Sök
Jens of Sweden MP-400

Jens of Sweden MP-400

Hyfsat ljud

2005-02-22

Den hittills minsta portabla musikspelaren från Jens of Sweden är läcker men krånglig och lever ljudmässigt inte upp till tidigare modeller från tillverkaren, enligt testarna.
Testkälla Kommentar
Mp3 Musik ”Bara en medelmåtta”
M3 ”Ljudet känns lite kraftlöst”
Cnet ”Hard-to-use controls”
Sweclockers ”Ljudkvalitet av rejäl kaliber”
PC för alla ”Snygg, snabb och låter bra”

Vad tycker testarna?

Att Mp-400 är liten och smidig råder ingen tvekan om. De flesta av testarna tycker också att den är snygg, att den inbyggda skärmen är skarp och att menyerna är snygga. Dock önskar flertalet att menyerna varit mer logiska och att JOS utnyttjat skärmen bättre. Handhavandet upplevs av en testare som ganska enkelt medan övriga tycker att det är en krånglig spelare, för att knapparna är små och för att det inte alltid är uppenbart vad alla knappar gör. Funktionsmässigt är testarna mer nöjda, inbyggd radio, diktafon och tillräckligt med effekter för ljudet. Men när det gäller ljudkvaliteten är ingen särskilt imponerad, speciellt inte med tanke på hur tidigare JOS har presterat. Ljudet upplevs som OK, men brister när det kommer till ljudstyrka.

Mp3 Musik

”Bara en medelmåtta”

mp-400_guld_gold
Utseendemässigt är Mp-400 inget märkvärdigt, skriver Mp3 Musik som tycker att det oborstade aluminiumhöljet är opretentiöst. Knapparna är väl små och eftersom de inte buktar ut kan det vara lite svårt att komma rätt med tummen. Anslutning till datorn går smärtfritt då enheten dyker upp som en extra enhet, storleken innebär dock att det inte finns någon direktkontakt för USB. Man måste använda en sladd, vilket är lite opraktiskt då denna inte alltid följer med i fickan och då det också är via USB-anslutningen man laddar batteriet. Ljudet är bra och enheten bjuder på många möjligheter till egna inställningar. Hörlurarna som följer med är inte mer än godkända. En skaplig Mp3-spelare som inte lyckas höja sig över mängden.

Källa: Mp3 Musik, nr 3, 2004
M3, Februari 2005
Till Cnets hemsida
Till Sweclockers hemsida
PC för alla, nr 1, 2005

M3

”Ljudet känns lite kraftlöst”

M3 anser att den största egenskapen hos MP-400 är dess pyttestorlek och man imponeras av att den trots sin litenhet rymmer upp till en gigabyte. Men då gäller det att kunna organisera sina filer väl. Att lägga låtarna i mappar och sedan försöka hoppa mellan dessa fungerar inte lika väl som man hade önskat. Menyerna är snygga, men inte heller där är maskineriet så väloljat. Den inbyggda radion fungerar bra, men inte inspelningsfunktionen. Dels är radioinspelningar ofta fulla av knaster och dels är knappen för att starta inspelningar samma som används till att stänga av spelaren, väldigt korkat. Inspelningar via linjeingången håller däremot bra kvalitet. Ljudet från Mp3-filer är inte lika starkt som man önskat men detaljerat och med fin diskant. Batteritiden är väldigt bra och testaren lyckas krama ur 23 timmars lyssnande. MP-400 är en bra Mp3-spelare som dock är lite krånglig att använda och som inte har lika mycket krut i ljudet som tidigare spelare från tillverkaren, summerar M3.

Cnet

”Hard-to-use controls”

mp-400_all_colours2_web

Cnet beundrar utseendet hos Mp-400 och skriver att det är en av de snyggaste spelarna hittills. Skärmen är verkligen knivskarp och behaglig. Tyvärr är storleken ett problem och man anser att tillverkaren tar upp alltför mycket av displayen med onödiga ikoner när man istället skulle kunna visa titel, artist etc. Det är också svårt att hitta en specifik låt eftersom bara åtta bokstäver syns. De små knapparna förstärker det minimalistiska utseendet, men de är pilliga att använda och det är inte alltid självklart vad de gör. Det tar tid innan man är på det klara med hur allt fungerar. Spelaren är välutrustad med finesser för att förändra ljudet och man gillar också radion. Ljudet från Mp3 filer är klart och distinkt men även här efterlyser testaren lite mer kraft. Batteritiden uppmättes till strax under den angivna och överföringshastigheten anses skaplig. Liten och fräck med bra ljud, men lite väl svåropererad, summerar Cnet.

Sweclockers

”Ljudkvalitet av rejäl kaliber”

Sweclockers tycker att menyerna i spelaren är väl upplysta och lätta att navigera, spelaren har dessutom en tydlig display och lättskötta knappar. Ett attraktivt yttre är aldrig fel, att det dessutom inte repas lika lätt som man kan tro vid första anblicken är en liten överraskning, skriver testaren. Ljudkvaliteten anses ha rejält tryck, men detta upplevs först efter att man bytt ut de medföljande hörlurarna. Man önskar dock att uteffekten hade varit lite högre. Summerat anser testaren att det är en trevlig liten spelare som ger en föraning om hur framtida flashbaserade produkter kommer att se ut.

PC för alla

”Snygg, snabb och låter bra”

PC för alla tycker att Mp-400 har ett ljud som är klart och distinkt med en snärtig bas som dock aldrig tar överhanden. Spelaren är lätt att använda men skärmen är i minsta laget varför det kan vara svårt att se informationen. Det lilla formatet gör att man kan hänga Mp-400 runt halsen som ett smycke, men det hade varit mera praktiskt om man kunde separera hörlurarna från snoddarna som ska ligga runt halsen och stoppa spelaren i fickan. Testaren tycker att batteriet, funktionerna och överföringshastigheten håller hög nivå och att spelaren är snygg.

Cirkapris: 3500 kronor

Produktfakta: Jens of Sweden är en flashbaserad Mp3-spelare som även klarar WMA, ASF och OGG. Den finns att få med minnesstorlekar på 256 MB, 512 MB och 1 GB. Skärmen är av typen OLED med färgerna orange och blått. Uteffekten ligger på 10mW+10mV vid 16 ohm. Mp-400 har FM-radio, diktafon och inspelning via linjeingång samt från radio. Effekter för ljudförbättring är SRS, TRUBASS, WOW och användar-EQ. Ansluts till datorn via USB 2.0. Det inbyggda batteriet har en angiven livslängd på 20 timmar och laddas via USB. Halsbandshörlurar, USB-kabel, line-in kabel samt USB-nyckelringsadapter ingår. Sedan finns 220 V reseladdare, 12 V billaddare, väska och armband som tillbehör. MP-400 har måtten 64x27x16 mm, väger 34 gram och finns att få i sju olika färger.

Modell: Jens of Sweden MP-400