Sök
Sony Alpha 900

Sony Alpha 900

Smart konstruktion ger fina bilder

2009-01-19

Denna välutrustade kamera presterar bra i de flesta lägen och testarna är mycket nöjda med vad Sony Alpha 900 lyckas ge dem.
Testkälla Betyg Kommentar
Dp review 54,5/60 “There is much to like”
PopPhoto - “Good ergonomics & controls”
Digitalfoto 23/25 “Ger sann proffskänsla”
FOTO - “En väldigt trevlig kamera”

Vad tycker testarna?

Sony Alpha 900 är en välutrustad kamera som faller alla testare i smaken. Den är smidig och smart konstruerad, har logiska menyer och tar kvalitetsbilder i de flesta lägen. Den höga upplösningen, den optiska sökaren och fantastiska bilder med bra detaljåtergivning gör att en testare sätter sin stämpel ”Toppklass” på kameran. Höga ISO-nivåer tenderar att bli kraftigt brusreducerade så till den grad att det påverkar bildkvaliteten. Även priset anses vara lite för högt, men det är en bra kamera.

Dp review

“There is much to like”

Det här är utan tvekan en otroligt användarvänlig fotografkamera som bjuder på mycket gott anser Dp review. Alpha 900 har en fantastisk upplösning, otroligt bra byggkvalitet, en superb skärm och ett smart menysystem. Dessutom är den optiska sökaren bland de bästa, största och ljusaste på marknaden menar testaren. Kameran både känns som och agerar som en kamera ska göra och den producerar grymma bilder med fin kvalitet. Det är dock inte utan vissa missöden på höga ISO-nivår, men håller man sig under ISO 400 får man enligt dp review fantastiska bilder. Priset påpekas också vara för högt vilket kan påverka försäljningen något tror testaren.

Källa: www.dpreview.com

PopPhoto

“Good ergonomics & controls”

Designen är igenkännbar från Sonys tidigare DSLR-modeller och den är således praktisk och användarvänlig, anser amerikanska PopPhoto. Kameran har en snabb autofokus såväl i dagsljus som i månljus och den har en otroligt imponerande upplösning över alla ISO-nivåer. Färgerna är inte helt perfekta i förhållande till vissa konkurrenter men de är tillräckligt exakta för att få ett gott omdöme från testaren. Tyvärr äter brusreduceringen ibland upp den fina upplösningen men det är inget märkvärdigt besvär anser testaren. För den som inte är gift med ett annat märke finns här en potentiell kandidat för fotografen skriver testaren.

Källa: www.popphoto.com (US)

Digitalfoto

“Ger sann proffskänsla”

Svenska Digitalfoto anser att Alpha 900 är en rätt så välutrustad kamera, testaren saknar förvisso live view men menar att detta i viss mån vägs upp av den intelligenta förgranskningen. Kameran är lätt att hantera och kontroller och knappar är logiskt placerade. Den har även en robust byggkvalitet tycker testaren, vilket är positivt. I de flesta lägen lyckas kameran prestera fina kvalitetsbilder vilka har en bra detaljåtergivning, men ibland är brusreduceringen alltför tydlig, menar testaren. När den ställs i förhållande till konkurrenterna anses den vara lite i dyraste laget.

Källa: Digitalfoto (SE) nr 12 2008

FOTO

“En väldigt trevlig kamera”

Svenska tidningen FOTO sätter stämpeln “Toppklass” på Sonys Alpha 900. De anser att den har en mycket gedigen konstruktion med bra placering av reglage och välkonstruerade menyer. Den är snabb vid serietagning och erbjuder många bra inställningsmöjligheter för bilden. Trots att den har många goda egenskaper så finns där också några brister menar testaren. Skärpan är lite för mjuk i jpeg och man rekommenderas av FOTO att använda råformat. Det syns också ett märkbart färgbrus och försämrad skärpa i bilderna vid ISO 1600. Överlag är det ändå en bra kamera som är lätt att fotografera med tycker testaren.

Källa: FOTO (SE) nr 12 2008

Cirkapris: 27500 kronor

Produktfakta:

Sony DSLR-A900 (Alpha 900)
Typ: Systemkamera med fullformatssensor
Upplösning: 24,6 megapixel
Zoom (Optisk/Digital): Beror på objektiv
ISO: 200-3200 (utökad: 100-6400)
LCD: 3 tum, 921600 (640x480) pixlar
Råformat: Ja
Video: Nej
Minne: Compact Flash, Memory Stick™ Duo/MS Pro Duo och MS-PRO HG Duo
Batterikapacitet: 880 bilder
Övrigt: Bildstabilisator i kamerahuset, ej inbyggd blixt, ej live view. Fjärrkontroll ingår.
Mått: 156,3x116,9x81,9 mm
Vikt: 850 gram exklusive batteri och objektiv.
Anslutningar: Video ut, hdmi, usb 2.0
Det angivna cirkapriset gäller kamerahus utan objektiv.

Tillverkare: Sony