Sök
Apple Ipod Touch (andra generationen)

Apple Ipod Touch (andra generationen)

Enastående gränssnitt

2009-03-11

Förändringarna hos andra generationens Apple Ipod Touch är enligt testarna mycket få men allt som imponerade hos originalet finns kvar, dessvärre också det höga priset.
Testkälla Betyg Kommentar
Audio 70/100 "Bewährter Benutzerführung"
M3 8/10 "Touchgränssnittet är sjukt coolt"
Pc för alla 8/10 "Snygg och lättanvänd"

Vad tycker testarna?

Testarna skriver att förändringarna från första generationens spelare är mycket små och att produkten egentligen bara är en förfining av föregångaren. Att det nu finns volymknappar på sidan uppskattas och det gör också den nya högtalaren även om dess ljudkvalitet inte är vidare bra. I själva mjukvaran har det inte gjorts några förändringar enligt testarna, något som vore dumt då det var både snyggt och funktionellt redan från början. Den enda mjukvarunyheten uppges vara geniusfunktionen där spellistor genereras ur musikmaterialet som analyseras för att hitta låtar som liknar varandra. Ljudmässigt så låter det riktigt bra men prismässigt så finns det spelare som kan bjuda på en mycket bättre prestation. Flera testare anser att Apple borde ha kapat priset mer samt att ett 64 gigabytes alternativ borde finnas.

Audio

"Bewährter Benutzerführung"

Audio skriver att även om den nya Ipod Touch är mycket lik sin föregångare så är den något tunnare och med mer rundade hörn. Skärmen och det utmärkta betjäningssättet med fingergester har behållits och är lika imponerande som alltid. Det som är märkbart förändrat innanför skalet är att modellen stöder Geniusfunktionen i Itunes version 8 men annars bjuds det inte på några nymodigheter. Ljudprestationen är densamma som hos föregångaren och återgivningen bjuder på en solid grundton, ett fint mittsegment och något diskret diskant. Volymen kunde ha varit något kraftigare men paras spelaren bara ihop med anständiga hörlurar så blir det en mycket bra lyssnarupplevelse, skriver Audio. Att produkten har fått bluetooth är nytt, men det innebär i dagsläget inget för funktionalitet då den endast fungerar tillsammans med en sko från amerikanska Nike för att synkronisera data från joggingturen. Även om priset sänkts något så är det dock en dyr produkt och just priset är den största nackdelen med Ipod Touch, avslutar Audio.

Källa: Audio (DE) nr 11 2008

M3

"Touchgränssnittet är sjukt coolt"

Programvaran i Ipod Touch är ännu inte helt stabil trots att Apple lanserat sin andra generation av spelaren. Det skriver M3 som får återställa sin spelare två gånger under första dagens testande. Betjäningen kombinerar likt tidigare snyggare animationer med en utmärkt funktionalitet och likt sin föregångare så reagerar spelaren perfekt på fingertryckningar och gester. En nyhet uppges vara två volymknappar på sidan som gör det enklare att justera volymen. Att det fortfarande inte är enkelt att komma åt ljudinställningarna vid uppspelning anses vara en miss men stör inte vidare mycket. Att det finns en inbyggd högtalare är kul för att kunna dela med sig av musiken men det låter inte vidare bra. Det gör det däremot när hörlurarna används. Testaren skriver att spelaren bjuder på både hyfsad tung bas och klar diskant, men att det saknas lite tryck och pondus. Den nya Geniusfunktionen uppges fungera bra och anses vara ett mycket trevligt tillskott bland funktionerna. Trots att det inte gjorts några genomgående förändringar så låter Ipod Touch fortfarande riktigt bra och är oöverträffad när det gäller design och funktionalitet. Att fm-radio och diktafon fortfarande kräver extra tillbehör och att lagringsutrymmet inte utökats är dock tråkigt, skriver M3.

Källa: M3 (SE) nr 9 2008

Pc för alla

"Snygg och lättanvänd"

Pc för alla skriver att även om utseendet förändrats något så är skillnaden från föregångaren inte alls stor. Det som är nytt uppges vara volymknapparna på sidan samt den inbyggda högtalaren som inte presterar en vidare bra ljudkvalitet. Gränssnittet är fortfarande fantastiskt snyggt och mycket lättnavigerat och att kunna koppla upp sig till nätet är smidigt för den som till exempel vill ladda ner innehåll från Apple Store. Den största nyheten uppges även här vara Geniusfunktionen. Både ljudkvalitet när hörlurar används och batteritid uppges vara bra men Pc för alla anser att lagringsutrymmets kapacitet borde ha utökats. Även om modellen med 32 gigabyte inhandlas så äts utrymmet snabbt upp av alla musik- och videofiler som lagras. Dessutom så upplever testaren prislappen som något avskräckande.

Källa: Pc för alla (SE) nr 11 2008

Cirkapris: 2700 kronor

Produktfakta: Apple Ipod Touch i andra generationen är en bärbar mediaspelare för bilder och ljud. Ljudformaten som stöds är aac, mp3 och wav samt apple lossless. Video visas med 30 bildrutor per sekund och den stöder bland annat mpeg-4 och h.264. Den tryckkänsliga skärmen är 3,5 tum med en upplösning på 480x320 punkter. Den kan fås med 8, 16 eller 32 gigabytes lagringsutrymme. Trådlös anslutning med wifi och bluetooth är standard. Batteritiden för det inbyggda litiumjonbatteriet uppges till 36 timmar för musik och sex timmar för video. Måtten är 61,8x110x8,5 millimeter och den väger 115 gram. Fungerar med både Mac os x, Windows Vista och Windows Xp, men kräver Itunes 8 eller senare. Prisexemplet avser versionen med 16 gb lagringsutrymme.

Tillverkare: Apple