Sök
Sharp SD-SH111

Sharp SD-SH111

Värsting till minsting

2003-04-03

Hemmabioanläggning med ny teknik som ska spara ström och utrymme i förstärkaren. Testarna är måttligt imponerade, trots detta.
Testkälla Betyg Kommentar
DVD & Surround Test 2/5 "Gelungenes, eigenständiges Design"
Home Theater 390/500 "A true taste of the future"
Video 59/100 "Kultivierter Klang"

Vad tycker testarna?

Det blir överlag positiva ord i testerna även om betygen bara är halvbra. Ljudmässigt klarar den sig bra, även om det kan saknas lite effekt ibland. Flera tycker att ljudet är så pass bra att högtalare med hög verkningsgrad är värda att skaffa för att utnyttja systemets potential. Även DVD-spelaren anses sköta sitt jobb bra. Det som drar ner betygen är priset eftersom man kan få samma prestanda till klart lägre pris om man köper konventionella komponenter.

DVD & Surround Test

"Gelungenes, eigenständiges Design"

DVD & Surround Test tycker att designen är lyckad, både utseende- och storleksmässigt. Även menysystem, fjärrkontroll och knapparnas placering anses väl genomtänkta. Ljudmässigt hittar testaren inget att klaga på, med hög detaljrikedom och ett mycket klart ljud som förtjänar riktigt bra högtalare. Något som testaren saknar är fler anslutningsmöjligheter. Ett plus är att enheten känns gedigen och genomarbetad med massiv aluminiumfront och guldpläterade kontakter. En annan uppskattad detalj är de många inställningsmöjligheterna. En utomordentlig anläggning som är väl värd sitt pris. I detta test ingår även Panasonic SC-DT 100, Pioneer DVD 454/VSX-C 100 och Yamaha DVX-S 100. Bäst betyg får Panasonic med 4 av 5 poäng tack vare sitt låga pris.

Källa: DVD & Surround Test, Nr 5 2002
Home Theater, Dec. 2002
Video, Nr 3 2003

Home Theater

"A true taste of the future"

Home Theater lägger direkt märke till anläggningens lilla storlek och menar att det ser ut som om någon kapat av två tredjedelar av förstärkaren med en yxa. Men utseendemässigt får den goda vitsord även om också denne testare saknar fler ingångar. Systemet är mer tänkt för minimalister än "komplettister" menar man. Ljudmässigt låter filmer bättre än CD-musik. Inget samlat betyg ges men anläggningen får bra omdömen i nästan alla kategorier. Det lägsta betyget erhålls för Prisvärdhet. Men testaren menar att den digitala teknik Sharp utvecklat är nyskapande och därför är priset på sätt och vis berättigat.

Video

"Kultivierter Klang"

Video testar sex DVD-spelare med receivers i form av Denon ADV-1000, JVC RX-DV5R, Onkyo DR-S 2.2, Sherwood VR 758 RT och Sony AVD-S50 förutom Sharp, som får kritik för låg effekt. Ljudmässigt klarar sig anläggningen dock bra i en jämförelse, mjukt och fylligt ljud strömmar ur högtalarna. Även om det kan vara lite oprecist ibland klarar SD-SH111 maxvolym utan att ljudet brister. Testaren blir överraskad av hur mycket tryck systemet bjuder på trots effekten. Klart är att anläggningen behöver högtalare med hög verkningsgrad. DVD-spelaren klarar sig bra också. Bilderna anses skarpa utan överdriven kontrast. Allt som allt ett klart godkänt resultat för Sharp men någon testseger blir det inte då denna går till JVC RX-DV5R med 70 poäng av 100.

Cirkapris: 15000 kronor

Produktfakta: Sharp SD-SH111 är ett hemmabiopaket med DVD-spelare samt surroundreceiver (men utan högtalare) som använder Sharps 1 bit teknologi. Denna går ut på att hålla signalen digital så länge som möjligt och sedan använda betydligt högre samplingsfrekvens än vad som är brukligt. Resultatet blir en förstärkardel som är en tredjedel så stor som en konventionell, samtidigt som strömförbrukningen sjunker med 30%. Förstärkaren levererar blott 13 Watt per kanal (22 Watt RMS) och klarar av Dolby Digital, DTS och ProLogic II. DVD-spelaren läser VCD och Mp3 på CD-R och CD-RW. Både PAL, PAL 60 och NTSC stöds. RDS radio med 40 förval finns. På baksidan 2 SCART, optisk digital in/ut och två ingångar för komposit, S-video eller analogt stereoljud. Mått: 450(B)x118(D)x152(H) mm, vikt 5 kg. Cirkapriset är omräknat från euro.

Modell: Sharp SD-SH111