Sök
Samsung HT-TXQ120

Samsung HT-TXQ120

Riktigt bra ljud

2007-09-19

Ett hemmabiosystem som ger riktigt bra ljud, bildkvaliteten är dock inte anmärkningsvärt bra.
Testkälla Betyg Kommentar
Prylportalen 4,5/5 ”Flerkanaligt ljud från DVD låter riktigt bra.”
Cnet Asia 8,3/10 ”A rock-solid audio system.”
Pc world ”Exquisite”
Audio 70/100 ”Die Qualität der Systemes hat überzeugt.”

Vad tycker testarna?

Samsung HT-TXQ120 ger i stort sett enbart upphov till positiva omdömen från testarna. Alla är eniga om att ljudet är mycket bra när man tittar på dvd, de flesta anser att ljudet blir utmärkt när man spelar musik-cd genom systemet. Bildkvaliteten får godkänt, men inte mera. Tre av testarna är mycket positiva till usb-ingången som gör det möjligt att ansluta exempelvis en kamera eller mp3-spelare och spela upp innehållet. Den som är missnöjd har försökt att göra det och upptäckt att det är långt ifrån alla usb-apparater som stöds. Några anmärker på att det är lite tidskrävande att sätta ihop det hela.

Prylportalen

”Flerkanaligt ljud från DVD låter riktigt bra.”

Prylportalen lovordar att det finns en hdmi-ingång vid sidan av den utgång som fanns tidigare. Utgången är uppgraderad från 1080i till 1080p, men uppskalningen är bara möjlig från den interna dvd-spelaren. Som vanligt är antalet ingångar få, förutom hdmi finns bara en analog ljudingång och två optiska digitala ingångar. Utgångar finns det däremot så att det räcker. Systemet har en usb-anslutning med värdfunktion vilket gör det möjligt att koppla in en videokamera eller en mediaspelare och spela upp innehållet. Testaren är nöjd med ljudet, ordentlig bas och bra surroundeffekt. Bildkvaliteten är jämförbar med vad man får från en fristående dvd-spelare i mellanprisklass. Man avslutar med att säga att priset kanske är lite väl högt.

Källa: www.prylportalen.se (SE)

Cnet Asia

”A rock-solid audio system.”

Cnet Asia konstaterar att ju mindre högtalare i hemmabiosystemen, desto tunnare ljud. Men Samsung lyckas med konststycket att få ett bra ljud trots ganska slanka högtalare. Hemligheten är den stöddiga bashögtalaren, som dels är ordentligt stor och dels är ovanligt fiffigt byggd. Systemets hjärta, receivern, får beröm för sin eleganta design. Fjärrkontrollen får också beröm med tydliga och distinkta knappar. Dvd-spelaren stöder nästan alla format. När det gäller ljudet så är testaren nöjd med det oavsett vilken ljudkälla han använder. Bildkvaliteten kunde dock ha varit en smula bättre.

Källa: asia.cnet.com 

Pc world

”Exquisite”

Kanadensiska Pc world spenderade en hel eftermiddag att sätta ihop paketet, manualen som medföljde var allt annat än tydlig. Men när väl allt var på plats kändes det som om ombord på rymdskeppet Enterprise. Testaren noterar att systemet förutom de vanliga ljudformaten även stöder dolby pro logic II. Den automatiska rumskorrigeringen rekommenderas. Vid cd-uppspelning av olika sorters musik imponerar systemet. Testaren uppskattar också usb-anslutningen. Systemet har betydligt mer kräm än man är van vid. Usb-anslutningen är dock en liten besvikelse då det var problem med digitalkameror från exempelvis Kodak och HP. Med Samsung-enheter fungerade det däremot bättre.

Källa: www.pcworld.ca (CA)

Audio

”Die Qualität der Systemes hat überzeugt.”

Den tyska tidskriften Audio har jämfört Samsung med JBL CSP 630. Samsung fick högst betyg, 70 poäng, medan JBL fick 60 poäng. Det som avgjorde striden var ljudkvaliteten. Om Samsung säger man att receivern som står på högkant mest av allt påminner om en lyxvariant av en futuristisk parkeringsmätare. Ovanligt är också att alla analoga in- och utgångar, även komponentvideo, sitter i subwoofern. Även denne testare kommenterar att det tar tid att sätta ihop grejerna, men tillägger att det är enkelt för alla som handlat av en känd svensk möbeltillverkare. Hon säger sig också vara skeptisk till slanka eleganta högtalare, men tvingas erkänna att hennes förutfattade meningar kom på skam. Ljudet är helt enkelt utmärkt. Denna testare är också nöjd med bildkvaliteten.

Källa: Audio (DE) september 2007

Cirkapris: 15000 kronor

Produktfakta: Samsung HT-TXQ120 är ett hemmabiosystem som består av fem pelarhögtalare, subwoofer och huvudenhet (receiver, förstärkare och dvd-spelare). Effekten är på 1000 watt. Den stöder dolby digital, dolby prologic II och dts. Via usb-ingången kan ett flertal mediafiler spelas upp. Radioenheten har 15 förval. Hdmi in och hdmi ut med linjedubblare upp till 1080p, utgångar för komponentvideo. Huvudenheten kan antingen stå på stativ eller hängas på vägg.

Tillverkare: Samsung