Sök
Bose Lifestyle V30

Bose Lifestyle V30

Dyrköpt medelmåtta

2008-11-19

Bose Lifestyle V30 är ett snyggt och platssparande högtalarpaket som kan styra andra anslutna enheter. Men testarna menar att det är dyrt och prestationen får enbart godkänt.
Testkälla Betyg Kommentar
Audiovision 71/100 "Einfach zu bedinen"
Hemmabio - "Ett ruskigt snyggt system"
Bild & ljud hemma 2/6 "Medelmåttigt ljud"

Vad tycker testarna?

Bose Lifestyle V30 bedöms som ett snyggt och lättskött system som är enkelt att komma igång med. Anslutningsmöjligheterna är generellt goda men att scart saknas samt att det enbart finns två hdmi-ingångar är något snålt. Att det går att skicka ut bilden från alla bildkällor som 1080p via hdmi uppskattas men att 1080p/24 inte hanteras klingar inte väl för den som sitter med en blu-ray-spelare. Det gör inte heller det faktum att systemet inte kan avkoda de nya hd-ljudformaten eller något annat ljud som matas in via hdmi. Systemet är därmed begränsat till traditionella ljudformat i 5.1-kanaler, något som inte uppskattas. Ljudkvaliteten anses vara godkänd med både musik som film och bildkvaliteten likaså. Det som främst talar emot ett köp är enligt testarna det höga priset som inte alls står i relation till vad produkten presterar.

Audiovision

"Einfach zu bedinen"

Tyska Audiovision uppger att Bose Lifestyle V30 är ett mycket lättskött hemmabiopaket som dessutom inte upptar alltför utrymme i vardagsrummet. Det är bara att ansluta högtalare samt bild- och ljudkällor och köra den automatiska rumskorrektionen. Huvudenheten ser automatiskt till att utsignalen optimeras efter den enhet som är aktiverad. Men att systemet inte stöder 1080p/24 eller hd-ljudformat gör att den inte lämpar sig för exempelvis blu-ray. Dvd-filmer och tv-sändningar hanteras däremot och riktigt bra. Testaren uppger att den inbyggda uppskalningen levererar rena och fina bilder i upp till 1080p. Ljudmässigt så ges en ordentlig bas och fina grundtoner i stereo. Med filmspår så målas en sömlös surroundbild upp samtidigt som effekter blir påtagliga och detaljerade.

Källa: Audiovision (DE) nr 3 2008

Hemmabio

"Ett ruskigt snyggt system"

Hemmabio gillar att det går att gömma undan alla delar i systemet och att högtalarna är pyttesmå gör också att vardagsrummet inte ockuperas. Det enda som behöver stå framme är den medföljande displayen som ger information om vad som pågår och som kan styra andra enheter i hemmabion. Att skärmens intensitet går att justera uppskattas och det går att placera displayen vart som helst i rummet utan att ir-signalen till andra enheter påverkas. Själva fjärrkontrollen är ergonomiskt utförd och signalen går lätt genom vägar då den använder sig av radiovågor, men att bakgrundsbelysning saknas är dåligt. Den automatiska högtalarkalibreringen fungerar mycket bra och ljudbilden som målas upp med filmljud upplevs leverera utmärkta panoreringar och placeringar. Effekter får dessutom en påtaglig närvaro. Även med musik så uppges ljudet bli mycket bra. I relation till priset så är ljudet inte det bästa men vägs fördelar som storlek, enkelhet och koncept in i bilden så blir förhållandet ett annat.

Källa: Hemmabio (SE) nr 8 2008

Bild & ljud hemma

"Medelmåttigt ljud"

Även Bild & ljud hemma uppger att Bose Lifestyle V30 är ett lättinstallerat och lättskött system men det senare uppges främst bero på att det inte finns vidare många avancerade inställningar att tillgå. Att huvudenheten har hdmi är nytt för tillverkaren men att det enbart finns två ingångar och att ljud inte kan avkodas via hdmi är oinspirerande. Att analog multikanalsingång saknas innebär dessutom att de nya hd-ljudformaten inte kan återges. För det höga priset är detta definitivt en klar miss enligt testaren. Och pengarna har inte heller använts till att förfina ljudet hos det som går att återge. Det finns klart billigare kompletta hemmabiopaket som levererar en bättre prestation menar Bild & ljud hemma. Inte heller musik i stereo låter vidare bra då återgivningen aldrig blir riktigt trovärdig. Bilden blir bra och uppskalning av lågupplösta källor hanteras bra men inte avsevärt bättre än någon annan hemmabioreceiver på marknaden. Testaren menar att det är svårt att få grepp om vad pengarna går till med Bose Lifestyle V30 då ljudkvaliteten enbart är godkänd och stöd för de senaste formaten saknas. Att högtalarna dessutom är byggda med spånplattor och inte mdf förstärker detta intryck.

Källa: Bild & ljud hemma (SE) november 2008

Cirkapris: 34000 kronor

Produktfakta: Bose Lifestyle V30 är en 5.1-högtalaranläggning med fem små satelliter som mäter 112x56x81 mm och en subwoofer med måtten 330x549x203 mm. Huvudenheten med måtten 68x440x191 mm har in- och utgångar för hdmi, komponent, komposit, s-video, analogt ljud i stereo och optiskt samt koaxialt digitalt ljud. Systemet stöder ljudformaten dolby digital och dts. Video från anslutna enheter kan skickas ut som 1080p via hdmi. Hela paketet väger 32,2 kg.

Tillverkare: Bose