Sök
Logitech Squeezebox Duet

Logitech Squeezebox Duet

Smidig musikströmning

2008-05-29

En mediaextender där displayen sitter i fjärrkontrollen. Ett lättanvänt system som bjuder på bra ljudkvalitet hos återgivet material.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 8/10 "Bra filstöd och ljudkvalitet"
Audio 95/100 "Flexibles, optionreiches System"
Cnet 8,7/10 "An ideal way to stream"
Pc world 79/100 "Playback was often faultless"
Stuff 4/5 "A doddle to select your music source"

Vad tycker testarna?

Medan vissa av testarna inte stöter på några som helst hinder med att komma igång med Logitech Squeezebox Duet så uppger andra att det kan ta lång tid att få till en nätanslutning. Men väl där så menar de alla att det är ett lättskött system. Det går smidigt och lätt att hitta en låt eller album. Albuminformation samt annan information presenteras överskådligt på skärmen. Att skärmen sitter just i fjärrkontrollen och inte på mottagarenheten anses rakt igenom vara ett fiffigt tilltag då det går att sitta i soffan och sköta systemet. Ljudkvaliteten anses vara bra med komprimerat material och mycket bra när losslessformat eller musik med hög bitrate återges. Att drm-skyddat material inte stöds är dock en miss enligt alla testare. Vissa testare uppger också att system kan hänga sig. Detta kan vara ett firmwareproblem menar de. Då fjärrkontrollen har sd-plats, 3,5 mm ingång och gyro som inte används bäddar gott inför kommande uppdateringar enligt testarna.

M3

"Bra filstöd och ljudkvalitet"

Installationen av Logitechs Squeezebox Duet är allt annat än problemfri för M3 som inte kommer igång förrän efter fyra timmar. Men väl där så går det fort att hitta ett album eller musikspår och bildskärmen på kontrollen ger en mycket bra överblick över musikbiblioteket och radiostationer. De goda anslutningsmöjligheterna hos mottagaren gör det lätt att koppla in systemet till en receiver. Det blir bra tryck i ljudet och med losslessmaterial blir återgivning riktigt bra där även de finaste detaljerna framträder. Stödet för filformat är omfattande men att drm-skyddat material inte kan återges är tråkigt. För den som vill lyssna på sin musiksamling i hela huset så anses Squeezebox Duet vara ett mycket bra alternativ.

Källa: M3 (SE) nr 4 2008

Audio

"Flexibles, optionreiches System"

Tyska Audio konstaterar att installationen kunde ha varit enklare. När man väl använder systemet går det smidigare. Den inbyggda mjukvaran är mycket bra och det går lätt att organisera allehanda musik och radiokanaler. Det blir också beröm för det breda filstödet men att drm-skyddat material inte kan spelas upplev som en miss. Ljudmässigt så gör systemet mycket bra ifrån sig. Återgivningen är mjuk och ren. Audio kikar också på Sonos Bundle 130 och skriver att de två systemen är likvärdiga. Logitech har något bättre ljudegenskaper medan Sonos lösning anses ha bättre nätverksstöd då den hanterar nas-enheter bättre.

Källa: Audio (DE) nr 5 2008

Cnet

"An ideal way to stream"

Det som länge varit ett problem med att strömma musik över nätverket är enligt Cnet att enheterna ofta har små skärmar som är svåra att se från platsen i soffan. Logitech har löst detta väldigt bra genom att istället placera skärmen i fjärrkontrollen. Skärmen håller dessutom hög kvalitet och menysystemet är mycket lättnavigerat tack vare scrollhjulet som liknar det hos Ipod. Album, låtar och radiokanaler från nätet organiseras mycket bra men testaren ogillar att det inte går att se musik lagrad på nätverket samtidigt som online-musik. Det känns onödigt att behöva gå ur en meny för att byta källa. Det går förhållandevis lätt att komma igång med systemet och de många anslutningsmöjligheterna gör att det går att koppla in till i princip vad som helst med högtalare.

Källa: www.cnet.com (US)

Pc world

"Playback was often faultless"

Pc world anser att Duet har ett mycket bra stöd för olika filformat men att det inte går att spela drm-filer är ett minus. Testaren menar att det går snabbt att komma igång med systemet och att det är en enkelt att använda. Vissa irritationsmoment förekommer. Ibland så tappas kontakten med nätverket vilket gör att låtar bryts mitt eller inte spelas upp alls. Dessutom är systemet tidvis okänsligt för knapptryckningar. Återgivningen är mycket bra menar testaren och att navigera mellan låtar går riktigt smidigt. Skärmen på 2,4 tum gör det också enkelt att se vart i biblioteket man befinner sig. På det stora hela är det ett elegant och lättskött system som gör sin uppgift mer än bra, avslutar Pc world.

Källa: www.pcworld.com (US)

Stuff

"A doddle to select your music source"

Stuff gillar att fjärrkontrollen och webbgränssnittet hos Logitech Squeezebox Duet fungerar med tidigare mediaextenders från tillverkaren. Webbgränssnittet uppges vara enkelt att konfigurera och när det väl är gjort så är det bara att ansluta produkten och köra igång. Att välja musikkälla på fjärrkontrollen är lekande lätt och det går smidigt att skapa spelningslistor. Testaren skriver att fjärren är imponerande med sin bakgrundsbelysning och laddningsställ i metall. Att den också har sd-läsare, 3,5 mm ingång för hörlurar och gyrofunktion som inte används bådar gott inför kommande firmwareuppdateringar. När komprimerade filer återges så märks det att de är just komprimerade, men vid uppspelning av losslessformat eller filer med hög bitrate så är resultatet imponerande. Det testaren anmärker på är att systemet ibland kan hänga sig och att mottagarenheten saknar en lcd-display. Men frånsett dessa missar så fungerar systemet utmärkt och är väl värt att ta sig en titt på.

Källa: www.stuff.tv (GB)

Cirkapris: 4000 kronor

Produktfakta: Logitech Squeezebox Duet är en mediaextender bestående av mottagare och fjärrkontroll med 2,4 tums färgdisplay med bakgrundsbelysning. Systemet kan återge mp3, aac, wma, ogg, flac, apple lossless, wma lossless och wav. Mottagaren ansluts via digital optisk, koaxial eller analog utgång till valfri enhet med strömförsedda högtalare. Återgivning av filer från lokalt nätverk kräver installation av den medföljande programvaran Squeezecenter och ytterligare en programvara, Squeezenetwork möjliggör återgivning av webbradio och onlinemusiktjänster. Fjärrkontrollen har inbyggt laddningsbart batteri och wifi. Dessutom finns sd-kortplats, 3,5 mm utgång. Mottagardelen har både wifi och ethernetport, dimensionerna är 156x29x113 och vikten är 2 kg.

Tillverkare: Logitech