Sök
Pentax K10D

Pentax K10D

Bra bilder till bra pris

2007-02-16

K10D rekommenderas av alla testare, då den erbjuder goda bildegenskaper och vettiga funktioner för den mer seriösa amatören. Kameran är dock inte helt felfri.
Testkälla Betyg Kommentar
Kamera & bild 8,2/10 "Omöjligt att inte gilla kameran"
Foto - "Välbyggd och välfylld"
PopPhoto - "Belongs in the big leagues"
Colorfoto 76,5/100 "Ein attraktives SLR-Sytem"

Vad tycker testarna?

Det är ingen tvekan bland testarna om att Pentax K10D är en kamera som tar väldigt bra bilder. Kameran anses ha god återgivning över hela iso-omfånget. Den har utmärkt färgåtergivning och väl kontrollerade brusnivåer. Bildstabilisatorn prisas och alla testare håller med om att det är en välutrustad produkt. Men allt är inte ros utan en del ris förekommer också. Flera av testarna anmärker på att knappar och reglage känns sladdriga. Även om kameran rakt igenom beskrivs som greppvänlig så är det inte alla som uppskattar placeringen av knapparna. Vissa testare anmärker också på att de viktigaste funktionerna saknar snabbknappar medan mindre viktiga istället fått utrymme. Menysystemet kan enligt alla behöva en uppgradering då det känns något ologiskt i sin uppbyggnad. Trots sina missar så rekommenderar testarna K10D då man får väldigt mycket kamera och funktioner för priset.

Kamera & bild

"Omöjligt att inte gilla kameran"

Kamera & bild tycker att Pentax K10D är en mycket bra kamera som dessvärre dras med några irriterande egenheter. Den utmärkta bildstabilisatorn och de många funktionerna anses göra produkten mångsidig. Byggkvaliteten upplevs som väldigt god tack vare vädertätningen. Reglage och avtryckare ger dock ett plastigt och ostabilt intryck. Ergonomin är inte heller den bästa och testaren förstår inte att viktiga funktioner som iso och vitbalans inte fått dedikerade snabbknappar. Menysystemet är dåligt översatt och inte upplevs inte heller som vidare genomtänkt. Bildkvaliteten är det däremot inget fel på. Den är oantastlig skriver Kamera & bild.

Källa: Kamera & bild (SE) nr 12 2006

Foto

"Välbyggd och välfylld"

K10D är trots sitt pris en prisvärd kamera sett till alla finesser skriver Foto. Testaren nämner däribland egenskaper som 10 megapixlar, bildstabiliseringen i kamerakroppen, väderskydd och en autofokus med elva af-punkter. Bilderna som kameran tar håller hög klass och duger utan problem till a3 och även lite större utskrifter. Färg- och detaljåtergivning håller hög klass och bruset hålls väl i schack. Kameran har dock vissa skavanker och de allvarligaste är enligt testaren att en del reglage känns billiga och oprecisa. Det är också en nackdel att af-punkterna inte visas permanent och att blixtexponeringen är något osäker. Trots sina missar anses K10D vara en kompetent kamera som absolut rekommenderas då den klår sina konkurrenter i samma prisklass funktionsmässigt.

Källa: Foto (SE) nr 2 2007

PopPhoto

"Belongs in the big leagues"

PopPhoto kastar sig direkt in på bildegenskaperna och konstaterar snabbt att detta är en kamera som hör hemma i ligan för seriösa amatörer. Bilderna beskrivs vara av utmärkt kvalitet över hela iso-omfånget med utmärkt färgåtergivning och välkontrollerat brus. Upplösningen behålls dessutom väldigt bra oavsett iso-värde. Det enda negativ intrycket är magentaskuggor när bilder lagras som jpeg. Med raw är detta inte ett problem och testaren tror att det mest beror på att produkten som testas är ett förproduktionsexemplar.

Källa: www.popphoto.com (US)

Colorfoto

"Ein attraktives SLR-Sytem"

Tyska Colorfoto upplever Pentax K10D som en bekväm kamera att arbeta med då den känns greppvänlig och har god ergonomi för tummen. Dessutom är den gediget massiv. Det inte alltid självklara menysystemet drar dock ned intrycket kring användarvänligheten. K10D anses vara en för priset bra utrustad kamera med alla funktioner som erbjuds. Bilderna är enligt testaren av utomordentlig kvalitet och stabilisatorn uppges göra sitt jobb väldigt bra. Den goda bildkvaliteten i kombination med pris och funktioner gör enligt testaren produkten till ett bra köp för den mer seriöse fotoamatören.

Källa: Colorfoto (DE) nr 1 2007

Cirkapris: 8500 kronor

Produktfakta: Pentax K10D är en digital systemkamera som tar bilder i 10,2 megapixlar i jpeg eller raw-format. Lagringsmedia som nyttjas är sd eller sdhc. Optisk sökare finns och kameran har en lcd-skärm på 2,5 tum. Bildstabilisator är inbyggd kamerahuset och fungerar därför med all optik. Intern blixt är tillgänglig. Vitbalans justeras manuellt eller automatiskt och ljuskänsligheten kan varieras mellan iso 100-1600. 11-punkts autofokus och seriebildstagning stöds. K10D har usb-anslutning samt videoutgång. Dimensionerna är 142x101x70 mm och kameran väger 790 gram.

Tillverkare: Pentax