Sök
iRiver PMP140

iRiver PMP140

Mångsidig

2005-04-19

Nu kan filmälskaren stoppa ner favoritfilmerna i fickan för en stunds underhållning på tåget eller flygplatsen. iRiver är en av de få portabla mediespelarna med FM-radio, möjlighet att göra röstinspelningar och utbytbart batteri. Bildkvaliteten får genomgående mycket goda omdömen liksom ergonomin.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 5/10 ”Välbyggd och gedigen”
Infosync 68/100 ”Highly usable”
Mikrodatorn 72/100 ”Testets mest kraftfulla ljudpaket”
Pocket-lint 9/10 ”Has both the memory and battery life”
Cnet ”Generally pleasing design”

Vad tycker testarna?

Testarna är överens om att iRiver PMP120/140 är en snygg och välbyggd produkt, även om den bara med lätt fysiskt våld går ner i byxfickan. Den ger fina bilder med riktiga färger och ljudåtergivningen får godkänt. Det går till och med att lyssna via den lilla högtalaren om man befinner sig i en tyst miljö. Batteridriftstiden är i kortaste laget, vilket den har gemensamt med andra mediespelare. Cirka tre timmar film eller tio timmar ljud är vad de flesta kommer fram till. Batteriet går att byta till ett extra sådant. iRiver har fler funktioner än de flesta av sina släktingar men priset är också relativt högt.

M3

”Välbyggd och gedigen”

leftview

M3 tycker inte att spelaren är särskilt snygg men att den verkar välbyggd. Den har en bra skärm men menyerna är överdrivet färgglada och navigeringen är ologisk. Bildkvaliteten är riktigt fin så länge man tittar på spelarens skärm. Kopplad till en TV blir bilden skakig och därmed sämre. Filöverföringen är snabb, men om filmerna behöver konverteras först tar det lite tid. Det medföljande konverteringsprogrammet fungerar bra. Som MP3-spelare får PMP140 godkänt, men ljudet är inte lika bra som hos de bästa MP3-spelarna. Inspelningar får inte särskilt bra kvalitet, att försöka spela in från radio är inte att tänka på. På baksidan av PMP140 sitter det utbytbara batteriet som drar upp både storlek och vikt. Det håller bara för tre timmars filmvisning på högsta upplösning. Testaren tror att iRiver haft lite bråttom vid utvecklingen av PMP140 och tycker inte produkten är prisvärd.

Källa: M3, nr 3 2004
Till Infosyncs hemsida
Mikrodatorn, nr 17 2004
Till Pocket-lints hemsida
Till Cnets hemsida

Infosync

”Highly usable”

sideview

Infosync gillar produkten som är klart användbar. Filmvisningen är mycket bra inomhus och acceptabel utomhus. Tittvinklarna är kanske inte de bästa. På sidan om skärmen sitter knappsatsen, den är ologisk och gör menyerna svårnavigerade. Greppet är bra och den är bekväm att hålla i. Batteri byter man busenkelt, det klarar fyra timmars uppspelning på normal ljusstyrka och 9,5 timmars musikspelning. I en tyst miljö går det också bra att lyssna via högtalaren. Om bilden dras upp på en tv blir kvaliteten lidande. I princip stöds alla vanliga format utom WMV och filöverföringen är snabb.

Mikrodatorn

”Testets mest kraftfulla ljudpaket”

Mikrodatorn testar fyra mediepelare som klarar film ljud och bild: Archos Pocket Video Recorder AV420, iRiver PMP120, Minimotions Moviepal Flow, Thomson Lyra PDP2860. Än så länge är videospelarna lite för stora för byxfickan. Skärmarna är mycket olika, men samtliga reflekterar solljus vilket begränsar utomhusanvändning. Också betraktningsvinklarna är dåliga, men spelarna är å andra sidan avsedda för en person. Alla spelare har fin bildkvalitet, men kopplas de till TV blir bilden en helt annan. iRivers produkt är ensam om att ha radio och en av två med utfällbart ställ för plana ytor. Menysystemet är svårnavigerat, men man lär sig att använda det efter en tids användning. Ingen av spelarna klarar alla tillgängliga videoformat men det är lätt att konvertera. Batteridriftstiden är tillräcklig hos alla spelare, men iRiver har löstagbart batteri vilket är att föredra. Den bästa ljudkvaliteten har spelarna från iRiver eller Thomson. De medföljande hörlurarna är inte heller tokiga. Priset på mediespelarna avskräcker men de är kul prylar för filmfantaster.

Pocket-lint

”Has both the memory and battery life”

rightview

Pocket-lint menar att iRiver PMP120, till skillnad från många andra mediespelare, har både tillräckligt med minne och batterikapacitet för att visa film. Batteriet klarar tre timmars videospelning och tio timmars musikspelning. Skärmen är klar och fin men svår att avläsa utomhus. Ergonomin är god. Spelaren är bekväm att hålla i och det är lätt att komma åt alla knappar, men ibland är svarstiden lite långsam. Både via hörlurar som från högtalare fås en fin ljudkvalitet. Navigeringen är enkel liksom filöverföringen. Exklusivt för iRivers spelare är möjligheten att göra röstinspelningar. Med tanke på storlek, form och vikt så föredrar testaren denna framför Archos modeller. iRiver är den bästa spelare som testaren hittills recenserat.

Cnet

”Generally pleasing design”

Cnet får inte plats med PMP120 i fickan. Den är lite större och klumpigare än Archos AV420. Formgivningen är trevlig med sina greppvänliga rundade former och skärmens upplösning är som väntat. Videofilm får en skarp bild och färgerna är fina. Menyerna är inte alltid lättnavigerade. Det är knepigt att förstå hur knapparna ska användas som också är lätta att komma åt av misstag. Det är tidskrävande att tvingas konvertera materialet innan det går att lägga in i spelaren, även om konverteringsprogrammet fungerar utan problem. Att spelaren inte hanterar WMP-filer gör också att det inte går att spela musikfiler som laddas ner från vissa sajter. PMP120 är inte heller kompatibel med kameror från Sony, Canon och Kodak. Testaren tycker att spelaren gör sig bäst som FM-radio men undrar varför det inte går att spela in från radion när det ändå finns en inspelningsfunktion. Bortsett från det bristfälliga gränssnittet är spelaren en bra mobil bio, men man gör klokare i att välja den med 40 GB minne. Batteriet klarar 4,2 timmars filmvisning och 9,3 timmars musikspelning, men då finns det ju alltid ett extra batteri.

Cirkapris: 6000 kronor

Produktfakta: Spelaren finns i två varianter med olika kapacitet, PMP120 med 20 GB hårddisk och PMP140 med 40 GB. Den har en 3,5 tums TFT-skärm. Stöd för videoformaten ASF, AVI och DivX och ljudformaten ASF, MP3 och WMA samt ID3 taggar. Spelaren kan kopplas till en TV för visning i full upplösning. Bilden kan justeras horisontellt och vertikalt, zoomas 2, 4, 6 eller 8 gånger samt roteras 90 grader. Ljudet anpassas med equalizer, man kan välja mellan fem förinställda lägen eller justera manuellt. Ytterligare flexibilitet ger en inbyggd mikrofon samt en monohögtalare. Linjeingång samt AV-ut finns i ett och samma jack. FM-radion har möjligheter till förinställda kanaler, manuell och automatisk kanalsök. Enligt tillverkaren klarar det utbytbara batteriet tolv timmars musikspelning eller fem timmars videouppspelning. Mått 139x84x32 mm. Vikt 280 g.

Modell: iRiver PMP140