Sök
Denon S-101

Denon S-101

Med illusion av surround

2006-06-21

Ett system bestående av dvd-spelande huvudenhet, subwoofer och två satellithögtalare som enligt testarna bjuder på både bra ljud och bild.
Testkälla Betyg Kommentar
Video 77/100 “Eine schnuckelige Lösung”
What hifi 4/5 “Innovative and appealing”
Home cinema choice 4,5/5 “Surprisingly good surround sound”
Dvd & hjemmekino 16/20 “Kompakt og lettplassert”
Bild & ljud hemma 8/10 “Fylligt och varmt ljud”

Vad tycker testarna?

Denon S-101 anses vara ett minisystem med väldigt snyggt och solitt utförande som erbjuder skapliga anslutningsmöjligheter och stöd för tillräckligt många ljud- och skivformat. Återgivningen av musik anses hålla en väldigt god klass och bilden som matas ut via komponent bedöms som riktigt bra. Surroundljudet kommer aldrig upp i samma klass som ett äkta 5.1-system men uppges vara imponerande bra för att vara baserat på enbart två satelliter och en subwoofer. Systemet spelar dessutom med ordentlig kraft och väldigt god detaljupplösning. Enligt testarna är det ett väldigt komplett system sett till form och prisklass.

Video

“Eine schnuckelige Lösung”

Denon S-101 bakVideo skriver att Denon S-101 är ett mycket bra alternativ för den som inte har plats för ett helt surroundsystem eller för den som kanske bara tittar på dvd-film lite då och då. Anledningen till detta är självklart att systemet enbart har tre högtalare men även att det är mycket användarvänligt. Det senare tack vare en bra manual tillsammans med välgjorda hjälpavsnitt direkt i osd-menyn. Testaren gillar också funktionen där en extern mp3-spelare kan anslutas. Detta uppges fungera extra bra med Ipod eftersom menyn får samma gränssnitt som hos den bärbara enheten och dessutom kan skötas via fjärren. S-101 uppges läsa alla skivformat som anges, utan minsta problem. Tittas det på dvd-film så blir bilden enligt testaren av väldigt god kvalitet med bra kontrast, god skärpa och starka färger. Surroundkänslan vid filmtittande är påtaglig och imponerande bra för endast tre högtalare, men når aldrig samma omgivande känsla som ett riktigt 5.1-system. Återgivningen är annars väldigt tydlig. Produkten uppges också återge musik-cd på ett upplyftande sätt.

Källa: Video, nr 9 2005 (DE)

What hifi

“Innovative and appealing”

What hifi tycker att Denon S-101 är ett gediget och snyggt utfört minisystem vars virtuella surroundegenskaper ger ett ljud som är både brett och djupt. Det lyckas inte uppnå samma övertygande känsla som ett riktigt surroundsystem men låter långt bättre än att lyssna i stereo. Återgivningen är precis och detaljerad samtidigt som den är kraftfull, något som gör att dynamiken i ljudet framträder väldigt bra. Ljudegenskaperna är desamma även vid ren musikåtergivning. Bilden som skickas ut via den progressiva komponenten anges vara väldigt skarp med god färgåtergivning och uppvisar inga problem med snabba rörelser. Även med scarten blir bilden mycket bra, om än något mjukare.

Källa: What hifi, November 2005 (GB)

Home cinema choice

“Surprisingly good surround sound”

Denon S-101 fjärrkontrollAv fem minisurroundsystem som Home cinema choice testar placerar sig S-101 tillsammans med Polk Surroundbar på första plats. Övriga system som testas är Yamaha YSP-800, Philips HTS8000S och Sony DAV-X1. Denon S-101 anses vara ett välutfört system med en huvudenhet som är tilltalande kurvig och kompakt med ett par riktigt snygga högtalare. Anslutningar och stödda skiv- och ljudformat anses vara mer än nog, även om listan skulle vara än mer komplett med stöd för divx. Det upplevs lätt att komma igång med och senare även justera ljudet. Bilden kan dock inte justeras men är inget som efterfrågas då detta istället kan göras på ansluten bildvisare. Återgivningen i surround anses vara imponerande. Ljudobjekt förflyttas utmärkt mellan kanalerna med klarhet och separation. Det spelas också med tryck vilket inbringar rätt stämning för explosiva scener samtidigt som dialoger framträder mycket närvarande. Även med musikåtergivning så låter det enligt testaren riktigt bra, där detaljnivån är väldigt hög samtidigt som basen spelar solitt. Det lilla systemet kan inte ersätta en tvättäkta surrounduppsättning, men kommer förvånansvärt nära, avslutar testaren.

