Sök
Sony NW-A805

Sony NW-A805

Grym batteritid

2007-06-29

Sony NW-A805 är en grym spelare med bra ljud och en knivskarp 2-tums skärm. Dock har flera av testarna problem med pc-mjukvaran.
Testkälla Betyg Kommentar
Pc pro 4/6 "Dubious accompanying PC software"
Vnunet 4/5 "The display is bright and detailed"
Pocket lint 8/10 "The catch - that damn software"
T3 4/5 "The earphones are easily the best on test"
M3 8/10 "Sonys bästa mp3-spelare hittills"

Vad tycker testarna?

Testarna är eniga på många punkter vad gäller Sony NW-A805. Batteritiden omnämns med goda omdömen i samtliga test, den anses vara grym. Även skärmen säger man har knivskarp bild och fina färger. Ljudet i de medföljande hörlurarna anses även de vara bra, förutom en testare som menar att ljudet visade sin fulla potential först när man använde ett par andra, bättre lurar. Batteritiden anses vara grym och den är lätt att använda och bära med sig. Flera tycker också att den är bra tillverkad och enkel att använda. Testerna är också eniga om att mjukvaran är det som är det stora minuset.

Pc pro

"Dubious accompanying PC software"

Pc pro noterar att NW-A805 har en fullfärgsskärm och möjligheter för videouppspelning. Plus är också att det finns en rad andra accessoarer tillgängliga separat. Testaren menar att den lätt matchar Apple i byggnadskvalitet. Till skillnad från sina syskon känns spelaren också mer solid trots det lätta metallhöljet. Menysystemet tycker man är utmärkt, eftersom det är lätt att navigera och det har en bra respons. Problemet är som tidigare med mjukvaran. Vid en jämförelse med iTunes, som också har en del problem, så är SonicStage bara en enda röra. Skärmen är också lite liten för att det ska vara bekvämt att se en hel film, men den är förvånansvärt detaljerad och har bra färger. Batteriet klarar de 30 timmar som Sony anger. De medföljande hörlurarna har ett bra ljud, speciellt basen. Kan man stå ut med den knaggliga mjukvaran så är A805 en glädje att använda.

Källa: www.pcpro.co.uk (GB)

Vnunet

"The display is bright and detailed"

Vnunet säger att spelaren är 50 procent större än iPod Nano, men att man har rättfärdigat detta genom att slänga in en 2-tums skärm som utklassar allt annat på marknaden. Skärmen är detaljerad och klar tack vare en hög upplösning. Dessutom kan spelaren videofilmer och bildspel både horisontellt och vertikalt. Stilen på spelaren om A1200, knapparna är väldig lika och den gråfärgade gränsen på kanterna finns kvar. Ljudkvaliteten är dock snäppet bättre än hos tidigare modeller. Program som används för att konvertera video har en hel del buggar, vilket gör detta ganska besvärligt att använda. Uppspelningen fungerade dock bra och skärmen hade klara färger. Man är även imponerad av batteriet och hörlurarna som är bekväma att använda. Sammantaget är detta en spelare med klass som är bra tillverkad och enkel att använda, men mjukvaran Sonicstage är fortfarande usel.

Källa: www.vnunet.com (GB)

Pocket lint

"The catch - that damn software"

Pocket lint menar att det är skärmen som dominerar hos A805. Sony har hållit det simpelt när det kommer till knapparna. Det standardiserade menysystemet är också lätt att hantera. Man rekommenderar inte att kolla på video på skärmen, trots att den är större än Nanos, då den är för liten att titta på utan att kisa med ögonen. Den fungerar dock för popvideos eller filmtrailers. Med videos går det att dra och släppa vilket tyvärr inte fungerar med musik. Batteritiden på sina 30 timmar på en laddning tycker man är imponerande. Ljudet i spelaren är väldigt bra och därför fungerar den fint som musikspelare. Videofunktionen säger man kommer tilltala YouTube-generationen. Mjukvaran är det stora problemet.

Källa: www.pocket-lint.co.uk (GB)

T3

"The earphones are easily the best on test"

T3 har gjort ett grupptest på sex spelare där Sony hamnar på en delad tredjeplats tillsammans med Microsoft Zune. Högre betyg får Creative Zen Vision M och testvinnare blir Apple Ipod Video. Sist hamnar Samsung YP-T9JQB. T3 säger att Sony försöker konkurrera ut Apple med NW-A805 genom att erbjuda det som Nano inte kan, nämligen video. Skärmen säger man är ungefär så skarp och klar som den kan bli och man gillar också att det finns inställningar för landskap och porträtt. Mörka scener kan dock få dig att kisa. Man säger att den kan spela mp4-filer utan konvertering, men vill man se divx, xvid eller wmv behöver dessa kodas om. Det tar cirka 30 sekunder för Sonys Imageconverter att konvertera en minut video. På plussidan säger man att hörlurarna är det bästa i testet. De blockerar oväsen och pumpar ut en skön bas. På grund av skärmens lilla storlek passar den bäst till att titta på popvideos.

Källa: T3 (GB) nr 138

M3

"Sonys bästa mp3-spelare hittills"

M3 anser att Sony har gjort framsteg med SonicStage och menar att det gått från att vara helt värdelöst till något sånär användbart. Det går att flytta över filmer och bilder via Mediaplayer, så länge filmerna inte behöver konverteras. Testaren menar att gränssnittet är lättmanövrerat tack vare femvägsknappen på fronten. Det finns gott om inställningar att göra för såväl ljud som video och bilder. Öronpropparna ser ganska ovanligt utformade ut, men de sitter oväntat bekvämt och de låter dessutom ganska så bra. Men det var först när man bytte till ett par vassare lurar som man upptäckte att ljudkvaliteten i maskinen var riktigt bra. Skärmen levererar knivskarpa bilder med fylliga och vackra färger, men storleken sätter vissa gränser för vad som är roligt att se på den. Extra plus får spelaren för att det går att lyssna på musik under bildspel. Även batteriet får plus, då det går att titta på film i sju timmar och lyssna på musik i närmare 32 timmar. Sony visar sin potential med NW-A805, och detta är utan tvekan den bästa mp3-spelaren de skapat hittills. Den är lättanvänd, ljudet är kanon och batteritiden är grym.

Källa: M3 (SE) nr 5 2007

Cirkapris: 1800 kronor

Produktfakta: Sony NW-A805 är en mp3-spelare med en 2-tums färgskärm med en upplösning på 240x320 pixlar. Minnet är på 2048 megabyte. Musikformat som stöds är mp3, wma, aac, wav, atrac3 och actrac3plus. Videoformat som hanteras är mpeg-4 och avc samt jpeg för bilder. Programmet SonicStage 4.3 används vid konvertering och överföring av musikfiler från PC. Batteriet är uppladdningsbart och räcker max 30 timmar för musik och 8 timmar för video. Hörlurar och usb-kabel medföljer som standard. Måtten är 44x88x91 mm och vikten 53 gram.

Tillverkare: Sony