Sök
Sony NW-HD5

Sony NW-HD5

Utmärkt spelare - usel mjukvara

2005-10-07

NW-HD5 är en bärbar musikspelare med inbyggd hårddisk på 20 GB som hanterar formaten mp3 och ATRAC. Testarna skriver att den bjuder på ett mycket bra ljud men att man ogillar mjukvaran för filöverföring som dessvärre är nödvändig.
Testkälla Betyg Kommentar
T3 4/5 "The best we've heard"
Hifi & Musik 6/10 "En bit kvar till toppsegmentet"
Cnet Asia 8/10 "Sony's best effort to date"
Trusted Reviews 8/10 "Knocks spots off the iPod"
Pocket-lint 9/10 "Good across all the tracks"

Vad tycker testarna?

NW-HD5 upplevs som gedigen och tålig trots sin lilla storlek, detta då höljet är helt av aluminium. Skärmen är klar och lättläst och visar mycket information samtidigt vilket ger en klar överblick över spår och spelningslistor. Alla testare jämför Sonys NW-HD5 med Apples iPod och kommer fram till att trots att användandet är enkelt så når det inte riktigt Apples nivå. Den medföljande programvaran SonicStage som måste användas för överföring av musikspår ratas av testarna och kommer inte i närheten av konkurrenternas alternativ. Just mjukvaran anses vara spelarens största svaghet. När det kommer till ljud och prestation så dömer alla testarna till Sonys fördel, en av testarna skriver att spår som först avlyssnats i iPod får nytt liv i NW-HD5. Batteritiden är också långt mycket bättre och att batteriet är utbytbart till skillnad från iPoden är mycket välkomnat.

T3

"The best we've heard"

3749.A-Sony NW-HD5_black

T3 skriver att menyerna hos NW-HD5 inte är i närheten av att vara lika intuitiva som hos Apples iPod och så inte heller den medföljande programvaran. Men då åter-givningen är den bästa man hört hos en bärbar spelare så är detta inte ett så stort problem som till en början kan tyckas. Även när man använder sig av de medföljande hörlurarna så är det en ljud-upplevelse som lyckas övertyga. Batteritiden är riktigt saftig och att det inte är inbyggt är en fördel då man kan bära med sig en reserv. Testaren gillar den minimala storleken hos spelaren, som tack vare sitt metallhölje ändå känns riktigt gedigen. Funktionen som orienterar skärmen efter hur spelaren hålls anses dock inte vara något mer än en gimmick och testaren tror att de flesta användare inte ens kommer att bry sig om den.

Källa: T3, juli 2005

Hifi & Musik

"En bit kvar till toppsegmentet"

3749.A-Sony NW-HD5_hand

Hifi & Musik tycker att Sony tagit sitt förnuft till fånga då de äntligen erkänt mp3-formatet i sina bärbara musikspelare. Men att man inte gjort sig av med mjukvaran SonicStage är ett minus. Inga förbättringar har gjorts, något som enligt testaren verkligen behövts. Formgivningen är däremot en ny och lyckad historia, spelaren anses vara riktigt läcker med rejäla knappar som fungerar perfekt. Ljudet som återges till en början är trist och tråkigt och det är först när man gör några justeringar i equalizern som man får ett ljud som man är nöjd med. Extrafunktioner lyser med sin frånvaro men NW-HD5 är ändå ett steg i rätt riktning för Sonys bärbara spelare.

