Sök
Sony DCR-IP5

Sony DCR-IP5

Världens minsta, men inte bästa

2002-10-07

Världens hittills minsta videokamera med nya formatet Micro MV är förmodligen inte världens bästa när det gäller kvalitet, delvis på grund av formatets hårda kompression.
Testkälla Kommentar
Ljud & Bild "Världens minsta videokamera"
M3 "För liten"
Cnet "It's remarkably tiny"
PC Magazine "A fabulous techno toy"
Camcorder Info "A gadget I wouldn't recommend"

Vad tycker testarna?

Testarna är imponerade av att Sony DCR-IP5 är så liten, men det är tråkigt att det nya systemet inte är kompatibelt med befintliga mjukvaror för redigering och liknande. Dessutom blir kvaliteten lidande på grund av det nya systemet med sin komprimering och kameran är onödigt dyr. Annars finns en hel del spännande funktioner hos kameran som annars hittas i större modeller.

Ljud & Bild

"Världens minsta videokamera"

Ljud & Bild testar Sonys minsting mot åtta andra videokameror. När det gäller DCR-IP5 säger testaren att Sony än en gång har skapat ett nytt videosystem som inte är kompatibelt med något annat. Ett av syftena är att få videokameror som är mindre, vilket man lyckats med. Men att systemet inte är kompatibelt med befintliga dito kan ställa till problem. Själva kameran tycker man bra om och det är trevligt att kunna låsa exponeringen. Trist att det inte finns ingång för mikrofon. Detaljåtergivningen i bilden kunde varit bättre, och det är synd att det ibland uppkommer komprimeringsstörningar. I övrigt är det en bra kamera som dock är alltför dyr.

Källa: Ljud & Bild, nr 1-2 2002
M3, nr 3 2002
Till Cnets hemsida
Till PC Magazines hemsida
Till Camcorder Infos hemsida

M3

"För liten"

M3 säger att Sony DCR-IP5 är liten och lätt att bära med sig. Inte så bra är det faktum att det nya MV-systemet inte fungerar med redigeringsprogram för DV-film. Ett eget program finns men det är knappast till för dem som har större redigeringsanspråk menar M3. Bildkvaliteten är OK. Knapparna på kameran är små och svåra att använda och kameran känns lite för liten. Menysystemet är komplicerat och svårt att använda. Du kan inte heller använda extern mikrofon och kameran är på det hela taget alldeles för dyr, avslutar M3 som utdelar medelmåttiga betyg.

Cnet

"It's remarkably tiny"

Cnet anser att Sony DCR-IP5 är en otroligt liten videokamera. Men man får betala för formatet och knapparna på produkten är alltför små. Det finns många funktioner och finesser att välja på i menyn. Cnet tycker att kvaliteten på bilderna blir förvånansvärt bra, även i jämförelse med DV- kameror. Dock är frågan om den nya tekniken är värd pengarna. Cnet är tveksamma till det.

PC Magazine

"A fabulous techno toy"

Enligt PC Magazine är Sony DCR-IP5 verkligen liten trots att den har funktioner som finns hos större kameror. Men det nya formatet leder också till en del komprimeringsproblem. LCD- displayen är skarp, ljus och är överhuvudtaget väldigt bra. De få knapparna som finns är väl utmärkta, men små och ibland svåra att använda. Kvaliteten hos filmen är bra med vackra färger och fina detaljer och bra skuggor, men man bör inte förvänta sig alltför bra upplösning.

Camcorder Info

"A gadget I wouldn't recommend"

Camcorder Info menar att Sony DCR-IP5 är en ultrakompakt videokamera som främst riktar sig till den som behöver en liten kamera och som inte är alltför inriktad på att ta kvalitetsfilm. Synd att det inte finns utgång för extern mikrofon. Kvaliteten blir sämre än med de flesta vanliga DV- kameror och dessutom alltför dyr. Det här är ingen kamera Camcorder info kan rekommendera.

Cirkapris: 18000 kronor

Produktfakta: Sony DCR-IP5 är en digital videokamera som använder ett nytt system kallat Micro MV. Kassetten har en speltid på 60 minuter där video spelas in i mpeg2 och 12,5 megabit per sekund, vilket är en tredjedel av DV-formatets bitrate. LCD-displayen är i färg och 2,5 tum stor samt går att svänga in och ut. Skärmen är pekkänslig och det är här man justerar inställningar via menyer. Fjärrkontroll medföljer liksom batteri av typen litiumjon. Anslutningar för AV, IS och iLink. Exponeringslås finns och man kan även justera exponeringen. Minsta ljuskänslighet ligger på 7 lux. Zoomen (optisk) är på 10x, digital förstoring 120x. Uppmätt brännvidd 2,3-23 mm medan bildvinkeln ligger på 44-4,7 grader. Kameran filmar med ljud i stereo. Movie Shaker används för redigering. Funktioner som finns är bland annat förgjorda scener för olika typer av filmning, manuell fokus med mera. Kameran väger 310 gram och har måtten 47x103x80 mm.

Modell: Sony DCR-IP5