Sök
Panasonic Lumix DMC-L10

Panasonic Lumix DMC-L10

Dyr systemkamera med många finesser

2008-02-11

En systemkamera fullproppad med funktioner. Den roterbara lcd-skärmen kan konkurrera med de digitala kompaktkamerorna.
Testkälla Betyg Kommentar
Kamera & bild 6,4/10 “Perfekt för fotopromenader”
What digital camera 85/100 “Impressive LCD screen that enthusiasts will love”
Digitalfoto för alla 8/10 “Tilltalande kompakt”
Digital Photographer 86/100 “Sure to attract interests from more serious snappers”
Digitalfoto 19/25 “Det råder ingen brist på funktioner”

Vad tycker testarna?

Testarna är rörande överens om Panasonics L10. Det är en designmässigt smidig och välbyggd kamera som är lätthanterlig och passar fint i handen. De många valmöjligheterna bland alla kamerans funktioner är bra, förutsatt att köparen eftersträvar allt detta och är villig att betala det saftiga priset. Alla testare påpekar nackdelen med den långsamma autofokusen i standardläge samt den aggressiva brusreduceringen vid högt ISO. Den främsta fördelen med L10:an anses vara den roterbara lcd-skärmen med live view-funktion som ger fotografen möjlighet att ta bilder från alla tänkbara vinklar.

Kamera & bild

“Perfekt för fotopromenader”

FILE:\\L:\Aladdin_share\Dokumentarkiv\Smartson\Internt\Anders\BilderPublicering\1front.jpgKamera & bild  tycker att Panasonics senaste systemkamera har flera fina och lyxiga finesser. Den inbyggda vridbara skärmen är ett stort plus. L10 har ett fiffigt kamerahus och ett mycket bra zoomobjektiv vilket gör att kameran är utmärkt för fotopromenader. Kameran har en överlägsen skärmsökare och ett stort antal valmöjligheter för autofokus vilket är goda fördelar. De mindre bra egenskaperna hos L10 är att den är mer komplicerad än vad den behöver vara. Likaså tenderar bildkvaliteten att försämras vid höga ISO, tycker testaren. Det är ändå en rolig kamera att använda, bortsett från vissa logiska missar. För den som söker en bra standardzoom och ett utmärkt Leicaobjektiv är kameran ett dyrt men bra alternativ.

Källa: Kamera & bild (SE) nr 12 2007

What digital camera

“Impressive LCD screen that enthusiasts will love”

Den roterbara lcd-skärmen gör gott intryck hos What digital camera som menar att den kommer att locka till sig många entusiaster. Designen anses vara praktisk och gör det smidigt för användaren att hantera kameran. Vitbalansen är mycket bra i alla lägen och standardfärgerna imponerar i resultat. Skärpan är bra och tiomegapixel-sensorn producerar en tydlig och fin upplösning med bra detaljer och skarpa kanter. Bildkvaliteten försämras dock kraftigt vid höga ISO vilket sänker betyget. Slutsatsen blir således en bra systemkamera med många goda egenskaper men med en del mindre bra specifikationer. Priset gör också att intrycket sjunker då testaren tycker det är lite väl saltat.

Källa: What digital camera (GB) Issue 130

Digitalfoto för alla

“Tilltalande kompakt”

Digitalfoto för alla ser Panasonics L10 som en liten, tilltalande och välfungerande kamera. Tyvärr ser de negativt på att menyerna endast är på engelska. Autofokusen hämmas av att de tre mätpunkterna sitter något för tätt men testaren ger beröm för funktionen som tillåter ansiktssök. Över lag ger kameran fina kvalitetsbilder och bildbrus undviks vid högt ISO på grund av den kraftiga brusreduceringen som tyvärr även tar bort detaljer som borde vara kvar, skriver testaren. Det svaga batteriet och långsam autofokus med standardobjektiv drar också ner betyget. Testaren tycker att priset är rimligt men tycker att kameran bör utrustas med ett bättre objektiv.

Källa: Digitalfoto för alla (SE) nr 3 2008

Digital Photographer

“Sure to attract interests from more serious snappers”

Digital Photographer har delade åsikter när det kommer till vad Panasonics L10 presterar. När bilden lyckas bli rätt är bildkvaliteten superb, men det perfekta resultatet kräver också en hel del trixande från användarens sida. För att få ut det mesta möjliga av kameran måste användaren bekanta sig väl med RAW-filerna. Testaren anser ändå att kameran är lätthanterlig och duger bra till fotografen som ännu inte har en avancerad kamera och som vill byta upp sig från en kompakt- till en systemkamera. L10 är ergonomiskt utformad och har lättnavigerade menyer vilket gör den enkel att använda. Designmässigt ser den något plastig ut men den är stabilt byggd. I jämförelse med konkurrerande märken anses kameran vara alltför dyr.

Källa: Digital Photographer (GB) Issue 65

Digitalfoto

“Det råder ingen brist på funktioner”

Digitalfoto anser att Panasonics L10 är fullspäckad med funktioner vilket är bra. Lcd-skärmen som kan användas med live view-funktionen är en av de främsta fördelarna. När det kommer till bildkvaliteten är testaren mycket nöjd men påpekar att brusreduceringen är något aggressiv och att färgerna är mättade. Designen har förbättrats sedan föregångaren då L10:an är lätt att greppa och passar fint i handen. Utseendet anses dock vara lite för plastigt enligt testaren. Det finns många bra systemkameror på marknaden till ett lägre pris än denna och testaren tror att priset kan avgöra när köparen står i valet och kvalet.

Källa: Digitalfoto (SE) nr 2 2008

Cirkapris: 13000 kronor

Produktfakta: Kamerans maxupplösning ligger på 10,1 megapixlar med en optisk zoom på 3,56. Bildformatet är JPEG och RAW och den använder sig av minneskorten SD eller SDHC. Den har en lcd-skärm på 2,5 tum som är roterbar. ISO-nivåerna ligger på 100 upp till 1600 och kameran har en slutartid på 60-1/4000 s. Måtten är 134,5x95,5x77,5 millimeter och den väger 0,54 kilo.

Tillverkare: Panasonic