Sök
Apple Ipod Nano (fjärde generationen)

Apple Ipod Nano (fjärde generationen)

Tillbaka till originalet

2008-11-17

Med Ipod Nano generation fyra så återgår Apple till den ursprungliga, högsmala designen. Skärmen är bättre än någonsin och spelaren har nya smarta funktioner. Ljudkvaliteten är dock oförändrad.
Testkälla Betyg Kommentar
Datormagazin - "Riktigt tilltalande"
Audio 3/5 "Ziemlich teuer"
M3 8/10 "Ännu mindre och ännu läckrare”
Din teknik 5/5 "Hög standard"

Vad tycker testarna?

Det allra bästa med nya Ipod Nano är enligt testarna återgången till det högsmala utförandet som den första versionen av spelaren hade. Att spelaren dessutom är tunnare än någonsin, har en bättre skärm och finns i många olika färger uppskattas också. De nya funktionerna är dock inte vidare många till antalet men fungerar riktigt bra. Att enklare funktioner som radio och diktafon däremot kräver extra tillbehör uppskattas inte av vissa testare. De menar att spelaren redan är dyr i jämförelse med andra tillverkares modeller och blir ännu dyrare om tillbehör ska köpas till. Prestationsmässigt anses spelaren låta lika bra som sin föregångare med musik. Videouppspelning rekommenderas enheten däremot inte för. Dels är skärmen i minsta laget och dels så är videofilstödet inget vidare.

Datormagazin

"Riktigt tilltalande"

Apple Ipod Nano 4g 1Svenska Datormagazin gillar att Apple gått tillbaka till den långsmala designen och att spelaren är tunnare än någonsin. Att höljet är i aluminium och att det går att välja mellan flera olika färger imponerar också. Skärmen har samma upplösning som tidigare men att den roterats i den nya Nanon gör att det blivit ännu enklare att navigera sig igenom långa musiklistor. Fördubblad lagringskapacitet är också välkomnat och det är också rörelsesensorn som känner av hur spelaren är orienterad och som kan användas för att aktivera slumpvalsläget. Apple gör det igen och fjärde generationen av Nano är enligt Datormagazin en allsidig musikspelare med elegant design även om den är dyrare än konkurrenter som erbjuder samma lagringsutrymme.

Källa: Datormagazin (SE) nr 11 2008

Audio

"Ziemlich teuer"

Apple Ipod Nano 4g 3Audio välkomnar återgången till originaldesignen med fjärde versionen av Ipod Nano samt att lagringsutrymmet har uppgraderats. Införandet av rörelsesensor är ett roligt tillskott även om den inte är direkt nödvändig. Att den går att stänga av är bra, speciellt på en joggingtur. Audio skriver att ljudkvaliteten är bra och att användarvänligheten är i topp. Bland funktionerna uppskattas främst Cover Flow som visar albumbilder och spellistefunktionen Genius som via Itunes skapar musiklistor genom att analysera en vald låt. Men priset är högt vilket drar ned på slutbetyget.

Källa: Audio (DE) nr 11 2008

M3

"Ännu mindre och ännu läckrare”

M3 låter det vara osagt om den nya, långsmala Nano är snyggare än sin mer kvadratiska föregångare men konstaterar att det nygamla utförandet är både snyggt och läckert. Spelaren ligger bra i handen och är enkel att hantera. På insidan är det inte mycket som förändrats sedan tidigare. Albumvisningen har snyggats till och den nya Geniusfunktionen uppskattas. Rörelsesensorn är också ett kul tillägg men att enkla funktioner som radio och diktafon saknas är negativt. Testaren tycker också att skärmen kunde ha varit något större samt att filstödet för video kunde ha varit bättre. Trots at priset är något högt så anser M3 att det är en prisvärd spelare för den om inte efterfrågar de saknade funktionerna.

Källa: M3 (SE) nr 9 2008

Din teknik

"Hög standard"

Apple Ipod Nano 4g 4Din teknik skriver likt övriga testare att återgången till det ursprungliga formatet är det bästa med den nya Nanomodellen. Skärmen har gjorts större och är bättre än någonsin tidigare. Testaren gillar också att den nya versionen har tal i menyerna för synskadade, de nya geniusspellistorna och att den spelar upp videofiler. Skärmen är dock i minsta laget för film och de medföljande spelen är svåra att spela på grund av de begränsade kontrollerna. Som musikspelare så gör däremot nya Nano ett bra jobb och låter lika bra som tidigare.

Källa: Din teknik (SE) nr 10 2008

Cirkapris: 1400 kronor

Produktfakta: Den fjärde generationens Ipod Nano från Apple är en mp3-spelare som hanterar ljudformaten mp3, aac, apple lossless, audible, aiff och wav. Videofiler i h.264 kan spelas upp från filformaten m4v, mp4 och mov. Skärmen är på 2 tum med 320x240 pixlar och led-bakgrundsbelyst. Enheten laddas via usb och batteritiden uppges vara 24 timmar för musik eller 4 timmar för film. Kräver ett av operativsystemen Windows Vista, Xp med service pack 3 eller OS X version 10.4.11 eller senare samt usb 2.0 och Itunes 8 eller senare. I paketet medföjer hörlurar, dockadapter, usb-kabel och introduktionsbok. Ipod Nano väger 36,8 gram och har måtten 38,7x36,8x6,2 mm. Spelaren finns med lagringsutrymme på 4, 8 eller 16 gigabyte, och det angivna priset avser versionen med 8 gigabyte.

Tillverkare: Apple