Sök
Sony DAV-DZ830W

Sony DAV-DZ830W

Stylat surroundpaket

2008-03-20

Ett komplett 5.1-hemmabiopaket som hanterar de flesta formaten. Snyggt men något klen ljudåtergivning är testarnas samlade intryck.
Testkälla Betyg Kommentar
What hifi 3/5 "Bland, unexciting and average"
Bild & Ljud Hemma 3/6 "Tunt ljud och monoton bas"
Hjemmekino 4/6 "Fin ingangsbillett til god lyd"
Audiovision 58/100 "Nur für kleine Räume"

Vad tycker testarna?

Enligt testarna så är Sony DAV-DZ830W inget imponerande hemmabiosystem. Det beskrivs som plastigt i sin byggkvalitet och ingen gillar att det tar en halvtimme att skruva ihop högtalarna. Väl installerat så bjuder det på en påtaglig surroundkänsla men testarna menar att ljudet är alldeles för monotont och tunt när det kommer till dialoger och att basen inte har vidare mycket tryck i sig. Det går heller inte att dra upp volymen vidare mycket innan systemet börjar ge ifrån sig konstiga ljud. Dvd-spelaren ger en helt klart godkänd bild men det finns enligt testarna många billigare spelare som skulle göra ett bättre jobb med uppskalningen.

What hifi

"Bland, unexciting and average"

Sony DAV-DZ830W är ett snyggt hemmabiopaket som inte är vidare dyrt men som bara bjuder på en medelmåttig ljudprestation. What hifi menar att basen är alldeles för klen och centern inte har tillräckligt i sig för att förmedla någon dramatik. Tal blir därför tråkigt monotont. Att systemet använder infrarött ljus för kommunikation mellan högtalarna är inte optimalt då signalen lätt bryts. Testaren anmärker också att menysystemet är rörigt och att den automatiska kalibreringen är omständlig. Bildmässigt så gör systemet ett bättre jobb. Återgivning av dvd-filmer blir med bra bildkvalitet även om färgerna är något bleka.

Källa: What hifi (GB) juli 2007

Bild & Ljud Hemma

"Tunt ljud och monoton bas"

Bild & Ljud Hemma skriver att Sony DAV-DZ830W inte inger någon direkt kvalitetskänsla med sina plastiga högtalare och ostabila högtalarstativ. Monteringen kräver dessutom en del skruvdragande och bara att skruva ihop högtalarna uppges ta en halvtimma i anspråk. Ljudmässigt så låter systemet okej under måttfulla förhållanden med film, men det krävs inte att volymen ska dras upp vidare mycket för att det ska låta hemskt. Och det är något som man enligt testaren får ta i beräkning med tanke på prislappen. Surroundeffekten är påtaglig och trådlös överföring medför inte problem, men den lilla centern ger en gles och tunn återgivning av dialoger och det uppges förekomma ett glapp i mellanregistret eftersom subbasen och övriga högtalare inte överlappar varandra. Med popmusik är återgivningen okej då svagheterna inte kommer fram så tydligt, medan klassik musik inte låter bra alls. Dvd-spelaren uppges producera en bild som gör sig bra på skärmar under 42 tum. Med större skärmar upptäcks brister i uppskalningen samt rörelsestörningar. Av fem olika hemmabiosystem som När Bild & Ljud Hemma jämför fem olika kompletta hemmabiosystem så hamnar produkten på delad sistaplats. Bäst i test blir Samsung HT-TXQ120.

Källa: Bild & Ljud Hemma (SE) nr 10 2007

Hjemmekino

"Fin ingangsbillett til god lyd"

Ett snyggt system som gör ett bra jobb, så beskriver Hjemmekino DAV-DZ830W. Även här anmärker testaren på högtalarnas konstruktion och att det tar en stund att montera ihop dem. Utifrån prislappen anses det dock vara ett system med mycket att bjuda på då det spelar det mesta som inte är hd och har dvd-uppskalning. Så länge man sitter ganska nära högtalarna så blir surroundeffekten påtaglig och basen har bra tryck även om det inte finns någon vidare djupbas att tala om. Ljudkvaliteten från de små högtalarna är bra men det går inte att dra upp volymen alltför mycket.

Källa: Hjemmekino (NO) nr 9 2007

Audiovision

"Nur für kleine Räume"

Den uppskalade bilden från dvd-spelaren är enligt Audiovision ren, men linjedubblaren är inte den bästa vilket gör att flimmer inte elimineras. Många billigare dvd-spelare skulle kunna göra ett bättre jobb. Ljudet som kommer ur center- och sidohögtalarna är klart i mellanregistret och diskanter men basen som kommer med är alldeles för klen och inte tillräcklig för att fylla rummet. Surroundeffekten är påtaglig men bara om den automatiska rumskorrektionen används och man sitter på den platsen där mikrofonen stått vid inmätningen. Flyttar man sig från inmätningspunkten så märks ganska snart att något inte stämmer. Därför så lämpar sig systemet främst för mindre rum, menar Audiovision.

Källa: Audiovision (DE) nr 3 2008

Cirkapris: 6000 kronor

Produktfakta: Sony DAV-DZ830W är ett hemmabiosystem bestående av fyra satellithögtalare, en center och subwoofer. Uteffekten är angiven till totalt 1200 watt. De två bakre högtalarna ansluts trådlöst. Bland formaten som stöds märks divx, mp3, jpeg och dvd+-r/w. Anslutningar som finns är bland annat hdmi med uppskalning till 720p/1080i, koaxial som optisk digital ljudingång och komponent. Bland funktionerna märks rds-radio, läppsynk och automatisk rumskorrektion.

Tillverkare: Sony