Sök
Sony NW-A1000

Sony NW-A1000

Snygg design men dålig programvara

2006-04-12

En iögonfallande mp3-spelare med 6 gb hårddisk och en mängd påhittiga sökfunktioner. En designmässig fullträff, men osäkert kring ljudkvaliteten.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 4/10 "Usel programvara"
What hifi 4/5 "Rocking good sound"
Din side - "Lekker design"
Infoworld 80/100 "Object of desire"
Digilog - "Adekvat lyd"

Vad tycker testarna?

Testarna är överens om att den huvudsakliga bristen med den nya mp3-spelaren från Sony är det medföljande filöverföringsprogrammet. Det är endast kompatibelt med pc och beskrivs som klumpigt eller rentav bedrövligt. Däremot beskrivs den annorlunda designen och batteritidens längd i positiva ordalag. När det gäller ljudkvaliteten är testarna en aning oense. Några menar att den är riktigt bra, medan andra kallar ljudet mediokert och menar att det saknar tyngd. De många smarta sökfunktionerna får beröm här och var. Likaså den eleganta skärmen, som enligt en testare dock är lätt att repa.

M3

"Usel programvara"

M3 menar att den nya mp3-spelaren från Sony har många fördelar, men en avgörande brist. På pluskontot finns den iögonfallande designen och ljudkvaliteten, som beskrivs som riktigt bra. Vidare rymmer spelaren en rad nyskapande sökfunktioner. Det är bland annat möjligt att söka efter de 100 mest spelade låtarna eller musik som spelats ett visst datum. Dessutom uppskattas batteritiden på cirka 16 timmar, vilket anses klart godkänt. På minuskontot återfinns spelarens filöverföringsprogram. Detta beskrivs som rent bedrövligt och utgör enligt testaren onekligen produktens akilleshäl. Bland mycket annat hänger sig programmet med jämna mellanrum, och när det väl fungerar går det synnerligen långsamt. Dessutom ogillas att det inte finns några särskilda funktioner utöver de goda sökmöjligheterna.

Källa: M3 (SE), nr 2 2006

What hifi

"Rocking good sound"

What hifi ställer sig tvekande inför spelarens annorlunda design. Den beskrivs visserligen som elegant, samtidigt som de rundade kanterna är uppskattade. Men i relation till andra spelare känns den en aning knubbig. Ljudet beskrivs som förträffligt och ligger klart över genomsnittet. Batteritiden på ungefär 20 timmar vinner också testarens uppskattning. Spelaren hanterar såväl mp3 som atrac3, men det medföljande filöverföringsprogrammet kan inte alls mäta sig med exempelvis itunes. Det beskrivs som klumpigt och är endast kompatibelt med pc. Överlag bedöms Sony NW-A1000 som en mp3-spelare med fullgod prestanda. Den kan inte riktigt jämföra sig med Apples ipod, men detta beror mer på den medföljande mjukvaran än på spelaren i sig.

Källa: What hifi (GB), mar 2006

Din side

"Lekker design"

Din side menar att den nya mp3-spelaren från Sony å ena sidan är otroligt snygg och lätt. Den har en intressant design med rundade former och en minimalistisk front. Även skärmen anses tilltalande. Å andra sidan menar testaren att varken ljudet eller det medföljande programmet för filöverföring är det bästa. Volymen är i lägsta laget och ljudet saknar rent generellt den rätta tyngden, då basen inte håller måttet. Vad gäller filöverföringsprogrammet är det i testarens ögon ett stort minus. Det är trögstartat, utrymmeskrävande och i relation till konkurrenternas motsvarigheter inte heller särskilt förfinat. Dock går överföringen av mp3-filer snabbare än på Sonys tidigare filöverföringsprogram. Slutligen får spelaren även beröm för sina många smarta sökfunktioner och sin användarvänlighet.

Källa: Till Din side (NO)

Infoworld

"Object of desire"

Infoworld tycker att Sony NW-A1000 ger ett positivt första intryck. Testaren dristar sig rentav till att utnämna den till den snyggaste spelaren som de recenserat. Skärmen får beröm för sitt utseende såväl som sin funktion, men kritiseras samtidigt för att vara alltför ömtålig. Knapparna anses välplacerade. Filöverföringsprogrammet kommer inte heller den här gången undan kritik. Som bäst fungerar det sådär och överföringen av filer visade sig vara en riktig utmaning. Vad gäller ljudkvaliteten bedöms den som bra om man har ett par ordentliga hörlurar. I annat fall beskrivs den som medioker. Batteriet ska enligt Sony räcka i upp till 20 timmar, men testaren menar att en mer korrekt angivelse är det halva. En batteritid på tio timmar är acceptabelt, men knappast imponerande.

Källa: Till Infoworld (US)

Digilog

"Adekvat lyd"

Digilog uppskattar spelarens design. Den har fina linjer och runda former som gör att den ligger bekvämt i handen. Dessutom gör det lilla formatet att den även passar bra i fickan. Också skärmen uppskattas för sin eleganta utformning. Om man använder högerhanden fungerar knappsatsen tillfredsställande - värre blir det för vänsterhänta. I vilket fall som helst är knapparna i minsta laget. Menyerna fungerar okej, och särskilt shuffleknappen är ett smart påhitt. Ljudmässigt sviker inte Sonys nya mp3-spelare. Det är helt okej, men blir ännu bättre med ett par rejäla hörlurar. Filöverföringsprogrammet, som enbart är kompatibelt med pc, ligger långt efter konkurrenternas. Batteritiden på 20 timmar är däremot bättre än konkurrenternas. Sammanfattningsvis menar testaren att Sony NW-A1000 inte kan mäta sig med Apples ipod.

Källa: Till Digilog (NO)

Cirkapris: 2500 kronor

Produktfakta: Sony NW-A1000 är en mp3-spelare med 6 gb hårddisk samt ett inbyggt flashminne på 128 mb. Den konverterar filer i formaten mp3, wma eller wav till atrac3 eller atrac3plus. Med spelaren följer hörlurar, usb-kabel, uppladdningsbart batteri och nätadapter. Dessutom ingår mjukvara i form av filöverföringsprogrammet connect player. Spelaren drivs av ett utbytbart, laddningsbart litium-jon-batteri som räcker i 20 timmar. Spelaren har måtten 55x88x19 mm och väger 109 gram.

Modell: Sony NW-A1000