Källa: Hifi & Musik, augusti 2005

Cnet Asia

"Sony's best effort to date"

3749.A-Sony NW-HD5_red

Cnet Asia gillar att skärmen hos NW-HD5 är stor och lättläst men skriver att G-Sense tekniken, som ska känna av hur spelaren är orienterad och anpassa skärmen därefter, bara fungerar när spelaren slås på. Detta gör den lite onödig då skärmen inte går att justera när man vrider spelaren utan kräver en omstart. Kontrollerna är mycket responsiva och att de alla är placerade på fronten uppges göra spelaren mycket användarvänlig. Metallkroppen drar upp vikten något, men då spelaren känns mer gedigen så är det väl värt det. Ljudåtergivningen hos spelaren uppges hålla en mycket bra klass med klara och tydliga toner i det högre segmentet och en bas som rockar, i alla fall när man slår på boosten. De akustiska program som finns inbyggda fungerar dessutom riktigt bra men testaren saknar en grafisk equalizer för mp3-uppspelning. Hanteringen av spellistor är inte den bästa och kan vara irriterande stundtals, men efter en tids användande så fungerar den. För den som är ute efter en hårddiskbaserad spelare så anses produkten vara ett mycket bra val, även om den saknar några funktioner.

Källa: Till Cnet

Trusted Reviews

"Knocks spots off the iPod"

3749.A-Sony NW-HD5_screen

Den medföljande programvaran ogillas även av Trusted Reviews som inte kan förstå att ett stor-företag som Sony inte lyckats bättre med just denna biten. Men man är glad åt att programmet nu åtminstone kan hantera spellistor. Att styra själva spelaren är lite problematiskt till en början då man inte vet när man ska trycka upp respektive ner i menyerna, men det är något av en vanesak och man kommer in i det så småningom. Spelaren har inga extrafunktioner såsom radio eller linjeingång, något som tillsammans med att behöva använda SonicStage kan avskräcka vissa konsumenter, tror testaren. Men om man inte bryr sig om detta så har man en riktigt bra mp3-spelare i NW-HD5 då den är riktigt välljudande. Testaren skriver att mp3-spår låter märkbart bättre än hos marknadsledande Apple iPod och att de får nytt liv i Sonys spelare. Produkten kanske inte är lika intuitiv och med ett lika tilltalande utseende som Apples spelare, men den slår den när det kommer till pris, batteritid, ljudkvalitet och även pris, fastslår Trusted Reviews.

Källa: Till Trusted Reviews

Pocket-lint

"Good across all the tracks"

3749.A-Sony NW-HD5_collection

Pocket-Lint anser att NW-HD5 har en formfaktor som heter duga, och att det initialt kan vara svårt att tro att en så liten spelare verkligen har en hårddisk på 20 GB. Skärmen får bra beröm då den anses klar och lätt-betraktad, samtidigt som den visar en massa information. Spelaren testas med en massa olika spår och ljudet som kommer ur spelaren håller en hög nivå alltigenom. Skulle man inte vara nöjd så har meny-systemet inställningar för att justera ljudbilden som anses vara väldigt omfattande. Även här imponeras testaren av batteritiden och det faktum att batteriet är utbytbart. Men trots att allt ibland verkar vara toppen så finns ofta en liten hake, och haken i detta fall är att man måste använda mjukvaran SonicStage för att överföra filer till spelaren. Har man inte blivit biten av iPod-flugan och behöver en spelare så är detta ändå en mycket bra spelare och ett iPod-alternativ.

Källa: Till Pocket Lint

Cirkapris: 2700 kronor

Produktfakta: Sony NW-HD5 är en hårddiskbaserad, bärbar musikspelare med dimensionerna 89,3x55,9x14,5 mm och en vikt på 135 gram. Lagringskapaciteten ligger på 20 GB. Spelaren klarar av att återge ljudfiler i form av mp3 och ATRAC. Den kan dessutom användas som extern hårddisk för att lagra övriga filtyper. 1,5-tums LCD-skärm med sju rader och olika bakgrundsbelysningsfärger. Tillbehör som medföljer är: hörlurar, USB-kabel, uppladdningsbart batteri, nätadapter, bärpåse samt SonicStage version 2.0 och 3.1. Batteriet är inbyggt och uppges räcka till 40 timmars uppspelning. Finns i färgerna svart, rött och silver.

Modell: Sony NW-HD5