Sök
Creative Nomad Jukebox Zen NX

Creative Nomad Jukebox Zen NX

Bärbar skivsamling

2003-12-22

En ny modell av Creatives bärbara Zen MP3-spelare har sett dagens ljus. Med 30 eller 60 Gb hårddisk och liten LCD-skärm.
Testkälla Betyg Kommentar
Din Side 9/10 “Mye lagringsplass for pengene”
Xonio “Unpraktischer Jog Dial”
M3 7/10 “Mycket hårddisk för pengarna”

Vad tycker testarna?

Samtliga är positiva till den nya versionen av Creative Nomad Zen. Ljudet är fullt tillfredsställande, men två testare beklagar att stödet för FireWire försvunnit på vägen och en bedömare hade gärna sett en större skärm. Kontrollhjulet har blivit till en spak och medan det är uppskattat av en testare klagar en annan över att spaken sitter lite för djupt i höljet. Den största fördelen är ändå att det numera går att byta batteri. Bra jobbat Creative, på det stora hela.

Din Side

“Mye lagringsplass for pengene”

Din Side påminner om att den första Nomad Zen blev en hit för Creative. Men Zen NX är bättre. Den har fler funktioner än föregångaren och är mindre till storleken. En stor och efterlängtad nyhet är det utbytbara batteriet, så nu slipper man skicka sin Zen till Creative för batteribyte. Testaren hade gärna sett större display. Att FireWire har försvunnit är tråkigt. Trist är också att drivrutiner måste installeras för att spelaren ska dyka upp som en egen hårddisk i Windows, annars är det inte möjligt att lagra data på den. Det saknas radio och uppdateringsmöjligheter, något som blir mer och mer standard hos andra spelare. Ett par nya hörlurar bör införskaffas för bästa ljud. Zen NX är inte lika snygg och liten som Apple IPOD, men rekommenderas ändå.

Källa: Till Din Side's startsida
Till Xonio's startsida
M3 oktober 2003

Xonio

“Unpraktischer Jog Dial”

Xonio klagar över att Zen NX är bred och över att spaken på sidan är svårmanövrerad utan övning. Den sitter för djupt i chassit vilket gör den svår att kontrollera och när man väljer måste spaken tryckas ännu längre in. Men i övrigt är testaren väldigt förtjust i ljudet, som får en att glömma spelarens storlek. Hörlurarna som följer med är bättre än man hade kunnat vänta sig och du kan själv editera playlists på språng. Den stora hårddisken rymmer mycket. Det finns ingen inbyggd kamera, men däremot både EAX och equalizer för att ljudet ska kunna finjusteras. En mycket bra mp3-spelare, men manöverspaken på sidan får gärna genomgå en omdesign.

M3

“Mycket hårddisk för pengarna”

M3 testar sex mp3-spelare och finner Apple Ipod 20Gb delvis besegrad av Iriver iHP-100, även om Ipod utses till Bästa Köp. Nomad Zen får också gott betyg, delvis beroende på ljudkvaliteten som alltid varit lite av spelarens styrka. Basen och diskanten är utmärkta och volymen kan bli riktigt hög. Att det dessutom finns EAX-effekter gör inte saken sämre. Jämfört med tidigare modell har batteriet blivit utbytbart, vilket är en stor fördel. Tyvärr finns inte FireWire och kontakten för fjärrkontrollen har försvunnit, alltså är radion och inspelningsfunktionen borta. Testaren hade gärna sett en större skärm, men är ändå positiv till gränssnittet med svenska menyer och möjligheten att slumpvis sätta ihop en egen spellista från hårddisken.

Cirkapris: 3000 kronor

Produktfakta: Creative Nomad Jukebox Zen NX är en bärbar MP3-spelare som även kan lagra andra former av datafiler på den inbyggda hårddisken som uppgår till 30 eller 60 Gb. Spelaren har ett skakminne på 8 Mb och ett teckenfönster på 132x64 pixlar med 4 rader och grön bakgrundsbelysning. Både bokmärken och spellistor kan skapas. För att den ska kunna användas som flyttbar hårddisk måste medföljande drivrutiner installeras. Uppskattad drifttid är 14 timmar. Men när litiumjonbatteriet är uttjänt går det att byta ut. Gränssnittet är USB 2.0. Uteffekt på hörlurarna är 2x30 mW och frekvensomfånget 20Hz~20kHz. Storleken är 114x76x24 mm och vikten 233 gram.

Modell: Creative Nomad Jukebox Zen NX