Sök
Iomega Screenplay Pro

Iomega Screenplay Pro

Dyr och krånglig

2006-03-30

En portabel hårddisk med fjärrkontroll och uppspelningsmöjligheter. Finns i olika storlekar med olika anslutningsmöjligheter. Överlag finner testarna att det hela är en dyr lösning och rekommenderar att man skall titta på alternativ.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 4/10 "Medioker och ointressant"
Pc för alla 4/10 "Fungerar dåligt"
Good gear guide 3/5 "No support for wma"
Ljud & bild - "Till både nytta och nöje"

Vad tycker testarna?

Testarna är inte särskilt imponerade över denna hårddiskspelare. Den upplevs vara krånglig och har en benägenhet att haka upp sig. Den medföljande fjärrkontrollen är inte användarvänlig och hela menysystemet är svårt att förstå sig på. Testarna är även överens om att den är alldeles för dyr och att den inte håller vad den lovar. Något positivt är det stora diskutrymmet och att man inte behöver drivrutiner för att ansluta den till datorer.

M3

"Medioker och ointressant"

M3 är inte särskilt imponerade av denna hårddiskspelare. Visserligen är utrymmet imponerande men att hantera denna mediespelare är krångligt. Menynavigeringen är omöjlig att förstå sig på och fjärrkontrollen är inte särskilt användarvänlig. Att kopiera över en 700 megabyte stor film tar enligt testaren omkring en och en halv minut med en usb-2 kabel, vilket är ganska snabbt. Musik som spelas upp med Screenplay Pro låter helt okey men det enda som kommer upp är en lista med dina mp3-filer, ingen information från id3-tagarna kommer upp på skärmen. Ska man köpa en hårddiskspelare så bör man inte köpa denna.

Källa: M3, nr 1 2006

Pc för alla

"Fungerar dåligt"

Även Pc för alla är besvikna på Screenplay Pro. Diskutrymmet är visserligen stort och den är enkel att ansluta till datorn. Men totalt sätt menar testaren att produkten är dyr och att den inte håller vad den lovar. Bra stöd för filmformat även om quicktime- och realplayerfiler inte stöds. Divx-uppspelning misslyckas också då och då. Produkten hänger sig ibland vilket bidrar till att göra testaren riktigt besviken. Screenplay Pro beskrivs som en bluff då Iomega hävdar att den skall ha stöd för hdtv. Den klarar visserligen av att skala upp filmer till hd-upplösning, men detta är inte samma sak som att hantera hd-material. Lacie Silverscreen rekommenderas istället trots mindre hårddisk.

Källa: Pc för alla, nr 2 2006

Good gear guide

"No support for wma"

Good gear guide tycker att hårddiskspelaren är enkel att komma igång med och inte särskilt svår att använda. Den är även snabbare än de flesta hårddiskspelare. Testaren irriteras dock på hårddiskspelarens mappstruktur. Varje gång Screenplay Pro kontaktas till en pc kommer det upp tre mappar, en för bilder, en för musik och en för filmer. Om inte rätt fil sätts in i rätt mapp öppnas inte filen upp. Men det kanske mest frustrerande är att fjärrkontrollen endast fungerar om man står och pekar kontrollen exakt mot framsidan av hårddiskspelaren. Testaren tycker att även fast diskutrymmet är stort så är den onödigt dyr.

Källa: Till Good gear guide

Ljud & bild

"Till både nytta och nöje"

Ljud & bild har testat den mindre 60 GB-modellen och menar att denna förmodligen räcker för de flesta. Testaren konstaterar att idén med en flyttbar usb-disk som inte kräver drivrutiner kan vara en mycket bra och säker lösning om man vill skyffla mycket material mellan datorer. Att kopiera material till en usb 2-kompatibel enhet går bra, usb 1 är för långsamt för att vara lönt. Så länge grundmaterialet håller hyfsat material fungerar det tillfredställande att spela upp detta på en normal tv. Uppskalningsmöjligheten på storebror pro ifrågasätts. Det bedöms vara bättre att spela upp hd-material direkt från en dator. Testaren menar att man inte skall köpa produkten på grund av medföljande programvara, trots att detta motiverar ett högre pris. Själva fördelen med en mediahårddisk är flexibiliteten.

Källa: Ljud & bild, nr 3 2006

Cirkapris: 3700 kronor

Produktfakta: Iomega Screenplay är en portabel hårddisk med fjärrkontroll och uppspelningsmöjligheter för flera olika mediafiler. Den finns i en modell på 60 GB och en Pro-version på 200 eller 300 GB. Både standard och pro är utrustade med ljud- och videoutgångar. Pro har även firewire. På hårddisken kan man lagra musik, filmer och foton för att sedan enkelt spela upp dem på en tv. Format som stöds innefattar mpg, divx, xvid, jpeg samt mp3 (även flerkanaligt). Pro klarar även wmahar digital ljudutgång samt scart (rgb) och komponentutgång som kan skala upp bilden till 1920x1080i eller 1280x720p. Måtten för pro-versionen är 152x48x222 mm och vikten 1,17 kg. Motsvarande för standardmodellen är 17x78x132 mm och 0,198 kg. Priset avser Pro-modellen med 300 GB.

Modell: Iomega Screenplay Pro