Sök
Yamaha YSP-1

Yamaha YSP-1

Pseudosurround som övertygar

2005-05-06

Yamaha YSP-1 är en panel med 42 inbyggda högtalare som genom att skicka ljudet mot rummets väggar, där det reflekteras, lyckas skapa ett tredimensionellt surroundljud. Testarna tycker att det är en bekväm och enkel lösning som sparar plats.
Testkälla Betyg Kommentar
Home Cinema 5/5 ”A remarkable achievement”
Home Cinema Choice 4,5/5 ”Groundbreaking”
Digital Home Magazine 5/5 ”The effect is nothing short of stunning”
Audioholics 4,5/5 ”Much more immersive and believable”
AV Review ”Its performance is enjoyable”

Vad tycker testarna?

YSP-1 är en produkt som gläder testarna lika mycket för att vara ett steg i den tekniska utveckling som för att vara en väl fungerande produkt. Flera av testarna skriver att produkten slår befintliga surroundsystem i ljudkvalitet, men påpekar samtidigt att man faktiskt måste koppla till en extern subwoofer för att få ut den bästa ljudbilden. Det gäller främst musik och filmtittande. Ska man kolla på TV så fungerar det ganska bra om man ställer in produkten i stereoläge. Ljudet blir annars väldigt detaljerat och precist och surroundkänslan upplevs genomgående som väldigt reell. Man tycker också att det är en estetisk lösning för rummet då man slipper utplacerade högtalare och deras tillhörande sladdar. Dessutom så passar YSP-1 väldigt bra in med de flesta 42-tums skärmar, anser testarna.

Home Cinema

”A remarkable achievement”

Home Cinema skriver att det är förundransvärt hur väl produkten fungerar. Yamaha YSP-1 är mer än kapabel till att producera ett ordentligt surroundljud med bibehållen känsla av rymd, skala och sammanhållning. Det ska inte förväxlas med s.k. virtuell surround, skillnaden är enorm, även om systemet inte kommer upp i samma klass som ett riktigt surroundsystem. Det som kan ställa till det är om man har för mycket upphängt på väggarna i TV-rummet, då verkar det som om ljudet har svårt för att studsa tillbaka från väggen. Ett annan liten åkomma är att vid höga volymer så får ljudet en mer hård ton. Men det är en utmärkt produkt som går väl under den platta 42 tummaren och som trots sin avancerade teknik är förvånansvärt enkel att komma igång med.

Källa: Home Cinema, April 2005
Home Cinema Choice, Maj 2005
Digital Home Magazine, Mars 2005
Till Audioholics hemsida
Till AV Reviews hemsida

Home Cinema Choice

”Groundbreaking”

Yamaha_YSP-1_01
Det är väldigt enkelt att installera Yamaha YSP-1 för Home Cinema Choice, som inte upplever några som helst problem med storleken hos eller utformningen av rummet. Och detta endast med det förenklade läget, vill man så går det att finjustera. De fyra olika avlyssningslägen går lätt att växla mellan fjärrkontrollen, som är väl utformad i både stil och funktion. En stor fördel med systemet är enligt testaren att man slipper dra kablar runtom i rummet. De anslutningar som görs sitter alla baktill och då man förmodligen kommer att ställa eller hänga produkten under sin skärm eller TV så blir det enkelt att dölja de inkommande kablarna. Och det viktigaste av allt, nämligen ljudet, upplevs också det positivt. Testaren skriver att ljudet är distinkt och utan störningar och lyckas mycket väl med att ge en känsla av 5.1. En svaghet är dock att det saknas tyngd i bassegmentet, vilket skulle göra mycket för film och musik. Men då det finns en utgång för extern subwoofer och då Yamaha själva rekommenderar att man köper till en bas så man kan egentligen inte klaga på detta menar man. YSP-1 är ett billigt trådlöst system som i sin prisklass inte har någon konkurrent som ens kommer i närheten när det gäller prestation.

