Sök
Apple Ipod Shuffle

Apple Ipod Shuffle

Liten och läcker

2005-03-16

Den senaste i raden av Apples iPod-produkter är familjens minsting. Enkel, användarvänlig och klart godkänd ljudkvalitet till ett konkurrenskraftigt pris är testarnas omdömen.
Testkälla Betyg Kommentar
Cnet 7/10 ”Affordability and simplicity”
PC Pro 5/6 ”Minimalist interface”
PC Magazine 4/5 ”Extrordinary loud”
MacWorld 4,4/5 ”At the press of a single button”
M3 6/10 ”Billigaste på marknaden”

Vad tycker testarna?

Shuffle är en uppskattad liten spelare, både enkel och prisvärd. De flesta testare saknar dock LCD-fönster. För den som inte vill ha fler funktioner tycker testarna att spelaren är ett bra alternativ. Om ljudkvaliteten är sämre eller bättre än hos övriga medlemmar i iPodfamiljen är man oense om. Batteritiden är klart godkänd men varierar ganska mycket mellan testarna. En testare är skeptisk till att spelaren bara laddas via dator. Många användare kommer också att bära sin spelare i ett snöre runt halsen, som lätt går att dra loss med ett ryck.

Cnet

”Affordability and simplicity”

ipodshuffle_back

Cnet sammanfattar Shuffle med att den är enkel och prisvärd. Spelaren kommer inte passa alla och den är inte historiens första spelare utan LCD, men estetiskt är den ett mästerverk. Spelaren är fjäderlätt och minimalistisk, där alla funktioner regleras med ett par enkla kontroller. På/av knappen är lite svår att komma åt men annars är reglagen bra. Testaren saknar LCD-skärm för att kunna se vilken låt som spelas. Den är helt okänslig för rörelse. Shuffle saknar i stor sett extra funktioner vilket gör den aningen dyrare än några av konkurrenterna. Volymen är ganska hög och ljudkvaliteten godkänd. Gillar man iTunes och behöver en enkel spelare i kompakt format är Shuffle rätt val. Den fungerar problemfritt och batteriet klarar 15 timmars spelning.

Källa: Till Cnets hemsida

PC Pro

”Minimalist interface”

PC Pro gillar formgivningen. Spelaren är användarvänlig och det låga priset gör Shuffle riktigt intressant. Den är imponerande liten. Integrationen mellan spelaren och iTune fungerar mycket bra. WMA stöds dock inte vilket är en stor nackdel. Att ersätta spelarens innehåll tar fyra minuter. Batteridriftstiden är riktigt bra och uppmäts till 16 timmar. Kontrollerna är få och enkla. Shuffle är ett bra alternativ för de som egentligen vill ha en iPod men tycker priset är för högt.

Källa: Till PC Pros hemsida

PC Magazine

”Extrordinary loud”

PC Magazine tycker att Shuffle är ett fint exempel på Apples minimalism. Det är en kompetent musikspelare med bra ljudkvalitet. De äldre iPod-modellerna har fått kritik för svag bas, men det är inget problem Shuffle lider av. Ljudkvaliteten är mycket bra och den har bra volymkapacitet för att vara en flashspelare. Också gränssnittet är minimalistiskt. Enkelheten imponerar men testaren hade ändå föredragit ett LCD-fönster. För den som inte känner behov av att se vilken låt som spelas och ändå vill ha en prisvärd spelare med bra minneskapacitet, är Shuffle ett bra val.

Källa: Till PC Mags hemsida

MacWorld

”At the press of a single button”

MacWorld påpekar att lite tid måste läggas på att skapa spellistor för att man sedan skall kunna hitta i dem utan LCD-fönster. Navigationen är enkel, men spelaren kommunicerar via blinkande lampor som kan vara svåra att tyda. Kontrollerna är enkla, men fullt tillräckliga för de få funktionerna. Locket som ska skydda USB-kontakten är för lätt att tappa bort. Har man spelaren kring halsen krävs bara ett lätt ryck så är spelaren förlorad. Ström via USB är en fördel eftersom man slipper kablar, det som inte är så bra är att tillgång till dator är nödvändigt för att ladda Shuffle. Det finns tillbehör som gör att man kan ladda spelaren utan dator, men den är dyr i förhållande till spelaren. Shuffles ljudkvalitet ligger i nivå med tidigare iPods. De medföljande hörlurarna är av standardkvalitet både med avseende på passform och ljudkvalitet. Batteriet klarar 17 timmars speltid.

Källa: Till MacWorlds hemsida

M3

”Billigaste på marknaden”

M3 tycker att Apple säljer kejsarens nya kläder när man gör en stor sak av att spelaren kan blanda musik. Det kan i stort sett alla spelare. Men Shuffle är åtminstone snygg och liten. Integrationen mellan iPod och iTunes fungerar mycket bra. Spelaren är dock mycket lätt att stjäla när man har den runt halsen, eftersom det bara krävs ett lätt ryck för att den ska lossna. Funktionerna är få, men i gengäld är spelaren mycket användarvänlig. Ljudkvaliteten är dock inte lika bra som hos de andra iPod-modellerna. Shuffle låter bra, men testaren saknar equalizer. Batteriet klarade 12 timmars speltid. Shuffle är bland de billigaste spelarna på marknaden.

Källa: M3, nr 2 2005

Cirkapris: 900 kronor

Produktfakta: Apple iPod Shuffle finns i två minnesstorlekar, 512 MB (120 låtar) eller 1 GB (240 låtar). Den stöder MP3, AAC, Audible och WAV. På framsidan finns kontroll för uppspelning och på baksidan en kontroll som låter användaren välja mellan slumpmässig eller linjär uppspelning. Spelaren kommunicerar med lampor som blinkar eller lyser med fast sken beroende på vad den vill säga. Batteritiden är angiven till 12 timmar. Batteriet laddas på 4 timmar via USB. Tillsammans med hörlursuttaget är USB-porten spelarens enda anslutning. iTunes för Mac och Windows följer med liksom hörlurar. Måtten är 88x25x8 mm och vikten 22 gram. Priset avser 512 MB iPod Shuffle.

Tillverkare: Apple