Sök
JVC HM-HDS4

JVC HM-HDS4

VHS-älskarens dröm?

2003-08-26

En kombinerad S-VHS och hårddiskspelare. Testarna gillar designen, enkelheten och den höga kvaliteten på digitala inspelningar.
Testkälla Betyg Kommentar
What Video 5/5 “A cracking combination”
Home Cinema Choice 4,5/5 ”A taste of the future”
Video 71/100 “Perfekte DV-Aufnahmen”
Home Entertainment 4/5 “Image quality is great”

Vad tycker testarna?

Alla testare menar att JVC HM-HDS4 ger utmärkt bild vid inspelning till hårddisken från TV och från DV-kamera. Det är inte förrän man går ner till lägsta inställningen som kvaliteten blir lidande. Ljudet får också positiv kritik. Testarna gillar designen och användarvänligheten. Något man anmärker på är att scartkontakterna inte klarar RGB-signaler och att det inte heller är möjligt att spela in på VHS och hårddisk samtidigt. Kvaliteten på VHS-inspelning imponerar inte och S-VHS rekommenderas vilket i sin tur medför en högre bandkostnad. En DVD/hårddisk kombination vore kanske ändå att föredra enligt ett par testare.

What Video

“A cracking combination”

What Video imponeras av designen hos JVC HM-HDS4 med de blå ljusen, knapparna och silvret på framsidan. Där sitter också DV in/ut kontakten som kommer att glädja många som vill skicka över film i okomprimerad form till hårddisken, redigera och skicka tillbaka den till kameran. På fronten sitter en panel med vanliga A/V-ingångar. Tyvärr stöds inte RGB-signaler så man får nöja sig med S-VHS eller komposit. Fjärrkontrollen upplevs som stor och komplicerad men detta gottgörs av hjälpfulla instruktioner på skärmen och en inbyggd hjälpguide. Hela menysystemet är välordnat i sektioner för hårddisk och VHS. Spelningslistor med DV-video flyter på felfritt men med komprimerad video fryser bilden mellan klippen. Kvaliteten vid digital inspelning är otroligt hög i okomprimerad form och i SP-läge, men då man går ner i kvalitet kommer artefakterna fram. Video inspelad med DV-kamera är absolut felfri. VHS-delen ger även den fina inspelningar, men brus och kantflimmer gör att man istället önskar att det fanns en inbyggd DVD-brännare. Det rekommenderas att köra med S-VHS istället, även om det medför en högre kostnad. Ljudet är utmärkt för både digital och VHS video. Testaren ger spelaren utmärkelsen ”Best Buy”.

Källa: What Video Widescreen Entertainment, juni 2003
Home Cinema Choice, juli, 2003
Video, nr 8, 2003
Home Entertainment, augusti, 2003

Home Cinema Choice

”A taste of the future”

Brittiska Home Cinema Choice skriver att för dem som vill ge sig in på digital inspelning utan att ge upp VHS är JVC HM-HDS4 ”en sagolik produkt”. Med okomprimerad video i DV-formatet ger spelaren vackert detaljerade bilder utan synliga artefakter. Formatet rekommenderas till att redigera videoupptagningar men att använda det för lagring anses vara slöseri med utrymme. För inspelning av TV-program rekommenderas LP som lägger sig bra i förhållandet mellan bildkvalitet och potentiell inspelningstid. En nackdel är att RGB inte stöds för bästa möjliga inspelningar från TV. Detta märks inte vid inspelning till VHS men är tydligt vid inspelning till S-VHS och hårddisk. Ljudet håller bra kvalitet över alla hårddiskformat. VHS-delen är också ganska bra men bilden förstörs av kantbruset. Här är ljudet godkänt men inte mer. Det grafiska gränssnittet är ett av de bästa. Menyerna är attraktiva, lättnavigerade och användarvänliga. Installationen är enkel. I stort är testaren nöjd, spelaren anses vara värd sitt pris och belönas även här med ”Best Buy”.

Video

“Perfekte DV-Aufnahmen”

Tyska Video tycker att det bästa med JVC HM-HDS4 är DV-kontakten på framsidan. Material filmat med DV-kamera kan enkelt lagras, redigeras och arrangeras i spelningslistor för att sedan antingen skickas tillbaka, spelas upp från hårddisken eller sparas på videokassetter. Live-Memory, som ständigt sparar programmet som spelas upp på hårddisken i kombination med Time Skip gör att det går enkelt att pausa eller hoppa. Dessa funktioner stöds dock enbart med MPEG2. S-VHS håller bra kvalitet men når inte upp till toppspelarna. Beklagligt är att man inte kan spela in på S-VHS och hårddisken parallellt. DV-upptagningar och redigeringar utförs perfekt. Systemet lämpar sig mycket väl för hobbyredigerare som saknar PC. Menyer upplevs som friska och moderna, det som skulle kunna göras bättre är läsbarheten då bokstäverna upplevs som små. Negativt är att JVC HM-HDS4 inte automatiskt lagrar information som namn och datum från TV-programmen vid inspelning. Att det tar fyra sekunder att byta kanal i hårddiskläge är onödigt långsamt. Ljudet i okomprimerat DV-format upplevs som bra, men i de lägre inställningarna blir ljudet härskare och inte lika precist. Även om spelaren inte är till fullo optimerad finns inga konkurrenter på marknaden som kan erbjuda dessa talanger till samma pris menar testaren.

Home Entertainment

“Image quality is great”

Home Entertainment uppmärksammar spelarens goda anslutningsmöjligheter, men varnar digital-TV användare för frånvaro av RGB-kompabilitet. Saknar din digital-TV box S-video utgång så kommer kvaliteten att bli lidande menar man. Produktens starka sida är redigeringen tillsammans med det stora lagringsutrymmet. Så länge man håller fingrarna borta från SEP (lägsta kvaliteten) håller hårddisksinspelningarna mycket bra kvalitet förutom att detaljernas mjukhet sjunker när man går ner i kvalitet. Testaren tycker att fjärrkontrollen och menysystemet är de bästa JVC har gjort med avseende på funktionalitet. Ett stort plus är S-VHS ET som möjliggör inspelning av högre kvalitet på vanliga VHS-kassetter. Formatet blir inte lika bra som S-VHS men kan vara användbar då man vill dela med sig av innehållet till vänner och bekanta.

Cirkapris: 9000 kronor

Produktfakta: JVC HM-HDS4 är en S-VHS spelare med inbyggd hårddisk och Live TV Pause. Har kapacitet att lagra 6 timmar video i okomprimerat DV-format eller upp till 80 timmar i MPEG2 lägsta kvalitet (DV/SP/LP/EP/SEP). Sändningsminne (Live-Memory), S-VHS ET-inspelning eller SP/LP och 10 minuters batteribackup. Komposit/S-VHS in, audio in och DV in/ut. Audio ut, S-VHS ut, 2xSCART. Måtten är 435(b)x98(h)x357(d) mm.

Modell: JVC HM-HDS4