidigt få tillgång till Nintendos alla klassiska titlar som Zelda och Mario är Wii konsolen för dig. Testarna är alla imponerade över hur bra handkontrollen faktiskt fungerar och även priset på konsolen nämns som en stor fördel.

Cnet

"Hard to resist"

Är du en person ute efter nästa generations multimediaplattform och förväntar dig bländade grafik i hd-upplösning kommer du förmodligen att bli besviken på Nintendos senaste konsol skriver Cnet. Wii inriktar sig istället mer på att leverera ett roligt och annorlunda spelupplägg. Den rörelsekänsliga handkontrollen är antagligen årets största spelinnovation och är även konsolens största fördel. Konsolens många onlinemöjligheter tillsammans med Virutal Console och Gamecube-kompabiliteten är förstås också väldigt starka kort. Priset är dessutom fördelaktigt och allt detta sammantaget gör konsolen väldigt svår att motstå avslutar testaren.

Källa: reviews.cnet.com (US)

Pc magazine

"Wildly innovative"

Pc magazine hade en stor testgrupp beståendes av personer i olika åldrar med olika erfarenhet när det gäller tv-spel. Överlag var reaktionen väldigt positiv och i princip alla testare snappade snabbt upp hur det nya kontrollsystemet fungerade.  Det medföljande spelet Wii Sports är väldigt roligt och fungerar utmärkt som ett spel där man enkelt kan lära känna kontrollen. Man får dock vara beredd på att handkontrollerna slukar en hel del batterier. För mer inbitna spelentusiaster lämnar Wii säkert en del övrigt att önska i form av processorkraft, men är man sugen på att testa något nytt och innovativt rekommenderas den varmt. Ägare till Gamecube bör inte heller bli besvikna eftersom konsolen är fullt bakåtkompatibel.

Källa: www.pcmag.com (US)

It reviews

"As good as you'd hoped it would be"

Wii är inte den mest kraftfulla konsolen på marknaden, men klart den mest intressanta anser It reviews. De titlar som utnyttjar konsolens nya kontrollsystem är fantastiskt roliga och passar alla sorters spelintresserade. Däremot finns det inga titlar till Wii idag som kan tävla rent grafikmässigt med Xbox360. Enheten i sig är liten, smidig och enkel att expandera med olika sorters handkontroller. Med många bra spel vid release och ett lågt pris blir Wii förmodligen en riktig triumf, sammanfattar testaren.

Källa: www.itreviews.co.uk (GB)

Digitaltrends

"Less powerful than rivals"

Digitaltrends skriver att Wii är precis vad marknaden behöver just nu. Det är helt enkelt ett fräscht koncept i annars relativt stillastående marknad idémässigt. Är man dessutom ett fan av Nintendos klassiska titlar som Zelda och Mario kommer man inte att bli besviken. Är du däremot en entusiastisk hemmabioperson med höga krav på hd-upplösning och det allra senaste inom teknikutvecklingen bör du kanske vänta på Playstation 3.

Källa: reviews.digitaltrends.com (US)

Cubed3

"Simply stunning"

Cubed3 är väldigt förtjusta i Wii och skriver att kvaliteten på alltifrån kontrollen till användargränssnittet är extremt bra genomfört. Utseendemässigt ligger konsolen också bra till som påminner till stor del om Apples produkter. Tyvärr medför detta att konsolen lätt kan bli smutsig av fingeravtryck. Handkontrollen lever upp till förväntningarna och levererar nästan alltid exakt de rörelser man utför. Dessutom är knapparna solida och bra placerade. Nintendo Wii är framtiden och kommer att ta spelindustrin med storm förutspår testaren.

Källa: www.cubed3.com (US)

Cirkapris: 2900 kronor

Produktfakta:

Wii är Nintendos minsta konsol hittills och den mäter endast 45x150x200 mm. Spelen ligger på vanliga 12 cm skivor men det går även att spela små gamecube-skivor på enheten. Däremot finns det inte stöd för att spela vanliga dvd-filmer. Wii har ett internt minne på 512 mb och stöder även secure digital kort för extern lagring. Enligt Nintendo själva ska enheten vara ungefär tre gånger så kraftfull som Gamecube.

Kontrollen som i huvudsak används kallas för Wii Remote och ser ut som en fjärrkontroll. Den är trådlös och dessutom rörelsekänslig vilket medför många nya användningsområden. Exempelvis kan man använda kontrollen för att simulera en golfklubba, ett svärd eller ett fiskespö. Olika tillbehör kommer att kunna kopplas till kontrollen och det viktigaste är förmodligen den så kallade Nunchuck-kontrollen.

Nunchuck-kontrollen innehåller en analog styrspak och används för traditionell styrning i de flesta spel. Nunchuck-kontrollen kan användas både i höger och vänster hand och även denna kontroll innehåller fristående rörelsesensorer. Alla Wii-ägare kommer mot betalning också få tillgång till ett stort arkiv med spel från bla n64 och nes.

För att spela dessa spel finns en särskild handkontroll kallad classic controller. Den klassiska kontrollen går att köpa separat och är en kombination av Nintendos tidigare kontroller. För att använda kontrollen kopplar man den precis som Nuchuckas-kontrollen till Wii Remote. Förutom ett retroarkiv finns det också en många andra funktioner inbyggda och en av de mest intressanta kallas Mii. Mii är en funktion som låter användaren skapa en personlig avatar. Avataren kan sedan importeras för att användas i till exempel chattprogram eller spel som Wii Sports.

Tillverkare: Nintendo