Sök
Logitech Harmony 1100

Logitech Harmony 1100

Fiffig fjärr för finsmakaren

2009-03-25

Logitech Harmony 1100 anses vara den ultimata universalfjärrkontrollen. Den har tryckkänslig skärm, kan styra 15 enheter och har stöd för makron utan att vara svår att programmera eller använda. Men den stora frågan är enligt testarna om det är värt att lägga ut så mycket pengar på just en fjärr.
Testkälla Betyg Kommentar
What hifi 4/5 "A versatile, effective remote"
Video 8/10 "Alle nötigen Funktionen"
Cnet 8,3/100 "We just wish it was less expensive"
Stuff 4/5 "We don’t think it does enough"
Tweak up 9/10 "En fornøjelse at bruge den"

Vad tycker testarna?

Det är enligt testarna ingen tvekan om att Logitech Harmony 1100 underlättar livet i vardagsrummet. Att programmera in aktiviteter gör dessutom att flera enheter kan startas upp med rätt kanal, rätt ingångskälla med en enkel knapptryckning. Det uppges vara rena barnleken att välja sina hemmabiokomponenter i den medföljande mjukvaran och sedan lägga in vilka som ska startas vid vilken aktivitet. Logitechs databas över enheter som kan styras är dessutom imponerande omfattande. Det enda som kan bli problematiskt är om väldigt många enheter ska aktiveras samtidigt då de måste samsas om ir-signalen. Det är därför uppskattat att det finns en inbyggd meny för att avhjälpa problemet. Skulle det inte gå så finns också en rf-sändare som tillbehör. Men det som mest talar emot produkten är det höga priset som inte känns berättigat.

What hifi

"A versatile, effective remote"

What hifi skriver att Logitech Harmony 1100 är en utmärkt fjärrkontroll som uppges arbeta mycket snabbare än sina föregångare och som är mycket enklare att programmera. Med inprogrammering av olika aktiviteter räcker det med en enkel knapptryckning för att exempelvis starta upp hela hemmabion med rätt kanal inställd på teven, korrekt ingång vald på receivern och rätt videospelare startad. Det blir också beröm för att det går enkelt att uppdatera enheten samt för laddningsstället. Men produkten kommer inte med några direkt klara fördelar gentemot de tidigare modellerna från Logitech vilket gör att det blir svårt att rättfärdiga det häftiga priset. Detta uppges också vara anledningen till att den sista stjärnan uteblir i betyget.

Källa: What hifi (GB) april 2009

Video

"Alle nötigen Funktionen"

Den som köper Logitech Harmony 1100 kommer enligt Video att bli befriad från hemmets alla övriga fjärrkontroller samtidigt som livet blir lite lättare då det går att programmera in olika aktiviteter. Att komma igång uppges vara mycket enkelt tack vare den medföljande mjukvaran och tar maximalt en timme. Fjärrkontrollen får beröm för sin överskådliga och responsiva pekskärm, den enorma databasen som omfattar mer än 5000 tillverkare och det utmärkta laddningsstället med ethernetingång. Det finns egentligen inget negativt med enheten, bara man har råd. För det gäller att gräva djupt i fickan för att kunna ha kul med Logitech Harmony 1100, avslutar Video.

Källa: Video (DE) nr 4 2009

Cnet

"We just wish it was less expensive"

Även om skärmens upplösning inte är vidare hög så menar Cnet att det inte gör så mycket då det inte är så att den ska användas för att visa video eller liknande. Den är alltid tydlig, även när ljusstyrkan ställs ned något för att spara på batteriet. Designen hos menysystemet med få undermenyer gör handhavandet till en enkel procedur. Det uppges vara lekande lätt att programmera in vilka enheter som ska styras samt att lägga in olika aktiviteter. Testaren uppskattar att man kan skräddarsy ikonernas utseende med egna bilder och att enheten automatiskt startar när den plockas upp. Det som kan bli problematiskt är när flera enheter ska slås på samtidigt och ir-signalen inte når alla enheter vilket kan resultera i att någon enhet inte slås på eller av när den ska. Det är inte vanligt men om problemet uppstår så finns en behändig hjälpmeny för förfarandet alternativt ett rf-tillbehör som kan eliminera problemet. Harmony 1100 uppges vara långt snabbare än sina föregångare då den använder sig av ett flashbaserat operativsystem istället för det tidigare javabaserade. Det går nu också snabbare att uppdatera enheten men batteritiden har det inte gjorts mycket åt. Men lämnas bara enheten i laddaren när den inte används så är detta inte ett problem. Harmony 1100 är varken ett livsnödvändigt eller billigt verktyg men det är en smidig lösning för den som är villig att lägga ut vad den kostar, summerar Cnet.

Källa: www.cnet.co.uk (GB)

Stuff

"We don’t think it does enough"

Logitech Harmony 1100 är enligt Stuff en lätt, slimmad enhet med huvudfokus på att starta upp flera enheter i sekvens med hjälp av inprogrammerade aktiviteter. Det är lika enkelt som det låter då programmeringen enkelt sker på datorn efter att mjukvaran laddats ner och de enheter som ska styras har angivits. Med Logitechs konstant uppdaterade databas så är risken för att man inte ska hitta sin enhet dessutom mycket liten. Jämfört med tidigare modeller från Logitech så upplevs Harmony 1100 hantera allt den gör mycket snabbare men mer än så är det i praktiken inte mycket som skiljer. Utseendet har förändrats något från Harmony 1000 men inga nya funktioner har lagts till och för priset man får betala så går det inte att undgå att känna att enheten borde kunna mer än vad den gör, avslutar Stuff.

Källa: www.stuff.tv (GB)

Tweak up

"En fornøjelse at bruge den"

Även danska Tweak up skriver att skillnaderna mellan Harmony 1100 och föregångaren Harmony 1000 egentligen inte är så många. 1100 har en ny färg och smärre förändringar vad gäller placeringen av knappar men det mesta är sig likt. Nytt är dock bakgrundsbelysningen av de hårda knapparna. Mjukvaran som följer med och som används för att programmera enheten är mycket enkel att använda tack vare guider som avsevärt förenklar förfarandet. När en aktivitet programmerats in och används så dyker det upp övergripande meny där de ingående komponenterna kan hanteras. Testaren uppskattar också här möjligheten att anpassa ikonerna för de olika aktiviteterna med egna bilder. Enheten upplevs som responsiv och snabbarbetande och är bättre än sin föregångare tack vare att processorn uppdaterats samt att operativsystemet bytts ut. Detta innebär dock att den som har en Harmony 1000 sen tidigare och som vill uppgradera inte kan migrera över sina inställningar utan måste börja om från början. Men det är egentligen ingen mening att byta upp sig då den praktiska skillnaden som sagt är mycket liten. Och den som inte har någon universalfjärr sen tidigare bör ta sig en funderare innan ett eventuellt köp då det inte är en direkt billig produkt, även om den gör ett mycket bra jobb.

Källa: www.tweakup.dk (DK)

Cirkapris: 5000 kronor

Produktfakta:

Logitech Harmony 1100
Typ: Universalfjärrkontroll
Skärm: Ja, 3,5 tums tryckkänslig färg-lcd
Överföring: Infraröd, radiofrekvens (kräver tillbehör)
Antal enheter: 15
Programmerbar: Ja, med makrofunktion
Övrigt: Laddningsställ, databas med stöd för 225000 enheter, anpassningsbara ikoner och knappar, ansluts till pc eller mac via usb
Mått: 84x276x187 mm
Vikt: 1330 gram

Tillverkare: Logitech