Sök
Denon DVD-A1UD

Denon DVD-A1UD

Blu-ray till (femtio) tusen

2010-02-01

Denon DVD-A1UD är inte bara den dyraste och tyngsta blu-ray spelaren hittills. Det är också den första äkta universalspelaren, med stöd för nästan alla tänkbara skivformat.
Testkälla Betyg Kommentar
Audio 5/5 "Traumspieler"
Audiovision 95/100 "Überträgt Bild und Ton perfekt"
Video 97/100 "Die neue Nummer Eins mit Stern"
Avs forums "The only machine you'll ever need "
Home theater 3/5 "The most ambitious Blu-ray player"

Vad tycker testarna?

Detta är den hittills bästa blu-ray spelaren och annat är inte att förvänta med en så saftig prislapp. Testarna menar alla att enheten är oslagbar när det gäller ljud- som bildkvalitet från det högupplösta formatet. Denon har gått långt för att få också övriga format att presenteras på bästa sätt. Det är också den första riktiga universalspelaren då den hanterar alla tillgängliga skivformat likväl som de vanligaste komprimerade formaten. Men medan prestationen är suverän så dras betygen ner något på grund av långa start- och laddningstider och seg meny.

Audio

"Traumspieler"

Denon DVD-A1UD 1

Den ultimata universalspelaren, så vill Audio beskriva Denon DVD-A1UD. Enheten må ha långa laddningstider men förutom det är det inget snack om att detta är en drömspelare. Testaren skriver att den inte bara är en utmärkt återgivare av material på skiva, den kommer med fiffiga finesser för att förbättra framförallt ljudet. För blu-ray anses taktkontrollen via denon-link 4 ge en klart hörbar skillnad. Det är inte nödvändigt då ljudet är suveränt redan innan, men all förbättring är välkommen. Liknande knep finns med dvd där enheten förbättrar dolby digital genom att ersätta delar i signalen som gått förlorade i komprimeringen. Bildmässigt plockar spelaren också maxpoäng oavsett om det är blu-ray eller dvd. Spelaren är dyr men håller referensklass på alla områden vilket gör den mer än väl värd varenda krona, summerar Audio.

Källa: Audio (DE) nr 9 2009

Audiovision

"Überträgt Bild und Ton perfekt"

Denon DVD-A1UD 2Över 50 tusen kronor för en spelare kan verka vansinnigt men efter att ha gått igenom allt så menar Audiovision att DVD-A1UD är så oslagbart bra att den utses till ny referensprodukt. Bildkvaliteten med blu-ray är den första att få full poäng hos testaren och även dvd-återgivningen uppges vara ren perfektion. Ljudmässigt blir återgivningen av musik också otroligt bra oavsett källa. Att det går att få till lika bra ljud med analoga utgångar som med hdmi är ett tecken på hur pass kvalitetsfokuserad enheten är. Ljudegenskaperna med filmspår får också maxpoäng. Negativt är de långsamma laddningstiderna och långsamma menyerna.

Källa: Audiovision (DE) nr 9 2009

Video

"Die neue Nummer Eins mit Stern"

Video imponeras av denna äkta universalspelare då den återger alla tillgängliga skivformat samt populära komprimerade format från skiva som sd. Funktionen för att ersätta förlorade signaler vid kompression tillhör ovanligheterna. Anslutningsmöjligheterna är omfattande och detsamma gäller för inställningar. På ljudsidan uppskattas de många sätten att skicka ut ljudet på, men också den imponerande signalbehandlingen med det felfria surroundljudet och det bästa stereoljudet hittills från en blu-ray. På bildsidan imponerar signalbehandlingen, främst med dvd där resultatet blir förvånande bra, skriver testaren. Men det är definitivt inte den snabbaste spelaren med långa start- och inläsningstider och enhetens menyer upplevs också som långsamma. Men när den väl spelar, då spelar den som ingen annan, avslutar Video.

Källa: Video (DE) nr 11 2009

Avs forums

"The only machine you'll ever need "

Denon DVD-A1UD 3

Att detta är en kvalitetsprodukt syns inte bara på det kraftiga bygget utan också på att den är riktigt tung. Det skriver Avs forums som också menar att anslutningsmöjligheterna är löjligt bra. Även här anmärks på långa laddningstider och en slö menynavigering, men när väl en blu-ray skiva spinner då görs inga misstag och enheten är helt trogen källmaterialet. Den är också en stjärna på dvd-film, skriver testaren. Det är utmärkt kvalitet på såväl linjedubbleringen som uppskalningen, vilket resulterar i mycket bra bild även här. För ljudet testar Avs forum olika anslutningsmöjligheter, inkluderat enbart ljud via en hdmi och bilden via den andra, och kan konstatera att hur enheten kopplas inte påverkar resultatet. Även om den är långsam och mycket dyr går det inte att undkomma att det är den bästa spelaren för blu-ray.

Källa: www.avsforums.com (GB)

Home theater

"The most ambitious Blu-ray player"

Home theater delar ut mycket beröm för inställningarna i Denon DVD-A1UD samt baksidan som täcker allt i anslutningsväg. Att tillverkaren gjort mödan att implementera förbättringsfunktion anses imponerande. Det blir också beröm för hur bilden skalas upp till full hd och enhetens återgivning av dvd i 1080p/24 är räddningen för titlar som ännu inte getts ut på blu-ray. Videokvaliteten är utmärkt också med blu-ray och det blir just så bra som formatet medger, varenda liten pixel är rätt vilket gör att återgivningen blir spektakulär även på en projektorduk. Men att priset är så högt gör att testaren är mer kritisk till de långa laddningstiderna, den slöa navigeringen och det faktum att enheten inte har inbyggd lagring för bd-live innehåll. För 50 tusen tolereras inga misstag och därför blir betyget lidande, dock inte på grund av prestationen.

Källa: www.hometheatermag.com (US)

Cirkapris: 50000 kronor

Produktfakta: Formatstöd (exempel): Blu-ray, dvd, sacd, dvd-audio, hdcd, cd, mp3, jpeg, divx, dts-hd ma, dolby truehd
D/a-omvandlare: 192kHz/32-bit audio, 297mHz/14-bit video
Anslutningar (exempel): 2xhdmi ut, komponent, analog 7.1-ut, optisk ut, koaxial ut
Elförbrukning: Standby 0,8 watt
Övrigt: Blu-ray profil 2.0, taktkontroll för blu-ray via denon link 4, dvd uppskalning till 1080p/24
Mått: 434x161x410 mm
Vikt: 18,9 kg