Sök
Canon HG10

Canon HG10

Toppkvalitet i litet format

2008-03-03

Canon HG10 är en liten och lätt avchd-kamera med inbyggd hårddisk. Den klarar standardupplösningar såväl som 1080i och erbjuder god ergonomi samt mycket bra bildkvalitet.
Testkälla Betyg Kommentar
Videoaktiv digital 72/100 "Reichlich Ausstattung mit"
Digital video 87/100 "Very impressive performer"
Bild & ljud hemma 5/6 "Ger oss strålande bilder"
Video 74/100 "Sehr scharf bei Tageslicht"
M3 8/10 "Ett kompakt litet krutpaket"

Vad tycker testarna?

Testarna menar att Canon HG10 är en kompakt, välbalanserad kamera som ligger mycket bra i handen. Vissa kommenterar att det glatta höljet gör att kameran kan glida ur handen samt att det inte är optimalt att styrspaken används för att kontrollera fokus istället för en dedikerad fokusring. Zoomreglaget däremot uppges fungera mycket bra och knapparna är ergonomiskt placerade. Bildkvaliteten anses hålla mycket höga mått. Färgåtergivning och skärpa får mycket beröm. Testarna uppger att bruset ökar när ljusnivåerna sjunker men uppger samtidigt att även om så är fallet så är bruset på en klart lägre nivå än hos konkurrerande kameror i samma prisklass.

Videoaktiv digital

"Reichlich Ausstattung mit"

Videoaktiv digital skriver att Canon inte har snålat på tillbehören som följer med. Videokameran erbjuder inte vidare många inställningsmöjligheter i manuellt läge och det är därför ett smart tilltag att både autofokus och bildstabilisator har en extra sensor vardera. Bildkvaliteten i dagsljus beskrivs vara väldigt bra. Testaren skriver att HG10 producerar en skärpa som inte många kameror i klassen kan mäta sig med. I dunkla ljusförhållanden blir bilden inte alls bra med allt för mycket brus. Ljudmässigt så finns det inget att anmärka på hos upptagningar, skriver testaren. Videoaktiv digital jämför produkten med på två andra avchd-kameror, JVC GZ-HD och Sony HDR-SR7 och utser däribland Canon HG-10 till testvinnare.

Källa: Videoaktiv digital (DE) december 2007 / januari 2008

Digital video

"Very impressive performer"

En välbyggd kamera med utmärkt placering av knappar och intuitivt användargränssnitt. Så summerar Digital video sina initiala intryck av HG10. Chassit är välbalanserat och kameran ligger mycket bra i handen. Prestationsmässigt så är resultatet enligt testaren imponerande. HG10 uppges få med detaljer på ett mycket korrekt vis. Skarpa linjer och komplexa mönster replikeras perfekt. Dessutom så återges färger realistiskt och felfritt. Under mörka omständigheter så uppträder dock en hel del brus. Ljudet håller också en hög klass. Testaren skriver att den snappar upp avlägsna ljud så pass bra att endast professionella videomakare kommer att behöva en extern mikrofon.

Källa: Digital video (GB) januari 2008

Bild & ljud hemma

"Ger oss strålande bilder"

Bild & ljud hemma skriver att Canon HG10 bjuder på mycket bra kontroller för de manuella inställningarna. Lösningen med ett kontrollhjul uppges fungera mycket bra och testaren är positiv till att det inte finns alltför många knappar samt att dessa är välplacerade på kamerakroppen. HG10 uppges producera video med verklighetstrogen färgåtergivning även i situationer med dåligt ljus. Brus förekommer i dåligt ljus men det är på en mycket lägre nivå än hos konkurrenterna menar testaren. Att ett läge för 25 bilder i sekunden finns med kan locka filmentusiaster men bilden blir lite ryckig uppger testaren. Istället bör läget Cine Mode användas då det ger färger som påminner om biofilm och ser riktigt vackert ut. Totalt testas sex olika avchd-kameror där HG10 utses till bästa produkt tack vare sina bildegenskaper.

Källa: Bild & ljud hemma (SE) nr 2 2008

Video

"Sehr scharf bei Tageslicht"

Canon HG10 blir testvinnare också när tyska Video går igenom fem olika kameror. Den anses leverera utmärkta bildresultat i dagsljus och ljudet håller bra klass. Även här anmärker testaren på att mer och mer brus förekommer ju sämre ljusförhållandena blir, men det är enligt testaren inte värre än hos konkurrenterna. Kameran får också beröm för det exakta styrkorset, zoomreglaget och för att kameran går att använda som en extern hårddisk. Kamerakroppen är välbalanserad och ligger bra i handen men höljet är något glatt och risk för att kameran ska glida finns. Övriga kameror i testet var Canon HV20, JVC GZ-HD3E samt HDR-HC7E samt HDR-SR7E från Sony.

Källa: Video (DE) nr 2 2008

M3

"Ett kompakt litet krutpaket"

Även M3 skriver att detta är en kamera som ligger mycket bra i handen och som har välplacerade knappar. Zoomreglaget ger mycket bra kontroll men att styrspaken måste användas för fokusering är inte optimalt. En fokusring hade varit att föredra enligt testaren. Att göra inställningar i menyerna med styrspaken är däremot lätt men att tillverkaren gömt vissa val långt nere i menyerna är en miss. Bildkvaliteten uppges vara mycket bra. Filmat material uppges vara klart med naturliga och mättade färger. Likt övriga testare så noterar M3 att bruset ökar när ljusnivåerna blir sämre men även här så skriver testaren att det fortfarande är på en bra nivå i jämförelse med andra kameror i samma prisklass.

Källa: M3 (SE) nr 1 2008

Cirkapris: 8700 kronor

Produktfakta: Canon HG-10 är en kompakt videokamera med cmos sensor med 2,7 effektiva megapixlar, 10x optisk zoom och bildstabilisator. Video lagras antingen i standardformat eller som avchd i 1080i på den 40 gigabyte stora hårddisken. Läge för 25 bilder per sekund finns. Kameran har också sd-minneskortsläsare för lagring av stillbilder i jpeg med maximala upplösningen 2048x1536 pixlar. Lcd-skärm på 2,7 tum med 211 tusen pixlar och 0,27 tums sökare med 123 tusen pixlar finns också. Anslutningar omfattar usb 2.0, komposit, komponent samt hdmi. HG10 har måtten 81x75x129 mm och väger 505 gram.

Tillverkare: Canon