Källa: Home cinema choice, februari 2006 (GB)

Dvd & hjemmekino

“Kompakt og lettplassert”

Denon S-101 med IpodDvd & hjemmekino tycker att Denon S-101 är ett system med väldigt goda anslutningsmöjligheter och funktioner men hade gärna sett att det gått att byta ut subwoofern mot ett kraftigare alternativ. Utförandet får ett väldigt gott omdöme och testaren gillar att de vanligast använda reglagen är extra stora och tydliga. Fjärrkontrollen beskrivs ovanligt enkel och översiktlig. Vid stereoåtergivning anses produkten leverera tillräckligt med precision för att det ska gå att effektivt leva sig in i musiken och njuta. Samspelet med Ipod beskrivs bjuda på en väldigt god användarvänlighet och så länge man håller sig till mp3-filer med ordentligt bitrate så håller ljudet en kvalitet som påminner väldigt mycket om den med cd. Rds-radion uppges fungera bra men en extern antenn rekommenderas. Med film så imponerar paket både bild- och ljudmässigt. Den akustiska detaljåtergivningen anses vara väldigt hög samtidigt som subwoofern levererar effekter utmärkt. Ljudbilden anses inneha en stor och imponerande bredd, men ljudet blir aldrig lika omslutande som med ett komplett surroundsystem.

Källa: Dvd & hjemmekino, nr 1 2006 (NO)

Bild & ljud hemma

“Fylligt och varmt ljud”

Av fyra olika minisystem som Bild & ljud hemma testar så är det Bose 3-2-1 GS som plockar hem flest poäng, följt av Denon S-101, Sony DAV-X1 och Philips HTS8010S. S-101 beskrivs vara en produkt som bjuder på många inställningar utan att göra det komplicerat. Virtual surround-principen lyckas övertyga med tydliga röster inte bara från mitten utan även bakifrån och från sidan. Men det gäller att sitta på rätt plats i soffan för att uppleva detta, skriver testaren. Jämfört med en ordentlig surroundbild så är det en svag illusion som erbjuds. Återgivningen är dock väldigt detaljerad och kraftfull och trots att det händer mycket på en gång så tappar Denon S-101 aldrig kontrollen. Med musik beskrivs klangen som varm och fyllig med en finkornig diskant som behagligt avrundats. De allra minsta detaljerna slätas över och basen må vara fyllig men saknar precision, trots det är det ett väldigt bra ljud.

Källa: Bild & ljud hemma, nr 5 2006 (SE)

Cirkapris: 11000 kronor

Produktfakta: Denon S-101 är ett hemmabiosystem bestående av huvudenhet med dvd-spelare och rds-radio, 100 watts subwoofer och två satellithögtalare på 50 watt vardera. Systemet läser skivformaten dvd+-r/rw, cd-r/rw, hdcd, vcd, svcd, kodak picture cd samt skivor med jpeg, mp3 och wma. Ljudformaten dolby digital, dts, dolby pro logic II, dolby headphone, dts virtual och dolby virtual speaker kan avkodas. Anslutningar för bild omfattar scart, 2x kompositvideo, 2x s-video och progressiv komponentvideo. På ljudsidan finns 3x in/1x ut analog stereo, 1 respektive 2 digitala ingångar för optisk och koaxial anslutning samt optisk ljudutgång. Dessutom kan Ipod mp3-spelare anslutas och sedan styras via fjärrkontrollen. För övriga bärbara musikspelare finns en 3,5 mm ingång framtill. Huvudenheten har måtten 380x97x250 mm och väger 4,2 kg. Subwoofern mäter 236x368x460 mm och har en vikt på 15,4 kg. De två satelliterna väger 1,42 kg vardera och har dimensionerna 134x335x76 mm.