Sök
iRiver IFP-380T

iRiver IFP-380T

Lätt tungviktare

2003-10-14

Radio, MP3-spelare och diktafon i en liten spelare som bara väger 32 gram.
Testkälla Betyg Kommentar
M3 7/10 “Kan en hel del”
Digit Life “Tends to look more and more elegant”
Sweclockers ”Mycket kvalitet för pengarna”
Xonio “Hier stimmt fast alles”

Vad tycker testarna?

Alla utom en testkälla är nöjda med ljudkvaliteten hos iRiver FP-380T. Designen som enligt vissa gör att den liknar en båt går dock hem hos alla. Navigeringsförfarandet är inte det bästa eftersom detta varierar från meny till meny, något som alla finner irriterande. Testarna anmärker också på att man måste installera medföljande mjukvara för att komma åt det inbyggda minnet. Trots sina brister och ett något högt pris är ändå alla testare mer eller mindre nöjda med spelaren. Den levererar mycket bättre ljud än många andra enheter i samma storlek.

M3

“Kan en hel del”

Svenska M3 skriver att FP-380T har snygga färger men själva formgivningen är lite överdriven. Spelaren är som sin föregångare liten och lätt. Radiodelen funkar fint, men det kan vara svårt med mottagningen. Att du kan förinställa 20 radiokanaler är smidigt. Ljudkvaliteten vid uppspelning av Mp3 ger lite dålig diskant och svag bas. Även med andra inställningar i equalizern blev testaren inte helt nöjd. Inte heller de medföljande hörlurarna håller måttet. Att använda spelaren är dock enkelt och den medföljande programvaran gör det till en barnlek att överföra filer. FP-380T kanske är dyr men definitivt prisvärd avslutar M3.

Källa: M3, nr 7, 2003
Till Digit Life's startsida
Till Sewclocker's startsida
Till Xonio's startsida

Digit Life

“Tends to look more and more elegant”

Digit Life tycker att den snygga designen gör att FP-380T liknar en båt. Gummiflärpen som täcker ingången kan vara en miss eftersom den måste tryckas in ganska rejält, vilket kan göra att den så småningom lossnar. Lättförstått användargränssnitt men att man måste installera programmet för att ha åtkomst till spelarens minne gör att man måste vara hemma för att byta filer. Den går alltså inte att använda som filöverförare. Att använda spelaren är däremot enkelt tack vare ett lätthanterligt menysystem och den praktiska navigatorn. MP3-stödet är fulländat och spelaren klarar filer i alla tänkbara format. Med WMA är det lite sämre med vissa filer. Ljudet i hörlurarna är generellt sett mycket bra. Radiodelen funkar bra men mottagningen är inte den bästa. Det är också enkelt att koda om inspelade radioprogram till MP3 med programvaran. Diktafonen är dessvärre riktigt dålig eftersom mikrofonens känslighet är mycket låg.

Sweclockers

”Mycket kvalitet för pengarna”

Sweclockers hade hellre sett FP-380T med ett inbyggt batteri. Att man använder AA-batteri gör att den blir lite större. I övrigt är designen omtyckt. Användarmässigt bjuder spelaren på många olika inställningar. Men att komma åt dessa kan vara lite krångligt eftersom navigationssättet i menyerna varierar. Även Sweclockers tycker illa om att man måste ha mjukvaran installerad för att komma åt minnet. Tack vare en ny firmware kan dock spelaren användas som flyttbart minne men inte med mjukvaran. Att man dessutom måste använda en kabel till datorn gör allt ännu mer osmidigt. Som musikspelare är testaren mycket nöjd med FP-380T då den ger ett mycket bra ljud. Att priset är snäppet högre än konkurrenternas gör inget då enheten är späckad med funktioner och håller en hög kvalitet.

Xonio

“Hier stimmt fast alles”

Även tyska Xonio har problem med menyerna. När sättet att använda jotysticken att navigera med plötsligt ändras, hamnar man ofta i fel meny. Överlag är spelaren dock mycket lätt att använda, mycket tack vare menyernas trädstruktur. I ljudväg är det desto bättre. Diskanten upplevs som klar och basen som fyllig. De sex förinställningarna för ljudet kanske inte alltid passar men då fixar man lätt till ljudet i den grafiska equalizern. iRivern klarar också att dra upp ljudet ganska rejält om man använder de medföljande hörlurarna från Sennheiser. Tack vare sina många funktioner, inbyggd radio, line-in och ett suveränt ljud är detta en topprodukt menar Xonio. Den enda förändring man velat se var ett inbyggt batteri istället för det av AA-modell.

Cirkapris: 2000 kronor

Produktfakta: Bärbar musikspelare med 128 Mb inbyggt flashminne som stödjer MP3, WMA och ASF i 8-320 kbps och VBR. Drivs av ett AA batteri som ger 24 timmars speltid. 4 raders blå bakgrundsupplyst display och menyer i trädstruktur. Inbyggd FM-radio och diktafon. Realtids MP3 kodning, inspelning i MP3 från radio eller extern källa via line-in i 8-320 kbps. ID3 Tag info stöds. 5-bands grafisk equalizer. Stöd för 36 språk. Enheten kan användas som flyttbart minne med UMS firmware uppgradering. Ansluts via USB (1.1) med en överföringshastighet på 6,4 Mb/s. Stödjer win98/ME/2000/XP och Mac. Mått 35x27x91mm. Vikt 32 g utan batteri.

Modell: iRiver IFP-380T