Sök
Freecom Mediaplayer 450

Freecom Mediaplayer 450

Faller på användargränssnittet

2009-03-20

Även om flexibiliteten och prestation hos Freecom Mediaplayer 450 uppskattas så gör det begränsade filstödet och dåliga användargränssnittet att enheten inte vinner testarnas gunst.
Testkälla Betyg Kommentar
Datormagazin - "Imponerande prestanda"
Video 71/100 "Funktionale Oberfläche"
Hemmabio - "I praktiken oanvändbart"
Devhardware 5/5 "A robust and functional solution"
Computer shopper 2/5 "One to avoid for the moment"

Vad tycker testarna?

Testarna berömmer Freecom Mediaplayer 450 för den flexibilitet som enheten erbjuder med sina många anslutningsmöjligheter och användningsområden. Den uppges bjuda på god bildkvalitet men att enbart de vanligaste filformaten hanteras räcker inte för alla. Testarna saknar framför allt stöd för h.264 då detta är vad som används av nya avchd-kameror. Det blir också många negativa intryck kring menysystemet. Det må vara enkelt upplagt och lätt att förstå sig på, men det hackar och segar alltför mycket. Dessutom så upplevs installationsprocessen som onödigt tillkrånglad med nästintill oläslig text, skriver flera testare.

Datormagazin

"Imponerande prestanda"

Även om utseendet hos Freecom Mediaplayer 450 känns gammalt och tråkigt så är detta en modern mediaströmmare när det handlar om prestanda. Datormagazin skriver att det är en mycket lättanvänd enhet som klarar att strömma 720p över trådlöst nätverk och 1080p över trådanslutning. Den är responsiv även under uppspelning och bjuder på många fina inställningar och all funktionalitet uppskattas stort. Det som dock kan upplevas som lite småbesvärligt är att få ut signalen via hdmi-utgången samt att mediabiblioteket upplevs som smårörigt. Dessutom så är inte heller filstödet det bästa. Men det är inget som inte kan lösas med en mjukvaru-uppdatering och den som är beredd på att chansa på att tillverkaren fixar till småproblemen kommer att få en mycket bra mediaströmmare i Freecom Mediaplayer 450, avslutar Datormagazin.

Källa: Datormagazin (SE) nr 10 2008

Video

"Funktionale Oberfläche"

Tyska Video menar att Freecom Mediaplayer 450 bjuder på gott om anslutningar för bild och ljud samt uppskattar möjligheten att spela upp filer från trådlöst som trådanslutet nätverk och intern eller extern hårddisk. Funktioner som internetradio och olika upnp-protokoll känns helt rätt och menyn är rak och enkel i sitt upplägg. Men testaren är inte fullt nöjd med sorteringsalternativen för filerna som hittas och saknar dessutom stöd för h.264-filer. Fjärrkontrollen som följer med upplevs dessutom som alltför liten för att handhavas bekvämt. Över hdmi så uppges Freecom Mediaplayer 450 leverera en bra bild där dock skärpan kunde ha varit lite vassare. Video tittar på totalt sex olika mediaströmmare och placerar produkten på tredje plats. Bäst i test blir Dvico Tvix M-6500A.

Källa: Video (DE) nr 10 2008

Hemmabio

"I praktiken oanvändbart"

Även svenska Hemmabio uppskattar mångsidigheten hos anslutningarna som Freecom Mediaplayer 450 är bestyckad med. Ingenting saknas och att flertalet av sladdarna följer med i paketet är en mycket fin gest. Testaren upplev installationsproceduren som onödigt krånglig och klagar på avsaknaden av en praktiskt orienterad manual. Enheten hittar lätt filer på nätverket, men att bläddra bland de många filerna går segt och textytan för exempelvis radiostationer är så smal att det kan vara svårt att alltid se vad det är man väljer. Dessutom så är det tillkrånglat att behöva ansluta till nätverket med ett specialprotokoll och den korta lista på filformat som stöds är något av en besvikelse. Prestandan är helt okej men det krångliga användarförfarandet gör att testaren inte känner sig kunna rekommendera enheten för den som söker en produkt att fungera tillfredsställande i hemmanätverket.

Källa: Hemmabio (SE) mars 2009

Devhardware

"A robust and functional solution"

Devhardware menar att detta är en utmärkt formgiven produkt som erbjuder stor flexibilitet tack vare dubbla nätverksanslutningar och möjligheten att själv byta ut hårddisken eller att ansluta en annan lagringsenhet via usb. Att produkten också är rikligt utrustad med anslutningar för bild och ljud uppskattas också. Förekomsten av exempelvis s-video och komposit gör att även de med en äldre tv kan använda produkten och hdmi försäkrar att den med en modernare variant för ut det allra bäst i bildväg. Formatstödet anses vara bra då det täcker de vanligaste formaten men testaren håller tummarna för att kommande mjukvaruversioner ska utöka listan med lite ovanligare format. I praktiken så är detta en enhet som gör det den utlovar och som är enkel att sköta när allt har justerats och ställts in. Och just när det gäller inställningar så framträder den stora missen, att mata in användarnamn, lösenord och andra värden via den lilla fjärrkontrollen är onödigt tillkrånglat och tidskrävande. Det blir inte enklare av att menyerna har ett utseende som påminner om text-tv.

Källa: www.devhardware.com (US)

Computer shopper

"One to avoid for the moment"

Computer shopper uppskattar valfriheten med Freecom Mediaplayer 450. Det vill säga att det går att få enheten med och utan hårddisk samt att den går att använda som usb-hårddisk eller som en hårddisk på nätverket, förutom att anslutas till teven som mediaspelare. Även om den tack vare ftp-protokollet är bökig att använda som nätverksdisk är den lekande lätt att använda som spelare. Det är bara att dela ut filerna via Windows Media Player och köra igång, skriver testaren. Men filstödet är inte det bästa. Att nyare format som exempelvis h.264 inte stöds upplevs som en miss, speciellt med tanke på att det är vad som används i avchd som allt fler kameror använder sig av. Anslutningar för bild och ljud lämnar inget att önska och videokvaliteten upplevs som bra. Det färgglada användargränssnittet är enkelt att förstå sig på, men det är långsamt och vissa menyer är svåra att navigera i. Fjärrkontrollen som följer med är undermålig och till råga på allt har testaren problem med att enheten kraschar när inställningar görs. Efter att ha använt produkten över en period så känner Computer shopper att Freecom Mediaplayer 450 bäst bör undvikas, åtminstone tills tillverkaren ordnat till de problem som finns.

Källa: www.computershopper.co.uk (GB)

Cirkapris: 3300 kronor

Produktfakta:

Freecom Mediaplayer 450
Hårddisk: Finns med 250 GB, 500 GB och 1 TB eller utan hårddisk. Cirkapriset gäller 500 GB-versionen.
Filformat: Mpeg1, mpeg2, mpeg4, divx, xvid, wmv9, mp3, wma, ogg vorbis, wav
Bildformat: 480i, 480p, 576i, 720p, 1080i, 1080p
Nätverk: WLAN 802.11g (max 54 mbps), Ethernet 10/100 mbps
Anslutningar: Hdmi, komponent, s-video, komposit, stereoljud, digital koaxial samt optisk ljudutgång, usb
Övrigt: Sigma Designs EM8621L mediachip, fungerar som nas-enhet med ftp-protokoll, kan användas som extern hårddisk via usb.
Mått: 57x150x185 mm
Vikt: 1 kg med hårddisk

Tillverkare: Freecom