Sök
Sony DAV-X1

Sony DAV-X1

Svag ljudprestation

2006-06-26

DAV-X1 använder Sonys egenutvecklade teknik som skickar ljudet i två faser för att skapa en illusion av surroundljud med endast tre högtalare. Men det funkar inget vidare enligt testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
Home cinema choice 2,5/5 “Makes no sense at all in price”
Ljud & bild - “Kan aldrig ge den riktigt omtumlande känslan”
Bild & ljud hemma 7/10 “Ljudbilden är inte särskilt stor”
Cnet 7,4/10 “Sounds decent”

Vad tycker testarna?

Ingen av testarna tycker att Sony DAV-X1 lyckas bra med att simulera ett surroundljud. Dialoger och ljud från sidorna återges med godkänt resultat men något ljud bakifrån är det knappast tal om. Även om man bortser från just surroundegenskaperna och ser till ljudet i övrigt och prestationen med olika format så lyckas det aldrig riktigt vinna testarnas gunst. De relativt höga poäng som ändå delas ut av vissa av testarna tjänar produkten in genom sitt utseende, det enkla användandet och genom att den faktiskt stöder väldigt många format. En punkt där DAV-X1 däremot lyckas övertyga är med den bildkvalitet som kablas ur när en dvd-film spelas upp.

Home cinema choice

“Makes no sense at all in price”

Sony DAV-X1 högtalareHome cinema choice tittar på fem olika minisystem och utser Denon S-101 till bästa produkt. Sony DAV-X1 hamnar på sista plats på grund av en alldeles för dålig ljudprestation. Surroundljudet beskrivs som normal stereo där dialoger pressats in i mitten mellan de två satelliterna. Höga volymer hanteras inte heller bra, när det börjar låta lite mer så tappar systemet greppet över basen. De högre tonerna som sköts av satelliterna beskrivs bidra till att dialoger blir nasala men balansen mellan dem uppges variera alldeles för mycket med volymnivåerna. Testaren ratar också utformningen hos högtalarna, speciellt subwoofern som får vuxna att skratta samtidigt som den skrämmer de små. Visserligen är det faktum att DAV-X1:s huvudenhet hanterar många olika ljudformat och har inbyggd radio väldigt positiv, men då återgivningen är så pass dålig så hjälper det föga. Dvd-spelaren som följer med har dock väldigt bra bildåtergivning.

Källa: Home cinema choice, feb 2006 (GB)

Ljud & bild

“Kan aldrig ge den riktigt omtumlande känslan”

Ljud & bild gillar det faktum att Sony DAV-X1 lyckas med att producera en illusion av surround, även om ljudbilden som skapas inte kan mäta sig med den från en äkta surroundanläggning. Ljud framifrån och från sidorna återges bra, oavsett hur rummet är dimensionerat, men ljudet bakifrån är svagt eller frånvarande. Återgivningen anses i övrigt vara välbalanserad och går varken åt det vassa eller murriga hållet. Bashögtalaren är oprecis och ljuder inte alltid med toppkvalitet men uppges ändå fungera ganska bra. Dvd-spelaren som är integrerad i huvudenheten uppges vara avancerad med fina funktioner, stöd för många format och bra bildkvalitet.

Källa: Ljud & bild, nr 5 2006 (SE)

Bild & ljud hemma

“Ljudbilden är inte särskilt stor”

Sony DAV-X1 dvdDe fyra systemen som Bild & ljud hemma testar rankas enligt följande ordning: Bose 3-2-1 GS, Denon S-101, Sony DAV-X1 och Philips HTS8010S. Sony anses bidra med ett system som inger en känsla av kvalitet med sitt aluminiumutförande som bryts något av subwoofern i sitt svarta plastskal. Att det i princip bara finns två inställningar, en för ensamma tittare och en för flera, anses vara väldigt snålt tilltaget och samtidigt problematiskt då det inte går att korrigera för avståndet mellan de två satelliterna och bashögtalaren. Musik beskrivs som odistinkt och uppges låta lite gnällig. I surround är inte ljudbilden vidare stor, dialoger fokuseras visserligen fint och det händer alltid mycket i basen, men ljudet verkar aldrig komma bakifrån. Men om ljudegenskaperna inte är i topp så gäller annat för bilden, där anses Sony ha lyckats riktigt bra. Svärtan är mycket hög och skuggor väldetaljerade. Rörelseartefakter hanteras bra och färgerna är livliga. Det är dock synd att hdmi har försvunnit på den europeiska varianten till förmån för en scartkontakt, skriver testaren.

Källa: Bild & ljud hemma, nr 5 2006 (SE)

Cnet

“Sounds decent”

Sony DAV-X1 är enligt Cnet det hittills minsta minihemmabiosystemet och beskrivs dessutom vara väldigt lättanvänt. Att sacd är ett av de många formaten som enheten hanterar uppskattas av testaren som dessutom anser att anslutningsmöjligheterna inte alls är fy skam för ett så pass litet system. Med film på dvd beskrivs ljudet som stort och tillfredsställande, med en djup bas som spelar både dynamiskt och med auktoritet. Trots att en center saknas så drunknar inte dialogerna bland det övriga ljudet utan kommer fram tydligt. Det gäller dock att lyssnaren sitter på samma avstånd från samtliga högtalare. Systemet kan inte mäta sig med ett dedikerat surroundsystem, men testaren menar att detta inte heller är meningen. Testaren menar att den största anledningen till att införskaffa ett system av den här typen är att det är mindre, snyggare och enklare att installera. Med musik från cd uppges återgivningen vara kraftlös och surroundläget fungerar inget vidare.

Källa: Till Cnet (US)

Cirkapris: 10000 kronor

Produktfakta: Sony DAV-X1 är ett kompakt hemmabiosystem bestående av en huvudenhet med radio och dvd-spelare, subwoofer och två satelliter där alla tre högtalare har en uteffekt på 100 watt. Systemet läser såväl cd-r/w som dvd+/-r och dvd+/-rw och kan återge divx, mp3 och jpeg. Ljudformat som hanteras omfattar dolby digital, dolby pro logic II och dts, det finns även stöd för sacd. Dessutom finns inbyggd rds-radio med förval för 20 kanaler. Ingångar finns för s-video, kompositvideo, digitalt optiskt och koaxialt ljud samt för analogt ljud. Utgångar finns för scart, progressiv komponent, digitalt optiskt ljud samt s-video. Huvudenheten väger 4,5 kg och har måtten 380x293x76 mm, subwoofern väger 10 kg och mäter 498x392x205 mm och de två satelliterna väger 0,8 kg vardera och har dimensionerna 134x76x162 mm.