Sök
Naim DVD5

Naim DVD5

Högklassig

2005-07-13

Naim är för många ett ganska okänt märke, men deras första DVD-spelare DVD5 verkar spännande nog för att ta upp kampen med de största jättarna i branchen.
Testkälla Betyg Kommentar
Audio 5/5 "Klanglich ein High-end DVD-player"
Hi-Fi World 5/5 ”Very much worth every penny”
Hi-Fi News "A great result"
DVD & Hjemmekino "Naim er definitivt på høyden"

Vad tycker testarna?

Naim DVD5 ser inte ut som DVD-spelare oftast gör. Egentligen är den ganska tråkig i designen och har en svart metallfinish. Detta är en DVD-spelare som likväl har ett CD-ljud med en prestanda som imponerar på testarna. Lyssnar man till kritiken har tillverkaren lyckats att producera en riktigt intressant och kompetent spelare som ger en total hemmabioupplevelse. Det är särskilt ljudet som imponerar men oavsett bild eller ljud så ligger kvaliteten på topp. SACD lyser med sin frånvaro men återgivningen av CD imponerar. Man navigerar sig igenom logiska menyer på displayen och kan lätt finjustera spelaren även om fabriksinställningen räcker långt.

Audio

"Klanglich ein High-end DVD-player"

view naim

Audio testar endast ljudet och konstaterar att DVD5 inte satsat på några extra ljudformat som MP3, DiVX eller WMA. Ändå är ljudet närmast perfekt. Detta är en höjdarspelare som kan konkurrera med det mesta, menar man. CD-återgivningen är suveränt bra för att vara en DVD-spelare eftersom ljudkortet sitter separat från DVD-kortet rent tekniskt. Det ger tonala färgnyanser och ett runt, harmoniskt, dynamiskt ljud som man annars endast finner hos riktigt proffsiga spelare liknande Denon DVD-A1. Synkronisering mellan bild och ljudformat sker direkt i spelaren med funktionen LipSync Delay. Menyn på skärmen är elegant och läcker. Detta kan bli en utsökt DVD-spelare om bilden håller samma nivå som ljudet.

Källa: Audio nr 5, 2005
Hi-Fi World, juni 2005
Till Hi-Fi News hemsida
DVD & Hjemmekino, nr 5 2005

Hi-Fi World

”Very much worth every penny”

Testaren på Hi-fi World är intresserad av en spelare som kan ersätta såväl referens CD- som DVD-spelare. DVD5 testas med en plasma-TV och ansluts via HDMI. Testaren berömmer standard-bilden men med extra justeringar av inställningarna blir bilden faktiskt ännu bättre. CD-uppspelningen får också toppbetyg, i avsaknad av SACD-stöd är detta mycket viktigt. Testaren hade visst problem med att växla mellan 24/192 stereo-läge och 24/96-surround läge via fjärrkontrollen men noterar att detta förmodligen är fixat i framtida firmware-uppgraderingar. Som en CD-spelare får DVD5 toppbetyg och som DVD-spelare jämförs produkten med Arcam DV79 och Pioneer 868Avi även om den inte går upp direkt som absolut referensprodukt. Samman-fattningsvis menar testaren att DVD5 är en av de absolut bästa spelarna i dagsläget och att den enkelt klarar av att ersätta såväl högpresenterande CD- som DVD-spelare på ett bra sätt.

Hi-Fi News

"A great result"

dvd5_open

Hi-Fi News tycker att DVD5 har en flexibel och lättbegriplig meny och ganska finessrik när det gäller att kunna justera både bild och ljud. Kvaliteten på ljudet är enastående och bland det bästa ljudet man hört från en DVD-spelare. Ett krispigt, artikulerande ljud. Bildkvaliteten är minst lika bra. En ren bild med bra kontrast som uppfattas särskilt när bilden är mörk. Naim tog tid på sig att utveckla sin första DVD-spelare, men det var det värt. DVD5 är en förstklassig spelare med utmärkta bild- och ljudkvaliteter som imponerar på testarna. Till hemmabio kan det inte bli mycket bättre, menar de.

DVD & Hjemmekino

"Naim er definitivt på høyden"

DVD & Hjemmekino tycker att DVD5 är ganska tråkig i designen. Enbart 4 knappar och en liten display skiljer den från vanliga DVD-spelare. Men den kan så mycket mer. Menyn på skärmen är tydlig och snygg, fjärrkontrollen elegant, smidig och funktionell. Man behöver inte göra några större justeringar. Spelaren är klar och kalibrerad redan i fabriken. Bildkvaliteten är fin och skarp, färgerna fylliga med ytterst lite störningar i bilden. Filmljudet är i klass med toppspelare. Även CD-ljudet är perfekt utan att på något sätt lida av att detta egentligen är en DVD-spelare. Särskilt basen är fin. Den når inte helt upp till referensmärket Denon, men denna spelare ligger ändå i en klass för sig.

Cirkapris: 35000 kronor

Produktfakta: Naim DVD5 är en DVD-spelare med Faroudja DCDi de-interlacing teknologi och bildprocessor och med bildformaten 4:3 och 16:9 som spelar klarar CD, CD-R/CD-RW, DVD, DVD+RW, DVD+R, DVD-RW, DVD-R. Kan användas för antingen PAL eller NTSC. Spelaren har 24 bit / 192 kHz D/A omvandlare och analoga bildutgångar som komposit/s-video/RGB (interlaced, YpbPr Interlaced och YpbPr Progressive) samt digitala bildutgångar via DVI. Med uppgradering kan den återge DVD-A i 7.1 surroundljud och 720p samt 1080p. Följande finesser för bildvisning finns: videozoom, progressive scan, justering av svartnivå, OSD och full ljudsynkronisering. DVD5 finns endast i en matt svart metallfinish, har dimensionerna 432(b)x70(h)x301(d) mm. Fjärrkontroll medföljer.

Modell: Naim DVD5