Sök
Apple Ipod Touch

Apple Ipod Touch

Snygg men dyr.

2007-12-05

En ny Ipod som ser ut som om den vore en Iphone. Något bättre ljud än i tidigare modeller, men med betydligt mindre minne än Ipod Classic.
Testkälla Betyg Kommentar
Bild & Ljud hemma 5/6 ”Det finns utrymme för förbättringar.”
Din teknik 3/5 ”Kejsarens nya kläder.”
Audio 70/100 ”Das beste Klangbild aller iPods.”
M3 8/10 ”Inte den bästa musikspelare vi sett.”

Vad tycker testarna?

Testarna är oense i sina värderingar av den nya Ipoden. En av de fyra säger att detta är ”Kejsarens nya kläder” medan de övriga är positiva i varierande grad. De flesta är ense om att det finns bättre bärbara mediaspelare på marknaden. Vad som imponerar på de flesta är den nya pekskärmen som anses vara såväl snygg som användarvänlig. Vad alla också är eniga om är att betraktningsvinklarna är dåliga, när man tittar på video måste man hålla apparaten så att man ser på skärmen rakt framifrån. Det trådlösa surfandet tycker alla också fungerar bra. Ett par av testarna varnar för att flera tillbehör till andra Ipod-modeller inte fungerar tillsammans med Ipod Touch.

Bild & Ljud hemma

”Det finns utrymme för förbättringar.”

Svenska Bild & ljud hemma börjar med att konstatera att den nya Ipoden ser ut precis som Iphone, men den saknar såväl kamera- som telefonfunktioner. Det nya jämfört med tidigare Ipodar är den tryckkänsliga skärmen, i stort sett allt sköts via den. Det enda man gör utanför skärmen är att sätta på apparaten och att gå tillbaka till huvudmenyn. Ipod Touch har trådlös tillgång till internet med hjälp av wifi. Surfar på nätet gör man med webbläsaren Safari, och man kan även titta på film, lyssna på musik, och handla i Itunes Store. Behöver man så kan man få fram ett tangentbord på skärmen så att det går att skriva på den. Bildkvaliteten är bättre än vad testaren förväntade sig, sänker man ljusstyrkan ett snäpp eller två så blir bilden riktigt bra. Betraktningsvinklarna är däremot inget som man kan skryta med. Ljudet är inte det allra bästa, men godkänt. Något som är värt att observera är att många tillbehör till tidigare Ipodar inte fungerar på den nya modellen, och inte heller går det att lyssna på radio med den.

Källa: www.bildochljud.se (SE)

Din teknik

”Kejsarens nya kläder.”

Din teknik inleder med att skriva att man inte blir upphetsad av den nya Ipoden. Det är en Iphone utan telefon. Som musik– och filmspelare fungerar den bra, men man saknar en massa funktioner. Minnet på 16 Gb känns litet jämfört med Ipod Classics 160 Gb. Vad testaren är positiv till är webbläsarfunktionen. Man surfar som på en dator och inte på anpassade webbsidor som man gör på 3G-mobiler. Avslutningsvis säger testaren att Ipod Touch mest av allt känns som en kastrerad Iphone.

Källa: Din teknik (SE) nr 11 2007

Audio

”Das beste Klangbild aller iPods.”

Tyska Audio har jämfört tre Ipods Nano, Classic och Touch. Testsegrare blev Touch med sina 70 poäng, de båda andra fick 65 poäng. Användarvänligheten och ljudkvaliteten var de två faktorer som avgjorde. Att man styr hela apparaten via touchskärmen är den riktigt stora nyheten, man behöver heller inget pekdon, allt görs med fingrarna. Visst blir det fingeravtryck på skärmen, men de är lätta att torka bort. De användarvänliga menyerna gör att man inte vill lägga ifrån sig apparaten. Den musik som finns lagrad ser man på skärmen som skivomslag, och pekar man på ett omslag så får man fram en lista över låtarna och sedan är det bara att välja låt. Det hela är så logiskt uppbyggt att man klarar det vid första försöket. Videos går det också att titta på. Man avslutar med att säga att Nano lämpar sig bäst för den inte alltför kräsne, Classic är för samlaren, som alltid vill ha tillgång till all sin musik. Touch är däremot den nya referens-spelaren.

Källa: Audio (DE) nr 11 2007

M3

”Inte den bästa musikspelare vi sett.”

M3 skriver att som musikspelare är Ipod Touch egentligen inte något speciellt. Den har ett lite bättre ljud än tidigare Ipodar, men fortfarande finns det spelare på marknaden som är bättre. Vad som däremot imponerar är användargränssnittet som upplevs som överlägset allt annat. Det är lätt att manövrera i menyerna och de är snygga. Det går också att titta på bilder och spela upp video på skärmen. Bildkvaliteten är bra, men betraktningsvinklarna inte så bra. Som vanligt med Ipod så finns det ingen radio och inte heller någon mikrofon. Det trådlösa nätverk man får fungerar mycket bra och det finns en ikon för att direkt komma till Youtube. De medföljande hörlurarna duger, men ljudet kan förbättreas med bättre lurar. Det virtuella tangentbordet som används vid surfande fungerar bra trots att tangenterna är små.

Källa: M3 (SE) nr 9 2007

Cirkapris: 3000 kronor

Produktfakta: Apple Ipod Touch är en bärbar mediaspelare för bilder och ljud. Ljudformaten som stöds är aac, mp3 och wav samt apple lossless. Video visas med 30 bildrutor per sekund och den stöder bland annat mpeg-4. Skärmen är 3,5 tum med en upplösning på 480x320 punkter. Den kan fås med 8 eller 16GB flashenhet. Trådlös anslutning till internet med WiFi är standard och batteritiden för det inbyggda litiumjonbatteriet uppges till 22 timmar för musik och 5 timmar för video. Måtten är 62x110x8 millimeter och den väger 120 gram. Cirka priset avser Ipod Touch med 8 GB, lägg till cirka 1000 kr för 16 GB.

Tillverkare: Apple