Sök
Archos Gmini XS100

Archos Gmini XS100

En iPod mini i miniatyr

2005-11-04

Archos Gmini XS100 är en liten och smal MP3-spelare som klarar av MP3-, WAV- och WMA-filer. Testarna tycker att navigationsknappen är något känslig och bidrar till mindre navigationsfel men menyerna upplevs som intuitiva.
Testkälla Betyg Kommentar
PC Magazine 2/5 "Less for less"
Cnet 7,3/10 "Eye-catching music player"
Computer Idea 7,7/10 ”Menús, extremadamente intuitivos”

Vad tycker testarna?

Det som utmärker Archos Gmini XS100 mest är dess minimala storlek. Det är en MP3-spelare som starkt påminner om Apples iPod mini och därför jämför också många testare de två spelarna med varandra. Jämförelsevis upplevs Gmini vara ett steg efter iPod mini när det gäller det mesta men anses ändå vara ett bra alternativ för dem som skall köpa sin första MP3-spelare. Navigationen upplevs som lite problematisk av de flesta. Ljudkvaliteten anses vara lite över medelbra. Testarna var i övrigt besvikna på att det inte medföljer någon laddare till Gmini.

PC Magazine

"Less for less"

gmini_xs_100_group3

PC Magazine tror inte på tillverkaren Archos strategi ”less for less”, hjälper till att öka deras marknadsandelar. Gmini XS100 är smalare och väger mindre än den närmaste och oerhört populära konkurrenten iPod mini från Apple. Tyvärr så håller inte denna MP3-spelare samma klass när det gäller ljudkvalitet och gränssnittdesign jämförelsevis med iPod mini. Positivt är dock bildskärmen som återger en bra bildkvalitet även vid ljust solljus. Knappsatsen är enkel och minimal med vissa svårigheter när det gäller navigationen. Mjukvaruprogrammet som medföljer är däremot enkelt att använda. Mindre väntetider kan uppstå vid byte av låtar. Batteritiden jämförs även den med iPod mini och får sämre betyg. Något anmärkningsvärt är att det inte medföljer någon laddare utan man måste ladda upp batteriet via USB eller PC. Intrycket som helhet är att Archos tillverkat denna produkt endast för att breda sitt produktsortiment. Archos Gmini XS100 är en MP3-spelare som riktar sig främst till förstagångsanvändare, tror testaren.

Källa: Till PC Magazines hemsida

Cnet

"Eye-catching music player"

gmini_xs_100_pink

Se upp för Gmini, är Cnets budskap till iPod. XS100 är lättare och smalare iPod mini och får den att inte vara mini längre. Den erbjuder ett instinktivt gränssnitt, god hantering av musikegenskaper och en utmärkt ljudkvalitet. Bildskärmen är liten men visar artist, album, titel, tid, filinformation med mera på ett läsbart sätt. Den enda anmärkningen på bildskärmen är att det uppstår en väntetid vid byte av låt. Knappsatsen upplevs som enkel och användarvänlig, inga större problem uppstod vid ett navigationstest. Dessvärre medföljer ingen laddare men det går att ladda upp MP3-spelaren via USB. Spelaren saknar även FM radio, diktafon, spel och andra egenskaper som finns på nyare MP3-spelare. XS100 är dock bra på det den har att erbjuda. Att lägga till eller ta bort musik testades utan några större problem. De funktioner som finns tillhanda är bland annat ”multiple playlists” vilket gör Gmini mer underhållande. Ljudkvaliteten är mycket bra men når inte upp till absolut högsta toppen. De medföljande hörlurarna är hyfsade men det är dock rekommenderat att byta upp sig till ett par bättre. Batteritiden får även den bra betyg men ligger även här snäppet efter den stora konkurrenten iPod mini. Musikälskare som letar efter ett bra alternativ till iPod mini borde ta sig en titt på Archos Gmini.

Källa: Till Cnets hemsida

Computer Idea

”Menús, extremadamente intuitivos”

gmini_xs_100_hand

Computer Idea tycker till och börja med att Gminis knappsats är något känslig och att det lätt kan uppstå fel vid navigationen. Navigationen är dock kanske den mest praktiska, eftersom när låtarna spelas in visas de upp färdigsorterade i spellistan. Att man kan justera ljudet med olika effekter gör MP3-spelaren än mer intressant. Det går till exempel att ställa in ljudet på rock, techno eller jazz effekt. Spelaren består av förinställda kriterier för musik såsom Album, titel, genre med flera vilket även det ger ett mervärde. Ljudkvaliteten lever upp till förväntningarna. Det som utmärker XS100 mest är spelarens enkelhet med mycket intuitiva ikonmenyer.

Källa: Till Computer Ideas hemsida

Cirkapris: 1600 kronor

Produktfakta: Archos Gmini XS100 är en MP3-spelare som hanterar MP3-, WAV- och WMA-filer. Spelaren har ett 3 GB hårddiskminne och kan lagra i genomsnitt 1500 låtar. Svart/vit 1,5 tums LCD-skärm med 128x128 pixlar. Flertalet musikfunktioner finns tillhanda såsom repeat, shuffle med flera. Det finns även flertalet ljudinställningar att tillgå till exempel rock, techno, jazz, klassisk men även live-ljud. För att göra MP3-spelaren mer personlig kan man skapa egna spellistor. Uppladdningsbart Li-Ion batteri som laddas via USB 2.0 anslutning. Batteritiden är upptill 14 timmar. Tillbehör som medföljer är ett par öronsnäckor och USB kabel. Gmini väger 80 gram och har måtten 91x43x14 mm.