Sök
Yamaha DVX-S120

Yamaha DVX-S120

Svag ljudprestation

2004-09-09

Komplett hemmabiopaket med 5.1 högtalarset och DVD-spelare som inte lyckas övertyga.
Testkälla Kommentar
Ljud & Bild ”Kan vara knepigt att använda”
Audio ”Ein tadellos verarbeitetes Gerät”
Hifi Test ”Hervorragender Ausstattung”

Vad tycker testarna?

Testarnas åsikter kring Yamaha DVX-S120 går verkligen isär och ljudkvaliteten upplevs olika hos testarna. Hos en av testarna hamnar anläggningen på första plats medan den hos en annan kommer sist. Detsamma gäller anslutningsmöjligheter som prisas av den ene men avfärdas av den andre. Två av testarna tycker dessutom att systemet är rörigt med dåligt upplagda menyer, vilket gör det svårt att använda. Den tredje testaren skriver att det inte kunde ha varit enklare.

Ljud & Bild

”Kan vara knepigt att använda”

Ljud & Bild skriver att DVD-spelaren tar många olika format och speciellt mp3-funktionen uppskattas, men JPEG-uppspelningen kunde likväl slopas då den bara är halvdan och långsam. Virrighet genomsyrar hela anläggningen, skriver testaren. Menyerna i gränssnittet är svåra att förstå. Testaren skriver att det nästan är som att systemet består av helt separata delar. Inte heller fjärrkontrollen anses logiskt upplagd. Ljudresurserna är bra med höga ljudtryck och en mycket övertygande bas. De mindre högtalarna kan ibland ge ett hårt och tunt ljud. Det fungerar bra för hemmabio men musikuppspelning kan bli lidande. Att det inte går att byta ut högtalarna eftersom Yamaha använder egna delningsfrekvenser gör att man får finna sig i ljudet. Det är dock ett system där man får mycket för pengarna, avslutar Ljud & Bild.

Källa: Ljud & Bild, nr 11, 2003
Audio, februari 2004
Hifi Test, juli/augusti 2004

Audio

”Ein tadellos verarbeitetes Gerät”

dvx-s120_review

Audio har tittat på ytterligare fem kompletta hemmabiosystem och placerar Yamaha DVX-S120 på sista plats. Först hamnar Pioneer NS-DV990 tillsammans med Sony DAV-SC8. Yamahas system upplevs som spartanskt i form av anslutningsmöjligheter. Att det finns en komponentutgång är trevligt, men progressive scan fungerar bara på NTSC-skivor. Med bara 5x55 Watt i högtalarna hamnar dessutom produkten långt efter i konkurrensen. Även om man inte har sparat in på receivern/DVD-spelaren så lyckas Yamaha inte lyfta ljudet med de krävande högtalarna. Det låter alltför tunt och alltför ljust, summerar tyska Audio.

Hifi Test

”Hervorragender Ausstattung”

Hifi Test har tittat på Yamaha DVX-120S tillsammans med fyra andra produkter och här hamnar DVX-120S längst upp på prispallen. Anläggningen anses tillhandahålla det mesta man kan önska sig i form av finesser och anslutningar. Menyerna är förståndigt uppbyggda och omfattande. Högtalarna återger ett dynamiskt och livfullt ljud, även om svagheten hos satelliterna kan göra sig påmind. Enligt testarna går detta att lösa genom bättre placering. DVD spelaren anses ha en mycket bra bildåtergivning som präglas av hög detaljrikedom och naturliga färger. Ett modernt hemmabiopaket med många möjligheter, avslutar Hifi Test.

Cirkapris: 5300 kronor

Produktfakta: Yamaha DVX-S120 är ett hemmabiopaket bestående av ett 5.1 högtalarset med magnetisk avskärmning och en kombinerad receiver och DVD-spelare. Format som stöds är DVD–R/RW, DVD+R/RW, CD-R/RW, SVCD samt mp3 och jpeg. Uteffekten är 5x55 Watt hos satelliterna och 100 Watt hos subwoofern. Dolby Digital, DTS och Dolby Pro Logic II stöds. Enheten har RDS-radio med 40 förvalsminnen. Det finns 12 olika program för signalbehandling och 19 för surround. Utgångar för PAL/NTSC och progressiv uppspelning i NTSC. RGB-Scart, S-video, komponentvideo, kompositvideo, optisk digitalingång samt 2 ingångar för A/V. Huvudenheten väger 6 kg och har måtten 360x75x360 mm.

Modell: Yamaha DVX-S120