Digital Home Magazine

”The effect is nothing short of stunning”

Detta är nytänkande teknik när den är som bäst, skriver Digital Home Magazine. Yamaha YSP-1 är snygg, sparar plats och kablar i rummet och är väldigt enkel att komma igång med. Ljud beskrivs som utmärkt klart och med en bra surroundkänsla. Så pass bra att när man släpper in ovetande personer i testrummet så börjar de leta efter högtalare i rummet. Direkt ur lådan så låter det inte så bra men när enheten får en stund att komma igång så blir dialogerna mycket skarpa och klara och precisionen är tillräckligt bra för att urskilja även små detaljer. Genom att lägga till en extern subwoofer och låta YSP-1 sköta den så får man ett riktigt hemmabiomonster som klarar allt man matar den med. Det går förvisso att få bättre ljud med ett riktigt system, men inte för samma pris och inte med samma enkelhet. Det är i princip bara att plugga in och njuta, skriver Digital Home.

Audioholics

”Much more immersive and believable”

Yamaha_YSP-1_terminal
Hos Audioholics tycker man att Yamaha YSP-1 lyckas bättre med att skapa en tredimensionell känsla hos ljudet än med en traditionell surrounduppsättning. Detta med motiveringen att det är en reell känsla som verkligen lyckas sluta in lyssnaren. Dialoger, som sköts av de framåtriktade högtalarna, återges väldigt naturligt. Det naturella går även som en röd tråd i de andra kanalerna men inte lika väl då det kan förstöras lite av problem med höger-vänster information. Just lite problem med att urskilja höger och vänster vid vissa tillfällen anses vara den enda nackdelen med produkten, dock så uppger testaren att man inte lagt någon avsevärd tid på att korrigera för detta. Audioholics anser att YSP-1 slår alla konventionella surroundsystem i samma prisklass väldigt lätt, men det är inte det största med produkten. Det stora ligger i att Yamaha har markerat det första, viktiga steget i en ny kategori för hemelektronik.

AV Review

”Its performance is enjoyable”

AV Review skriver att YSP-1 är en väldigt attraktiv idé för den som inte vill förstöra det stilfulla intrycket som en stor plasmaskärm inger genom att belägra rummet med en massa högtalare och därmed också behöva dra en massa kablar kors och tvärs. Enheten anses väldigt anpassningsbar och de format den hanterar är i princip det som behövs och att det dessutom är väldigt enkelt att komma igång uppskattas. Man tycker inte att det är äkta 5.1 som flödar ut, men produkten fungerar bättre än alla andra pseudo- eller virtuella system sen tidigare på marknaden. Enheten är väldigt bra på att hantera dialoger och fungerar väldigt bra i stereoläge. Vissa ljud kan dock få en skör karaktär då enheten inte kan producera en tillräckligt djup bas. En extern subwoofer är därför ett måste.

Cirkapris: 12000 kronor

Produktfakta: Yamaha YSP-1 är en surroundpanel för hemmabion som har 42 inbyggda högtalare vilka skickar ut ljudet mot rummets väggar där de reflekteras och ger intrycket av att komma från olika riktningar. De två framåtriktade centerhögtalarna har en effekt på vardera 40 W medan övriga 40 högtalare har en effekt på vardera 20 W. Produkten hanterar ljudformaten Dolby Digital, DTS, Dolby Pro-Logic II, och DTS Neo:6. Ingångar som finns är: 2x audio, 2x optisk digital och 1x koaxial digital. Dessutom finns subwooferutgång, kompositvideoutgång för OSD-menyn och RS-232C anslutning. Ingående tillbehör är: Fjärrkontroll, kabelhållare, 4 st kardborrfästen, OSD RCA-kabel, analog ljudkabel, koaxial digitalkabel och optisk digitalkabel. YSP-1 är silverfärgad, väger 13 kg och har dimensionerna 1030x194x118 mm.

Modell: Yamaha YSP-1